24.7 °C, 4.7 m/s, 49.2 %

Sports

Sākumlapa JaunumiSportsAr sacensībām Jelgavā noslēdzas Latvijas čempionāts ātrumlaivām
Ar sacensībām Jelgavā noslēdzas Latvijas čempionāts ātrumlaivām
04/09/2023

Nedēļas nogalē Jelgavā norisinājās Latvijas čempionāta ūdens motosportā trešais un noslēdzošais posms, pēc kura tika noskaidroti valsts čempioni vairākās laivu klasēs. Jelgavas kluba “Paisums” braucējiem Tomam Kuķalkam un Mārtiņam Lausam sezona noslēgusies attiecīgi ar 2. un 3. vietu kopvērtējumā savā laivu klasē.

“Šogad sezona bija ļoti īsa. Ierasti Jelgavā notika Latvijas čempionāta septītais vai astotais posms, bet šogad – trešais un beidzamais. Daudzās vietās sacensības pārvērtušās par biznesa projektiem un, ja nav naudas, nav arī sacensību. Un, tā kā sacensību skaits sarucis, arī dalībnieku skaits tajās samazinājās – parasti kopvērtējuma medaļu liktenis izšķīrās pēdējā posmā, bet šogad, ja vienas sacensības bija neveiksmīgas, par augstu vietu kopvērtējumā pacīnīties vairs nevarēja, tāpēc daudzi dalībnieki sacensībās Jelgavā nemaz nestartēja,” Jelgavas pašvaldības iestādei “Sporta servisa centrs” stāsta sacensību organizators un kluba “Paisums” vadītājs Valdis Kuķalks. Neskatoties uz to, Jelgavā sacensības notika – 64. gadu pēc kārtas – un tajās piedalījās 37 dalībnieki no trīs valstīm.

Jelgavas kluba “Paisums” pārstāvis Toms Kuķalks startēja laivu klasē FR1000 un Jelgavas posmā izcīnīja 2. vietu, savukārt Mārtiņš Lauss startēja laivu klasē RN2000 un, divreiz piedzīvojot tehnisku kļūmi, mājas sacensībās palika bez vērtējuma. Latvijas čempionāta kopvērtējumā T.Kuķalks ieguvis 2. vietu, bet M.Lauss – 3. vietu. “Izliku no sevis šogad visu līdz pat pēdējam, bet ar to bija par maz. Bet nekas, gan nākamajā sezonā, kas man būs divdesmitā, man ies labāk,” optimistiski noskaņots ir Mārtiņš. Savukārt Toms sezonu vērtē kā raibu un piebilst: “Pēdējā nedēļa bija ļoti nervus kutinoša, jo bija jāgatavojas ne tikai kā sportistam, bet arī kā sacensību organizatoram.”

Vēl Jelgavas sacensībās tika izcīnīts Gunta Lausa ceļojošais kauss RN2000 laivu klasē, ko ieguva Aizkraukles klubu “Motorsport 77” pārstāvošais jelgavnieks Jānis Simanovs, un Jāņa Millera kauss jauniešiem, ko ieguva Igaunijas sportists Rihards Pauls Laurs.

Sacensības Jelgavā rīkoja Jelgavas ūdens motosporta klubs “Paisums” sadarbībā ar Sporta servisa centru un Latvijas Ūdens motosporta federāciju.

Nedēļu pirms Jelgavas mačiem Tallinā norisinājās Baltijas čempionāts, kas vienlaikus bija arī Latvijas čempionāta otrais posms. Tajā Toms izcīnīja 2. vietu FR1000 laivu klasē, savukārt Mārtiņš un Jānis Simanovs laivu klasē RN2000, savstarpēji cīnoties, katrs pa reizei izstājās. Līdz ar to Baltijas čempionātā Jānim Simanovam 2. vieta, bet Mārtiņam Lausam – 3. vieta. Uzvaru izcīnīja Alūksnes sportists, kas izmantoja jelgavnieku kļūdas.

Tāpat Mārtiņš un Jānis šosezon startēja arī Lietuvas čempionātā, kur kopvērtējumā Mārtiņam 2. vieta, Jānim – 1. vieta.

“Sezona kopumā man bija lieliska – izcīnīts Latvijas čempiona tituls, Lietuvas čempiona tituls, Baltijā – sudrabs un trešo gadu pēc kārtas nosargāts Gunta Lausa ceļojošais kauss. Protams, bija kļūdas, kas tiks labotas,” uz aizvadīto sezonu atskatās J.Simanovs.