21 °C, 2.6 m/s, 76.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavnieki gada īsāko nakti ielīgo pils parka saliņā
Jelgavnieki gada īsāko nakti ielīgo pils parka saliņā
22/06/2023

Trešdienas vakarā, atzīmējot vasaras saulgriežus, jelgavnieki tikās pils parka saliņā. Ievērojot latviešu tradīcijas, kopā ar folkloras kopām izdzīvota gada īsākās nakts mistērija – pīti vainagi un vītnes, godināts ozols, aplīgots Jāņatēvs un Jāņamāte, pavadīta saule, kopīgi iedegts ugunskurs un Jāņu pūdele, kā arī iziets goda solis un aizvadīti jestri danči.

Saulgriežu noskaņu ar dziesmām, dančiem un rotaļām, kurās smelties enerģiju, palīdzēja radīt folkloras kopu dalībnieki – kopā ar mājiniekiem, iestādes “Kultūra” folkloras kopu “Dimzēns”, Jelgavā saulgriežus svinēja arī Jelgavas novada folkloras kopa “Nāburdzīte” no Valgundes, “Dālava” no Svētes un “Liepāre” no Jaunsvirlaukas, Bauskas novada Ceraukstes tautas nama folkloras kopa “Laukam pāri” un viesi no Lietuvas – Kauņas bērnu folkloras kopa “Bitula”.

Neiztrūkstoša vasaras saulgriežu tradīcija ir saules pavadīšanas rituāls, sanākušos aicinot uz goda soli, kas šoreiz vijās vairāk nekā 20 minūšu garumā. Tāpat saulgriežos aplīgots lielais ozols Jelgavas pils parkā, kuram “Dimzēna” dziedātājas bija nopinušas 10 metrus garu vītni.