17.2 °C, 3.8 m/s, 79.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaRegulāri apseko garantijas objektus; šogad defekti nav apjomīgi
Regulāri apseko garantijas objektus; šogad defekti nav apjomīgi
04/07/2023

Veicot ikgadējo garantijas objektu apsekošanu, pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” speciālisti izvērtēja 67 publiskās infrastruktūras būvju stāvokli. Pēc būvniecības darbu beigām garantijas termiņš jaunizbūvētajiem objektiem ir no diviem līdz septiņiem gadiem. Tāpat būvniecības garantijas laiks ir spēkā visiem ikdienas uzturēšanas un rakšanas darbiem pilsētā.

“Pilsētsaimniecības” vadītājs Māris Mielavs skaidro, ka šobrīd, kad garantijas laiks uzbūvētajiem objektiem ir salīdzinoši garš, būvnieki ir ieinteresēti strādāt kvalitatīvi un ilgtspējīgi, jo defektus vairāku gadu garumā būs jālabo par uzņēmuma līdzekļiem. “Šogad konstatētie defekti kopumā nav apjomīgi un ir savlaicīgi novēršami,” tā M.Mielavs.

Būvniecības objektu stāvoklis tiek izvērtēts gan pēc ziemas sezonas, gan veicot ikdienas apsekošanu. Ja objektā konstatē defektu, tiek sagatavots apsekošanas akts, kurā to apraksta, kā arī veic fotofiksāciju. Materiālus nosūta būvuzņēmējam, kas realizēja projektu un tādējādi ir atbildīgs par defektu novēršanu garantijas laikā. Uzņēmējam defekts jānovērš noteiktā laikā par saviem līdzekļiem.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad biežāk konstatētie defekti ir nogruvušas grāvja nogāzes, ietves bruģa bojājumi, komunikāciju aku iesēdumi, asfalta seguma plaisas un horizontālā apzīmējuma nodilums.

Pilsētā lielākie garantijas objekti šobrīd ir 2020. gadā pārbūvētā Loka maģistrāle 4,7 kilometru garumā, 2020. gadā pārbūvētā Garozas, Prohorova un Neretas iela, 2021. gadā izbūvētais Rubeņu ceļš posmā no Garozas līdz Neretas ielai, tilti pār Platones upi Bauskas ielā un Miera ielā, kā arī atjaunotais segums Satiksmes ielā. Savukārt lielākais 2022. gadā pabeigtais garantijas objekts ir stāvlaukums pie Jelgavas 4. sākumskolas.

Automašīnu stāvlaukumā konstatēts, ka būvdarbu teritorijā nav ieaudzis zāliens, starp bruģakmeņiem nav aizpildītas šuves, vietām iesēdies bruģis starp kanalizācijas akām un gūlijām, nodilis marķējums uz gājēju pārejām un apzīmējuma dzeltenās līnijas. Defekti garantijas laikā tiek novērsti pēc mācību gada noslēguma.

Apsekojot Loka maģistrāli un blakus ielas, kuras izmantoja kā apbraucamos ceļus rekonstrukcijas laikā, – Strautu ceļu, Bērzu ceļa vairākus posmus, Pērnavas ielu, Veco ceļu starp Pērnavas ielu un Bērzu ceļu, Pumpura ielu un Paula Lejiņa ielu –, konstatētas atsevišķas labojamas plaisas asfalta segumā. Loka maģistrālē fiksētas plaisas veloceliņa segumā, sašķiebušies daži apgaismes balsti, klaboši gūliju un aku vāki. Defektus būvniekam uzdots novērst līdz 1. augustam.

Uz tilta pār Platoni konstatētas rises. Atkārtota pārbaude tiks veikta 2024. gada pavasarī.

Maija beigās veikti avārijas remontdarbi dzelzceļa pārbrauktuvē Garozas ielas un Rubeņu ceļa krustojumā, kas arī ir garantijas objekts. Savukārt Romas ielas posmā no Turaidas ielas līdz pilsētas administratīvajai robežai fiksētas plaisas asfaltbetona segumā, dažās vietās izskalojumi grāvjos un atsevišķas bedres blakus esošajā Gatves ielā, kur veikta divkārtu virsmas apstrāde.

Pārbūvētajā Garozas, Prohorova un Neretas ielā konstatēti iesēdumi bruģakmens segumā un horizontālā apzīmējuma nodilums.

Kalnciema ceļa posmā līdz Loka maģistrālei izbūvētās ietves visā garumā izveidojušies nogāžu noslīdējumi un izskalojumi, vietām iesēdies bruģis un asfaltā izveidojušās plaisas. Defekti būvniekam bija jānovērš līdz 1. jūlijam.

Satiksmes ielā, kur darbi pabeigti 2020. gadā, fiksēts, ka uz gājēju pārejām jāatjauno horizontālais apzīmējums un jāaizpilda plaisas brauktuvē.

2021. gada rudenī izbūvēts Rubeņu ceļš posmā no Neretas ielas līdz Garozas ielai, un, veicot garantijas apsekošanu šajā būvobjektā, galvenie konstatētie defekti ir atsevišķas iesēdušās un kustīgas komunikāciju akas. Savukārt betona bruģakmens segumā ir diluma un drupšanas pazīmes.

Lielākajā daļā objektu defektus uzdots novērst divu vai trīs mēnešu laikā.

Vienlaikus “Pilsētsaimniecība” aicina iesaistīties arī iedzīvotājus un par pamanītajiem defektiem pilsētas ielās ziņot Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centram pa iedzīvotāju atbalsta tālruni 8787 vai atzīmēt problēmu interaktīvajā kartē karte.jelgava.lv.