24.9 °C, 1.7 m/s, 59.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaŠovasar Lielupē notiks vēl sešas regates; šonedēļ – Līgo regate
Šovasar Lielupē notiks vēl sešas regates; šonedēļ – Līgo regate
22/06/2023

Sākusies burāšanas sezona Jelgavas jahtklubā. Šovasar Lielupē vēl paredzētas sešas dažādas regates, un tuvākā no tām notiks jau šonedēļ – sestdien, 24. jūnijā, Lielupē būs tradicionālā Līgo regate.

“Jau šajā nedēļas nogalē Lielupē aizvadīsim tradicionālo Līgo regati, pulcējot pašmāju burātājus. Jahtklubā šobrīd ir 16 jahtas, tostarp šosezon mums pievienojusies jauna komanda no galvaspilsētas. Es ļoti ceru, ka uz Līgo regates starta stāsies vairāk nekā desmit no mūsu jahtām,” stāsta Jelgavas jahtkluba vadītājs Aleksandrs Jakovļevs, piebilstot, ka Līgo regatē piedalīsies arī viņš ar jahtu “Nord”, viņa tēvs Viktors, kuram ir 81 gads, ar jahtu “Helēna” un A.Jakovļeva dēls Aleksandrs (juniors) ar jahtu “Nika”. Līgo regatē jahtām distance tiks ierīkota Lielupē starp autotiltu pār Lielupi un Pilssalas galu. Starts Līgo regatei iecerēts pulksten 12 no jahtkluba Pilssalas ielā. “Regatē viss ir atkarīgs no laikapstākļiem. Ja būs normāls vējš – vairāk nekā divi trīs metri sekundē –, plānojam veikt trīs apļus,” stāsta A.Jakovļevs. Plānotais finišs – no pulksten 15. “Jau esam pasūtījuši interesantas siera medaļas un tematiskas balvas pirmo trīs vietu ieguvējiem,” tā jahtkluba vadītājs. Burāšanas sacensības ikviens var vērot no Lielupes krastiem. A.Jakovļevs piebilst, ka skaists skats paveras arī no Pilssalas skatu torņa.

Jau otro gadu šovasar Lielupē notiks Jelgavas atklātais čempionāts burāšanā “Lielupes kauss”. “Tās ir divu dienu sacensības. Pagājušajā gadā tās aizvadījām līdzīgi kā regati “Kalnciema kauss/Nimfas kauss”, kas šogad notiks 5. un 6. augustā no Jelgavas līdz Kalnciemam, sadalot distanci četros posmos: Jelgava–Svētes ieteka, Svētes ieteka–Kalnciems un tāpat atpakaļ. Taču šāgada “Liel­upes kausa” maršrutu vēl plānojam. Galvenais, vērosim laika prognozi, vai būs vējš, un atkarībā no tā arī izstrādāsim maršrutu,” stāsta

A.Jakovļevs, piebilstot, ka “Lielupes kauss” notiks 8. un 9. jūlijā, sākums – pulksten 12 no Jelgavas jahtkluba.

Tāpat šovasar Jelgavas jahtklubs aicinās sacensties kluba jahtu kapteiņus – 22. jūlijā Lielupē iecerēts “Jelgavas jahtkluba kapteiņu kauss 2023”, kurā savas prasmes un meistarību demonstrēs tikai kapteiņi – matroži un pavadošā komanda viņus varēs atbalstīt tikai no krasta. Sezonas noslēgumā 9. septembrī Lielupē notiks regate “Rudens vējš”, bet 7. oktobrī – Jelgavas jahtkluba slēgšanas regate “Jelgavas jahtkluba kauss”.

“Mūsu svarīgākais sabiedrotais ir vējš. Lai viss notiktu, kā iecerēts, vidējam vēja ātrumam jābūt 5–10 metri sekundē – tad var sacensties. Atbilstoši noteikumiem sacensības jāatceļ, ja vēja ātrums ir zem diviem metriem sekundē,” stāsta A.Jakovļevs, norādot, ka tikpat svarīgi ir, lai uz sezonu visas jahtas būtu tehniski gatavas un komandas nokomplektētas.