21.9 °C, 3.7 m/s, 60.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiMežs ienāk Jelgavā
Mežs ienāk Jelgavā
18/09/2020

LLU Meža fakultāte sadarbībā ar nozares organizācijām un uzņēmumiem “Meža dienu 2020” gaitā jau trešo reizi organizē pasākumu  “Mežs ienāk Jelgavā 2020”. 18. septembrī visas dienas garumā Pasta salā norisinās plaša pasākumu programma gan lieliem, gan maziem interesentiem par šī gada tēmu: “Koks ir vairāk!”

Kā informē organizatori, pasākuma mērķis ir sadarbībā ar Latvijas meža nozares organizācijām un uzņēmumiem izglītot sabiedrību par Latvijas mežu apsaimniekošanu un iegūtās koksnes plašo izmantošanas spektru, atraktīvi parādot koksni tās izmantošanas daudzveidībā, ražojot produktus ar augstu pievienoto vērtību.

 

Pasākuma laikā interesenti var iepazīt jaunākās tehnoloģijas un tehniku, kas tiek izmantota meža apsaimniekošanā. Uzņēmumi, kas nodarbojas ar Latvijā iegūtas koksnes pārstrādi, stāsta un rāda, kā koksnei tiek pievienota vērtība, radot ekoloģiskus produktus, kas nes Latvijas vārdu pasaules eksporta tirgos. Pirmo reizi pasākumā ir aicināti piedalīties arī uzņēmēji, kuri no Latvijas mežos iegūtās koksnes un nekoksnes produktiem ražo dažādus izstrādājumus. Tāpat interesenti var izmēģināt prasmes, darbojoties ar medību un meža mašīnu simulatoriem, mežā un kokapstrādē izmantojamiem instrumentiem un darbarīkiem.

 

Izglītojošos stendos stāstīts par mežā iegūstamo nekokses produktu daudzveidību, piemēram, koku vilnu, ēdamām un neēdamām lietām, kas tiek iegūtas Latvijas mežos un dabā. Tāpat norisinās mežizstrādes mašīnu un citas tehnikas paraugdemonstrējumi, kā arī ikviens var iepazīt dažādus kokapstrādes procesus: baļķa retrozāģēšanu, zīmēšanu kokā ar strāvu, koka būvniecību un detaļu savienošanu ar metru garām skrūvēm.

 

Turpinot iedibināto tradīciju, pasākuma gaitā tiek organizēts arī koka skulptūru festivāls “Otrā elpa”, kurā piedalās Latvijas un Lietuvas koktēlnieki. Mākslinieki darbosies vēl līdz 21. septembrim. Vairāk par koka skulptūru simpoziju ŠEIT.

 

Izzinošās aktivitātes un radošās darbnīcas norisināsies vēl līdz pulksten 18, bet vakara turpinājumā – balle ar grupu “Tirkizband”.

 

Apmeklētāji aicināti būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktās fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības prasības.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija: Latvijas Lauksaimniecības universitāte