20.7 °C, 1.5 m/s, 74.2 %

Sabiedrība

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaCik draudzīga Jelgava ir vecākiem ar bērnu ratiņiem?
Cik draudzīga Jelgava ir vecākiem ar bērnu ratiņiem?
30/04/2023

Biedrība “Ģimene nākotnei”, sadarbībā ar Jelgavas Māmiņu klubu veicot vecāku aptauju, aktualizējusi jautājumu par to, cik draudzīga ir pilsēta vecākiem ar bērnu ratiņiem. Aptauja apliecina, ka ērtākās vietas – Lielā iela, Pasta sala, Uzvaras parks, bet problemātiskākās – iekšpagalmi. “Mūsu mērķis bija ne tikai apzināt vecāku viedokli, bet arī iegūt atgriezenisko saiti, problēmsituācijas pārrunājot ar pašvaldību. Jāatzīst, ka lielākā daļa vietu, ko vecāki norādījuši kā ielu posmus, kur ar ratiņiem pārvietojas ar grūtībām, pašvaldībai ir zināmas un tā spēja sniegt atbildes par situācijas risinājumu,” uzsver biedrības valdes locekle Kristīne Bogdana.

Aptaujā piedalījās 97 respondenti – bērnu līdz diviem gadiem vecāki, kuri ikdienā pārvietojas, stumjot bērnu ratiņus. “Procentuāli tā ir apmēram desmitā daļa no visiem šī vecumposma Jelgavas bērnu vecākiem. Mūsuprāt, tas ir pozitīvs rādītājs problēmas aktualizēšanai. Taču vienlaikus ir skumīgi, ka ikdienā daudzi pauž negācijas un neapmierinātību ar situāciju, taču paši iesaistīties nav gatavi – vecāku aktivitāte varēja būt daudz lielāka,” spriež K.Bogdana.

Aptaujas organizatori stāsta, ka jautājumu loks bija plašs un aptvēra visu pilsētas ietvju un ielu infrastruktūru, piemēram, bija jāatbild uz jautājumu, cik ērti ir nokļūt iecienītākajās pastaigu vietās no savas dzīvesvietas. “Mēs apzināmies, ka ikvienas attālākās un mazākās pilsētas ielas un pagalma infrastruktūras sakārtošana nav dienas vai gada jautājums. Ideālu situāciju šajā jomā neatrast nevienā Latvijas pašvaldībā. Vēl vairāk – mēs apzināti aptauju organizējām pavasarī, kad laik­apstākļi visskaudrāk parāda katru nepilnību. Tāpēc droši var teikt, ka iegūtie rezultāti nav tie sliktākie – vecāki nosaukuši gana daudz ielu un vietu mūsu pilsētā, kur ir ērti pastaigāties ar bērnu ratiņiem. Protams, ir arī problēmsituācijas, un katru no tām vēlējāmies pārrunāt ar pašvaldību, jo mūsu mērķis ir rezultāts. Mums ir svarīgi redzēt pašvaldības ieinteresētību un rīcību. Jāatzīst, ka tā mūs patīkami pārsteidza, jo ar pašvaldības speciālistiem veidojās konstruktīvs dialogs. Praktiski katra aptaujā norādītā problemātiskā vieta pašvaldībai jau bija zināma, un mēs saņēmām atbildes uz jautājumiem, kā situāciju risināt,” stāsta K.Bogdana.

 

Aptaujas rezultāti ar pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” skaidrojumu

 

Iecienītās pastaigu vietas ar pozitīvu vērtējumu

Aptaujas dalībnieki akcentējuši, ka ar bērnu ratiņiem Jelgavā visērtāk pastaigāties Pasta salā un Uzvaras parkā. Vairāki aptaujātie arī norādījuši, ka ērti ar bērnu ratiņiem ir Stacijas parkā un Jāņa Čakstes bulvārī. Par draudzīgākajām ielām, pārvietojoties ar bērnu ratiņiem, atzīta Lielā iela, Pasta iela, Lietuvas šoseja. Tāpat ļoti labs pastaigu maršruts, pēc aptaujāto domām, ir no 6. līnijas līdz pat Jelgavas pilij, kā arī Pārlielupes rajons, kas atzīts par draudzīgu vecākiem ar bērnu ratiņiem.

 

Sarežģījumi pastaigu vietās, mainoties laikapstākļiem

Mainoties laikapstākļiem, pārvietoties ar bērnu ratiņiem kļūst grūtāk, jo lietus laikā vairākās pilsētas vietās, piemēram, Ozolskvērā, Raiņa parkā un Alunāna parkā, veidojas dubļi, tādējādi ar ratiem izbraukt nav iespējams.

“Pilsētsaimniecība”: “Parki pilsētā regulāri tiek apsekoti, un to celiņu segums tiek papildināts. Celiņu segums jau ir uzlabots Raiņa parkā un Alunāna parkā, kā arī 2022. gadā tas izdarīts Ozolskvērā un Vaļņu ielas skvērā. Tiesa, līdz ar problēmas aktualizēšanu minētie objekti tiks apsekoti un uzlaboti atkārtoti.”

 

Traucē skrejriteņi

Vairāki aptaujātie kā problēmu norādījuši pilsētas ielās pamestos nomas skrejriteņus, kuru apbraukšana rada grūtības.

“Pilsētsaimniecība”: “Pašvaldība regulāri sazinās ar uzņēmumu “Bolt”, kas pilsētā sniedz šo pakalpojumu, un norāda uz problēmām, par ko sūdzas iedzīvotāji. Pašvaldība turpina kontrolēt pakalpojuma kvalitāti, kā arī atkārtoti atgādinājusi kompānijai, kādi drošības nosacījumi tai ir jāievēro, sniedzot pakalpojumu Jelgavā.”

