18.5 °C, 1.2 m/s, 92.9 %

Pilsēta

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavnieku ziedotās asinis ļaus glābt turpat 100 dzīvības
Jelgavnieku ziedotās asinis ļaus glābt turpat 100 dzīvības
19/05/2023

Šonedēļ Jelgavas poliklīnika sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru (VADC) izplatīja aicinājumu “Glāb dzīvību un ziedo asinis”, aicinot piedalīties Donoru dienā. Ikvienam asins ziedotājam poliklīnikas pagalmā tika sniegta iespēja noteikt cukura līmeni, asinsspiedienu, pulsu un ķermeņa masas indeksu, kā arī atbilstoši rezultātiem, saņemt poliklīnikas mediķu rekomendācijas. Donoru dienas ietvaros asinis ziedoja vairāk nekā 30 jelgavnieku, kas ļaus glābt turpat 100 līdzcilvēku dzīvības.

“Esmu gandarīta par jelgavnieku atsaucību Donoru dienā, pateicoties kurai VADC donoru autobusam pie mums nācās aizkavēties ilgāk par ieplānoto laiku. Mēs visi kopā esam snieguši nelielu artavu, lai glābtu dzīvību. Kā zināms, viens donors spēj palīdzēt vismaz trim nelaimē nonākušiem līdzcilvēkiem. Tā ir iespēja izdzīvot gan autoavārijā cietušajam, gan ar vēzi sirgstošam pacientam, gan citiem nelaimē nokļuvušajiem” skaidro pasākuma iniciatore Kintija Barloti, Jelgavas poliklīnikas vadītāja.

Dažiem donoriem šī bija pirmā asins ziedošanas reize, kurai ilgi gatavojās, tomēr vairumā bija ieradušies cilvēki, kuri to dara regulāri. “Mana galvenā motivācija ziedot asinis ir apziņa, ka es spēju izglābt vismaz trīs dzīvības! Tāpat, nododot asinis, tās tiek pārbaudītas uz dažādām vīrusu infekcijām un slimībām, kas sniedz iespēju pārliecināties par savu veselības stāvokli. Atzīšos, ka patīkams gandarījums ir arī Darba likumā nodrošinātā papildus atvaļinājuma diena, kas pienākas katram donoram,’’ pastāstīja jelgavniece Inga Ķergalve.

Valsts asinsdonoru centrs informē, ka izbraukuma punktā Jelgavas poliklīnikas paglamā asinis ziedoja 31 apmeklētājs. Ik dienu Latvijā ir nepieciešami aptuveni 400 asinsdonori, lai varētu nodrošināt Latvijas slimnīcas un palīdzētu ārstiem glābt smagi slimu pacientu dzīvības. Asinis vienu līdz trīs reizes mēnesī ir nepieciešamas grūtniecēm un reizi trijos mēnešos kādam jaundzimušajam. Satiksmes negadījumos cietušajiem politraumas gadījumā var būt nepieciešamas līdz 25 donoru asins devām, bet cilvēkam, kas pārcietis smagus apdegumus ir nepieciešamas līdz pat 65 donoru asins devām.