20.4 °C, 3.9 m/s, 66.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSportsJelgavai divi Eiropas BMX čempioni
Jelgavai divi Eiropas BMX čempioni
11/07/2023

Francijas pilsētā Bezansonā aizvadīts UEC BMX Eiropas čempionāts. Divi Jelgavas sportisti kļuva par Eiropas čempioniem, turklāt viņi abi šo titulu izcīnīja otro gadu pēc kārtas.

Eiropas čempionātā startēja vairāk nekā 2400 braucēju. Latviju pārstāvēja 100 sportisti, tostarp 14 no Jelgavas. “Deviņi no mūsu braucējiem tika līdz pusfinālam, no viņiem pieci iekļuva finālā, kur divi izcīnīja Eiropas čempiona titulu,” īsumā aizvadīto čempionātu raksturo Jelgavas BMX treneris Uldis Balbeks.

Pērn iegūto titulu aizstāvēja un otro gadu par Eiropas čempioni kļuva “Mītavas kumeļu/Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas” pārstāve Melānija Čudare, kura šogad startēja G13 grupā. Kā vēsta Latvijas Riteņbraukšanas federācijā, Melānija finālā jau no pirmajiem metriem uzņēmās brauciena vadību. Trasē viņa brauca perfekti, savu vadību tikai palielinot, un finiša taisnē viņas pārsvars jau bija iespaidīgs. Līdz ar to arī likumsakarīga uzvara.

Otro čempiona titulu Jelgavai izcīnīja Ģirts Jonkus krūzeru 40–44 grupā. Arī viņam personīgi tas ir otrais tituls pēc kārtas. Federācijā vēsta, ka kluba “Mītavas kumeļi” braucējs uzvarēja pirmos četrus braucienus, ieskaitot ceturtdaļfinālu. Pusfinālā Ģirtam bija otrā vieta, bet lielajā finālā ļoti spraigā un acīm baudāmā cīņā jelgavnieks bija ātrākais, svinot uzvaru.

Vēl no jelgavniekiem 4. vietu B8 grupā izcīnīja Jēkabs Strēlis, 5. vietu krūzeros 45–49 grupā izcīnīja Alvis Lānso, savukārt 6. vietu B12 grupā izcīnīja Renārs Želvis.

B11 grupā pusfinālā iekļuva Āris Koško, izcīnot tur 5. vietu, kas kopvērtējumā viņam deva 10. vietu no 98 braucējiem. B10 grupā pusfinālā iekļuva un 6. vietu izcīnīja Everts Vējkājs, kopvērtējumā ieņemot 11. vietu no 100 braucējiem. G11 grupā pusfinālā iekļuva Evelīna Līkuma – iegūstot tur 8. vietu, čempionāta kopvērtējumā viņai 15. vieta no 52 braucējām. “Diemžēl, pusfinālā esot trešajā vietā (pirmie četri kvalificējas finālam), Reinārs Pavlovs piedzīvoja kritienu jauniešu B16 grupā un sacensības pabeidza 16. vietā no 117 dalībniekiem,” Jelgavas pašvaldības iestādei “Sporta servisa centrs” stāsta U.Balbeks.

Elites grupā startēja “Mītavas kumeļu” pārstāvis Kristens Krīgers, kurš uzrādīja labāko rezultātu no Latvijas elites grupas braucējiem – viņš aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, tajā paliekot astotajā vietā. Vīru elitē uzvarēja Niks Kimmans no Nīderlandes. Turpinot nesen aizsākto tradīciju, Eiropas čempionātā tika noskaidroti arī komandu braucienu uzvarētāji “Championships” klasē, un K.Krīgers startēja arī tajā kopā ar Miku Dāvidu Strazdiņu un junioru čempionu Edgaru Langmani. “Komandas trasē dodas pa vienai. Visi trīs braucēji veic vienu apli uz laiku, un komandas laiks tiek nofiksēts līdz ar lēnākā dalībnieka finišu,” skaidro U.Balbeks. Latvijas komanda palika ārpus labāko piecinieka, kas sacentās finālā. Uzvaru svinēja Nīderlande ar elites čempionu N.Kimmanu priekšgalā.

Tagad sportistiem priekšā starti Latvijas kausa posmos, savukārt 3. augustā sāksies pasaules čempionāts.