 

Hercoga Jēkaba laukums

Vairāki aptaujātie par grūti pārvaramu posmu ar bērnu ratiņiem atzinuši Hercoga Jēkaba laukumu, kurā ir pakāpieni, bet nav rampu, lai tos pārvarētu ar bērnu ratiem, tāpēc nākas iet apkārt, kur arī ielas kvalitāte ir slikta.

“Pilsētsaimniecība”: “Pašvaldība turpina meklēt Hercoga Jēkaba laukuma rekonstrukcijas iespējas. Līdz šim ir izstrādāti vairāki laukuma attīstības scenāriji, organizējot plenērus skiču izstrādei.”

 

Problemātiskākās vietas – iekšpagalmi

Gandrīz visi vecāki, kas ikdienā pārvietojas, stumjot bērnu ratiņus, ir neapmierināti ar iekšpagalmu stāvokli. Aptaujā norādīts, ka tie ir bedraini, neizbraucami, nav piemēroti, lai pārvietotos ar bērnu ratiņiem.

“Pilsētsaimniecība”: “Būtiski uzsvērt, ka lielākā daļa iekšpagalmu nepieder pašvaldībai, bet gan dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir jāuzņemas atbildība par sava īpašuma uzturēšanu, tostarp mājai piekrītošajiem iebraucamajiem ceļiem. Turklāt pašvaldība jau devīto gadu ir izsludinājusi pieteikumu pieņemšanu pašvaldības līdzfinansētajā daudzdzīvokļu namu pagalmu labiekārtošanas programmā. Ikviens sadarbībā ar mājas pārvaldnieku var iesniegt pieteikumu, tādā veidā piesaistot finansējumu sava iekšpagalma uzlabošanai.

Lai noskaidrotu, vai pagalms ir privātīpašums vai pašvaldības īpašumā, informācija jāmeklē mājaslapā www.kadastrs.lv, jāizvēlas karšu pārlūks, un, pietuvinot Jelgavas karti, var iegūt precīzus datus.

Ja esat konstatējuši kādu problēmu vai bojājumu un kartē norādītā vieta tomēr ir pašvaldības īpašums, aicinām par to ziņot Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centram pa tālruni 8787.”

 

Uzbrauktuves un nobrauktuves

Uz ietvēm bieži nav nobrauktuvju, kas paredzētas bērnu ratiņiem, un rezultātā bērnu ratiņi ir jāuzceļ uz ietves un jānoceļ no tās. Apmalītes vietām ir par augstu – tās vecākiem ar bērnu ratiņiem rada sarežģījumus pārvietojoties.

“Pilsētsaimniecība”: “Katru gadu pašvaldība paredz noteiktu summu tieši uzbrauktuvju un nobrauktuvju pazemināšanai. Vairums šādu vietu jau ir “Pilsētsaimniecības” redzeslokā. Arī šogad apmalīšu pazemināšana tiks uzsākta, stabilizējoties laikapstākļiem, un tuvākajā laikā šie darbi paredzēti Sudrabu Edžus, Satiksmes, Tērvetes ielā un citviet pilsētā.”

Akadēmijas iela pie degvielas uzpildes stacijas “Circle K”

Vecāki norādījuši, ka ļoti bīstams ceļa posms pilsētā ir pie degvielas uzpildes stacijas Akadēmijas ielā – nevar tikt pāri brauktuvei.

“Pilsētsaimniecība”: “Jau ir izstrādāts projekts ietves izbūvei Sudrabu Edžus ielā gar degvielas uzpildes staciju “Circle K”. Tiklīdz tiks rastas finanšu iespējas, projekts tiks realizēts.”

 

Salnas iela

Aptaujā norādīts arī uz pārvietošanās grūtībām Salnas ielā: “Vēlētos, lai ietve gājējiem būtu Ruļļu un Salnas ielā – lai nav jāizmanto brauktuve, jo tas ir bīstami. Sniega un dubļu dēļ abas ielas ar ratiem nav izejamas, turklāt Salnas ielā pretī “Florai” rati visbiežāk ir jānes.”

“Pilsētsaimniecība”: “Pagājušajā gadā tika izstrādāts ietves trasējums Salnas ielas posma un Ruļļu ielas ietves izbūvei. Tiklīdz būs pieejami finanšu līdzekļi, projekts tiks turpināts un realizēts.”

 

Meiju ceļš

Kā vienu no grūtāk izbraucamiem posmiem vecāki aptaujā minējuši gājēju ietvi Meiju ceļā.

“Pilsētsaimniecība”: “Meiju ceļa sakārtošanai jau ir izstrādāts būvprojekts, un pašlaik tiek meklētas iespējas nepieciešamo finanšu resursu piesaistei, lai izstrādāto projektu varētu realizēt. Taču, lai uzlabotu situāciju ielas posmā, pirms būs iespējams veikt pilnīgu ielas rekonstrukciju, jau tuvākajā laikā šajā posmā paredzam pazemināt ietves apmales.”

 

Cukura iela

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem neērta, lai pārvietotos ar bērnu ratiņiem, ir arī Cukura iela.

“Pilsētsaimniecība”: “Šobrīd tiek izstrādāts detālplānojums Cukura ielai 2, un tā gaitā tiek skatīts jautājums arī par ietves atjaunošanu Cukura ielā.”