19.7 °C, 1.7 m/s, 85.2 %

Pilsēta

Sākumlapa JaunumiPilsētaLietus veicinājis Lielupes pašattīrīšanos; vēl dažās vietās manāmi nelieli naftas produktu plankumi
Lietus veicinājis Lielupes pašattīrīšanos; vēl dažās vietās manāmi nelieli naftas produktu plankumi
20/06/2023

Valsts vides dienesta speciālisti pēc intensīvajiem nokrišņiem šorīt ar dronu atkārtoti apsekoja Lielupi vietā, kur konstatēta naftas produktu noplūde. Stiprais lietus ir veicinājis Lielupes pašattīrīšanos, un nelieli plankumi ar varavīksnes plēvīti manāmi vien jahtu bāzes tuvumā.

“Situācija salīdzinājumā ar svētdienu ir uzlabojusies. Notikuma vietu apsekojām arī vakar vakarā un konstatējām, ka lietus kanalizācija ļoti strauji ieplūst Lielupē, taču pie tāda nokrišņu daudzuma tas ir pašsaprotami. Spēcīgais lietus gan attīrījis lietus ūdens kanalizācijas sistēmu, gan arī veicinājis upes pašattīrīšanos,” skaidro Valsts vides dienesta Zemgales reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis, norādot, ka šorīt veikta atkārtota pārbaude un situācija ir būtiski uzlabojusies – atsevišķi plankumi ar varavīksnes plēvīti redzami vien tuvāk jahtu bāzei, turpretim pļavas pusē viss ir tīrs.

Jāatgādina, ka svētdien Lielupē pie Vecā ceļa (pļava pretim Jelgavas pilij) fiksēta naftas produktu noplūde 15 kvadrātmetru platībā. Notikuma vietā tika izvietotas absorbējošās bonas, un Valsts vides dienesta speciālisti konstatēja, ka piesārņojums būtisku kaitējumu nerada. Naftas produktu noplūde Lielupē konstatēta no lietusūdens kanalizācijas kolektora. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā norāda, ka šāda situācija iespējama pēc lietusgāzēm, kad pēc ilgstoša sausuma lietus ūdens kanalizācijā sakrājusies, piemēram, eļļa no transportlīdzekļiem, kas iztecējusi uz ielām un līdz ar lietu nonāk sistēmā.

Iedzīvotāji lūgti netuvoties vietai, kur izvietotas absorbējošās bonas, ar ūdens transportu, kā arī nepeldēties tur.