19 °C, 3.5 m/s, 72.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSportsEiropas spēlēs Jelgavu pārstāvēs smaiļotāji un šķēpmetējs
Eiropas spēlēs Jelgavu pārstāvēs smaiļotāji un šķēpmetējs
16/06/2023

Eiropas  trešajās spēlēs, kas notiks no 21. jūnija līdz  2. jūlijam Polijas pilsētā Krakovā, Latviju pārstāvēs 96 sportisti 16 sporta veidu disciplīnās, tostarp Jelgavas smaiļotāji un šķēpmetēji. Viņi uz Poliju dosies vieni no pirmajiem – jau svētdien, 18. jūnijā.

Latvijas izlasē iekļauti Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas (BJSS) smaiļotāji Kārlis Dumpis un Melānija Čamane, kā arī treneris Juris Lauris, kurš ir Latvijas smaiļotāju komandas vadītājs, un Jelgavas Vieglatlētikas kluba šķēpmetējs Gatis Čakšs un trenere Aļona Fomenko. Smaiļotāji un vieglatlēti būs vieni no pirmajiem, kas dosies uz Poliju, jo viņiem sacensības sāksies jau 21. jūnijā.

Kārlis startēs četriniekā 500 metru distancē un jauktajā divniekā kopā ar Melāniju 200 metru distancēs. Melānija vēl startēs divniekos 500 metru distancē. Gan Melānijai, gan Kārlim šī būs pirmā pieredze Eiropas spēlēs, un abi sportisti ir motivēti nostartēt pēc iespējas labāk. “Sākotnēji bija plānots, ka Kārlis startēs vieniniekos 500 metru distancē, bet sanāca, ka viņš tika iekļauts četriniekā. Laivā kopā ar Kārli būs augstas raudzes sportisti ar olimpisko spēļu pieredzi, kuriem Polijā būs visaugstākie mērķi. Turklāt, ja četrinieks labi nostartēs Eiropas spēlēs, augustā varēs doties uz pasaules čempionātu, kurā notiks atlase dalībai Parīzes olimpiskajās spēlēs,” Jelgavas pašvaldības iestādei “Sporta servisa centrs” stāsta treneris J.Lauris, norādot, ka Kārlis ir gatavs maksimāli izmantot šo iespēju mācīties un startēt kopā ar augstas klases smaiļotājiem. Četriniekā kopā ar Kārli brauks divu olimpisko spēļu dalībnieks Aleksejs Rumjancevs, Aldis Vilde un pasaules čempionāta bronzas medaļnieks Roberts Akmens, kurš izvēlēts par Latvijas delegācijas karognesēju Eiropas spēļu atklāšanas ceremonijā.

Arī Melānijai priekšā nopietns uzdevums. Viņa kopā ar limbažnieci Kristu Bērziņu šobrīd ir Latvijas labākais sieviešu divnieks, lai gan ir vēl junioru vecumā. “Spriežot pēc šīs sezonas pirmajiem sacensību rezultātiem un redzētā treniņos, domāju, ka meitenes ir gatavas cīnīties par augstu vietu,” norāda treneris, piebilstot, ka pērn pasaules čempionātā junioriem viņas iekļuva sešiniekā.

Tāpat Kārlis un Melānija kopā startēs mix grupā. “Mēs to pirmoreiz izmēģinājām pirms trim gadiem, un esam pārliecinājušies, ka viņi abi laivā ļoti labi saprotas. Eiropas spēlēs tas viņiem vairāk būs kā saldais ēdiens, lai noķertu foršas emocijas un kopības sajūtu,” stāsta J.Lauris. Tiesa, Eiropas spēļu distance – 200 metri – mūsu jauktajam divniekam nav gluži ierasta. Treneris spriež, ka Kārlim gan tā varētu tīri labi patikt, jo viņš drīzāk ir sprinteris, bet Melānijai varētu būt par īsu, jo viņai labāk patīk garākas distances. Interesanti, ka akvatorijas īpatnību dēļ Eiropas spēlēs smaiļošanā un kanoe airēšanā sportisti veiks tikai 200 un 500 metru distances.

19. un 20. jūnijā smaiļotāji aizvadīs treniņus sacensību vietā, bet 21. jūnijā jau sāksies mači. Sacensības sāksies ar kvalifikācijas braucieniem lielākā daļā disciplīnu, tostarp mūsu sportistiem vīriešu četriniekos un sieviešu divniekos, kā arī plānoti vīriešu četrinieku un sieviešu divnieku pusfināli. Tāpat 21. jūnijā notiks Eiropas spēļu atklāšanas ceremonija. “Tādos lielos sporta pasākumos kā olimpiskās spēles smaiļošana un kanoe airēšana nereti ir programmas beigu daļā, un mūsu sportistiem reti ir iespēja piedalīties atklāšanas ceremonijā, tāpēc šādu iespēju nevar laist garām, īpaši, ja karoga nesējs ir viens no mūsējiem,” norāda treneris, apstiprinot, ka jelgavnieki noteikti plāno piedalīties atklāšanas ceremonijā. 22. jūnijā būs priekšbraucieni mix grupai. 23. jūnijā paredzēti fināli smaiļošanā sieviešu divniekiem un vīriešu četriniekiem, kā arī mix grupas pusfināli, savukārt 24. jūnijā būs fināli mix grupas airētājiem.

Vieglatlētiem šīs Eiropas spēles būs dubulta atbildība, jo tas vienlaikus būs arī Eiropas komandu čempionāts. Starti vieglatlētiem sāksies jau 20. jūnijā, bet Gatim svarīgākā diena būs 22. jūnijs –vispirms būs kvalifikācijas kārta un nedaudz vēlāk arī fināls. “Esmu noskaņojies beidzot samest labu rezultātu un cīnīties par labāko vietu,” norāda G.Čakšs. Labākais rezultāts, ko Gatim šosezon izdevies uzrādīt līdz šim, ir 79,04 metri.

Latvijas vieglatlētu komanda šogad sacentīsies Eiropas komandu čempionāta 2. divīzijā kopā ar Rumāniju, Igauniju, Ungāriju, Dāniju, Slovēniju, Lietuvu, Bulgāriju, Slovākiju, Horvātiju, Islandi, Serbiju, Kipru, Moldovu, Ukrainu, Luksemburgu. Trīs spēcīgākās 2. divīzijas komandas izcīnīs iespēju nākamajā Eiropas komandu čempionātā sacensties 1. divīzijā, savukārt trīs vājākās komandas tiks pārceltas uz 3. divīziju.

Eiropas spēles notiek reizi četros gados, un šīs būs trešās spēles. Spēlēs šogad piedalīsies 48 valstu sportisti, sacenšoties 29 sporta veidos. Jelgava šajā sporta forumā bijusi pārstāvēta visas trīs reizes. I Eiropas spēlēs Jelgavas sportisti startēja boksā, peldēšanā un BMX, savukārt II Eiropas spēlēs – karatē, 3×3 basketbolā, vieglatlētikā un kanoe airēšanā, turklāt mūsu Karatists Kalvis Kalniņš izcīnīja zelta medaļu, bet 3×3 basketbolists Armands Seņkāns – sudraba medaļu.