13.1 °C, 1 m/s, 93.6 %

Ģimene

Sākumlapa JaunumiĢimeneAr degustācijām, konkursiem un tirgošanos notikuši gada gardākie svētki Jelgavā
Ar degustācijām, konkursiem un tirgošanos notikuši gada gardākie svētki Jelgavā
26/08/2023

Jau 23. reizi Jelgavā notiek Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki, kuros savu produkciju piedāvā biškopji, maizes cepēji, piena produktu ražotāji un arī amatnieki no visas Latvijas.

Piena, maizes un medus svētki tiek dēvēti par gada gardākajiem svētkiem Jelgavā, un ar šo svētku produktiem Latvija patiesi var lepoties. Mums ir daudz ražotāju, kas ļauj baudīt Latvijas bagātības visdažādākajās garšas niansēs!

Tā dižtirgū tikās vairāk nekā 250 maizes, medus, piena produktu ražotāji un dažādu amatu pratēji ar saviem darinājumiem. Svētku apmeklētāju priekam bija arī plaša koncertprogramma un dažādas izzinošas un jautras aktivitātes.

Svētku laikā Latvijas Biškopības biedrība aicināja paviesoties medus un bišu dārzā, un apmeklētāji piedalījās medus degustācijās, kurās varēja gan nogaršot medu, gan iepazīt tā veidus.

Kliņģeru teltī apmeklētājus gaidīja Latvijas Maiznieku biedrība kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem pārtikas produktu ražošanas speciālistiem un skolotājiem. Ikviens varēja iesaistīties spēlē “Vai atpazīsti Latvijas maizes ražotājus un to ražoto rudzu maizi?” un nogaršot dažādas rupjmaizes, lai spēka un enerģijas pietiktu visai dienai. Ņemot vērā, ka Latvijas Maiznieku biedrība šogad atzīmē 30 gadu jubileju, svētku apmeklētāji kopā ar Jelgavas domes priekšsēdētāju Andri Rāviņu iededza svecītes uz dzimšanas dienas kliņģera.

Uz skatuves Hercoga Jēkaba muzicēja Mārtiņš Jātnieks un grupa “The Farmers”, grupa “Jelgava Festival Band”, tāpat norisinājās konkursi par medu, maizi un pienu, un erudītākie skatītāji saņēma gardas balvas. Mazāko svētku dalībnieku priekam bija atrakcijas un mini zoodārzs.

Skvērā aiz kultūras nama notika 21. Latvijas novadu Siera diena, ko organizēja biedrība “Siera klubs”. Apmeklētāji varēja gan degustēt, gan arī iegādāties vismaz 70 siera šķirnes un citus piena produktus no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem un visu novadu zemnieku saimniecībām. Uzņēmums “Straupe” bija parūpējies par vairāk nekā 50 kilogramus smaga siera rituļa sagatavošanu. Tāpat notika siera karaļa – Jāņa siera kroņa maiņa, kuru šogad ieguva “Rankas piens”. Par muzikālu atmosfēru rūpējās Jelgavas popkoris, grupa “Galaktika” un Normunds Zušs, kā arī Artūrs Mangulis un ģimenes grupa “Meduspods”. Visas dienas garumā notika arī vairāki konkursi.

Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki neizpalika arī bez sportiskām aktivitātēm. Pasta salā komandas sacentās 3×3 basketbola, kā arī Jelgavas atklātā pludmales volejbola turnīros, un rezultāti tiks publicēti mājaslapā www.jelgava.lv.

Svētku vakara programma turpinājās brīvdabas koncertzālē “Mītava”, kur notika koncertballe. Uz “Mītavas” skatuves kāpa Kaspars Markševics un grupa, ka arī grupa “Klaidonis”.