19.8 °C, 3.9 m/s, 74 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaSabiedriskā centra skvērā atklās vides objektu “Cauri tumsai”
Sabiedriskā centra skvērā atklās vides objektu “Cauri tumsai”
25/08/2023

28. augustā pulksten 16 Jelgavas Sabiedriskā centra skvērā Skolotāju ielā 8 tiks atklāts vides objekts “Cauri tumsai”. Objekta idejas autore ir Jelgavas 4. vidusskolas skolniece Lenija Slivjuka un tas tapis “Junior Achievement Latvija” līderu programmas projektā “(IE)KLAUSIES”.

Vides objekts ir 2,5 x 2,5 metrus liels apgleznots kubs ar divām ieejām. Objekta gleznojumi ir simbolisks vēstījums par jauna cilvēka dzīves pieredzi un ceļu caur sāpēm, šaubām, bažām un neticību. Vides objekta autores mērķis ir pavēstīt sabiedrībai par mentālās veselības nozīmīgumu cilvēka dzīvē, īpaši uzsverot garastāvokļa traucējumus un depresiju. Projekta ierosmi Lenija guva pēc tuvas draudzenes izvēles pārtraukt dzīvot un gleznojumos ir izmantoti arī draudzenes gleznu motīvi. Pie ieejas kubā ir piestiprināta pastkastīte, kurā ikviens var ievietot vēstuli vai zīmīti par savām sajūtām un vārdos nepateikto.

Lenija par vides objektu saka tā: “Ja mans darbs palīdzēs kaut vienam cilvēkam paskatīties sev apkārt un ieklausīties citos, ja palīdzēs sadzirdēt nedaudz vairāk, padomāt, ka tieši savējiem sāp visvairāk, kad tu aizej… Ja kaut viens cilvēks to izpratīs, tad uzskatu, ka viss, ko atdodu no sevis un ko darām kopā, ir tā vērts! Es to vienkārši zinu!”

Vides objektu apglezno mākslinieks Haralds Dravnieks, bet to uzstādīt palīdzēja Jānis Ķergalvis, Ņikita Jurevičs un Jānis Slivjuks.

Vides objekts “Cauri tumsai” Jelgavas Sabiedriskā centra skvērā Skolotāju ielā 8 būs apskatāms līdz septembra beigām.