21 °C, 2.6 m/s, 76.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaSaulgriežu naktī Pasta salā kvēlo šamota skulptūras
Saulgriežu naktī Pasta salā kvēlo šamota skulptūras
22/06/2023

Noslēdzot Starptautisko lielformāta šamota skulptūru simpoziju Jelgavā, pusnaktī Pasta salā kvēloja četras lielformāta šamota skulptūras – “Tango”, “Sadziedam(i) trīs māsiņas”, “Satikšanās zem jumta” un “Kopā”. No jūlija tās papildinās Valdekas pils apkārtni.

Lielformāta keramikas skulptūras par tēmu “Sasaukšanās” vairāk nekā desmit dienās Pasta salā radīja pieci tēlnieki. Ilze Emse-Grīnberga, kura jau otro reizi ir arī simpozija mākslinieciskā vadītāja, – skulptūru “Sadziedam(i) trīs māsiņas”, bet jelgavniekiem jau zināmie tēlnieki no Lietuvas Viļus Šļuzelis un Irēna Šļuzeliene – skulptūru “Tango”. Pirmo reizi simpozijā piedalījās keramiķe Tīna Kaljuste no Igaunijas, priecējot ar lielformāta keramikas skulptūru “Satikšanās zem jumta”, un latviešu māksliniece Una Mjurka, kura dzīvo un strādā ASV. Viņa Jelgavā radījusi mākslas darbu ar nosaukumu “Kopā”.

Vasaras saulgriežu rītā zem katras skulptūras tika iekurta krāsniņa, lai, pakāpeniski paaugstinot temperatūru, tās karsētu, līdz vakarā sasniedza vairāk nekā 1000 grādu temperatūru. Metot virsū sausas zāģu skaidas, skulptūras pēc pusnakts kvēloja. Šo momentu skatītāji uzņēma ar sajūsmu.

Ņemot vērā to, ka šamota skulptūru parks Pasta salā ir pabeigts, jaunās skulptūras un pagājušajā gadā veidotie četri darbi no jūlija pastāvīgi būs apskatāmi pie Valdekas pils Pārlielupē.

Šamota skulptūru simpozijs Jelgavā notiek kopš 2013. gada, un tā mākslinieciskais vadītājs līdz aiziešanai mūžībā bija Aleksandrs Djačenko, bet jau divus gadus to vada I.Emse-Grīnberga. Simpozijs notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Zemgales Plānošanas reģiona atbalstu.

Jāpiebilst, ka 24 šamota skulptūras apskatāmas īpaši veidotā pastaigu parkā Lielupes krastā Pasta salā, viena lielformāta keramikas skulptūra izvietota pie universitātes Meža fakultātes un viena – pie Jelgavas Mākslas skolas.