19 °C, 3.5 m/s, 72.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiAtvērs jau četrpadsmito “Zemgales vācelīti”
Atvērs jau četrpadsmito “Zemgales vācelīti”
08/09/2020

Svētdien, 13. septembrī, pulksten 14 Jelgavas kultūras namā, norisinoties ikgadējām Dzejas dienām, tiks atvērts jau 14. dzejas kopkrājums “Zemgales vācelīte”. Šogad tajā publicēti 37 autoru darbi par dažādām tēmām, visvairāk izceļot tieši pārdomas par dzīvi un cilvēku savstarpējām attiecībām pandēmijas laikā.

Krājums jau 14. gadu top Jelgavas Latviešu biedrības dzejas kluba “Pieskāriens” paspārnē, un, kā uzsver kluba vadītājs Jānis Zariņš, arī šogad netiek lauzta tradīcija Dzejas mēnesi septembri aizvadīt ar atvēršanas svētkiem: “Šogad nebijām droši, vai varēsim krājumu laikus sastādīt, tomēr saņēmāmies, tas ir tapis un arī atvēršanas svētki būs. Kopābūšana autoriem ir ļoti svarīga, jo arī mūsu dzejas klubā no marta līdz jūnijam nenotika ierastās satikšanās, līdz ar to atvēršanas svētki šogad tiek gaidīti jo vairāk.” J.Zariņš piebilst, ka līdzīga vēriena ikgadēji dzejas krājuma atvēršanas svētki nenotiek nekur citur Latvijā, un par to organizēšanu īpašs paldies jāsaka pašvaldības iestādei “Kultūra”.

 

Krājums šogad pulcējis dzejniekus no visas Zemgales, kā arī Rīgas un “Zemgales vācelītē 2020” būs lasāmi arī astoņu jelgavnieku dzejoļi. J.Zariņš stāsta, ka līdzās dzejniekiem, kuru darbi krājumā parādās gadu no gada, piemēram, Edvīnam Jansonsam, Veltai Brinzai, agrākajai “Pieskāriena” vadītājai Rasmai Urtānei un citiem, šogad būs lasāmi darbi arī no pieciem dzejniekiem, kuri krājumā iekļauti pirmoreiz – Ainas Gerutes, Elitas Ābeles, Irēnas Ščeglovas, Paulas Klegeres-Dortānes un Rēzijas Annas Jasevičas. “Jāsaka, ka šo gadu laikā “Zemgales vācelīte” ir kļuvusi par lielisku iespēju jaunajiem autoriem tikt pirmoreiz publicētiem, savukārt ilggadējiem dzejniekiem tikt pamanītiem un spert soļus pretī sava krājuma izdošanai. Šis krājums ir ļoti pieprasīts bibliotēkās Jelgavas pilsētā, novadā un arī citur Latvijā, tāpēc katru reizi cenšamies sagādāt arī papildus grāmatas, ko nodot bibliotēku lasītājiem,” uzsver J.Zariņš.

 

Kopkrājuma atvēršanas pasākumā 13. septembrī notiks dzejoļu autoru lasījumi, kā arī ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies Jelgavas novada Līvbērzes pagasta vokālā grupa “Sapņu lidojums”, dzejniece un dziedātāja Ingūna Lipska ar skolēniem, kā arī jaunā izpildītāja R.A.Jaseviča.

 

Jāpiebilst, ka ieeja pasākumā ir ar ielūgumiem. Par to saņemšanu un pasākuma apmeklēšanu interesenti aicināti zvanīt pa tālruni 27184922.

 

Apmeklētāji aicināti būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktās fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības prasības.

 

Pasākuma apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma.

 

 

Foto: Jelgavas Latviešu biedrība

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē