15.8 °C, 1.6 m/s, 93.1 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītība“Zinītī” var iepazīt zemes dzīļu dārgumus
“Zinītī” var iepazīt zemes dzīļu dārgumus
12/11/2020

Līdz 16. decembrim bērnu un jauniešu bibliotēkā “Zinītis” Zemgales prospektā 7 var aplūkot Latvijas Universitātes (LU) muzeja ģeoloģijas kolekcijas paraugu interaktīvo izstādi “Dārgumi Latvijas zemes dzīlēs”, ko bibliotēka velta ikvienam jelgavniekam Latvijas 102. dzimšanas dienā.

Izstādē apskatāmi Latvijas zemes ieži no devona perioda, kas noslēdzās pirms vairāk nekā 350 miljoniem gadu, kvartāra perioda, kas aizsākās pirms 2,5 miljoniem gadu, un ietver arī mūsdienas. Izstādes veidotāja ir LU ģeoloģijas zinātņu doktore un LU muzeja eksperte Vija Hodireva, kura kopš 1992. gada ir arī muzeja krājuma glabātāja. Eksponāti atklāj, ko varam uzzināt par pagātni no zemē atrodamajām ģeoloģiskajām liecībām un kāds ir dažādu iežu praktiskais pielietojums mūsdienās.

 

Bērnu un jauniešu bibliotēkas “Zinītis” vadītāja Dace Labdzere stāsta, ka izstādes kodolu veido 25 iežu un fosiliju paraugu oriģināli, kas izcelti no zemes dzīlēm tepat Latvijā. Starp paraugiem sastopamas sarkanās un baltās kvarca smiltis, sarkanais smilšakmens, šūnakmens, ģipšakmens, dažādi mālu veidi, bruņuzivju pārakmeņojumi un citi vērtīgi atradumi. Izstāde papildināta ar iežu atsegumu fotogrāfijām, LU muzeja ekspertes V.Hodirevas sagatavotu videolekciju par izstādē redzamajiem eksponātiem un lielisku 30 grāmatu izlasi no Jelgavas pilsētas bibliotēkas fonda par Latvijā un pasaulē sastopamajiem iežiem, kas interesēs gan mazos, gan lielos lasītājus, un jo īpaši skolēnus, kas mācās ģeogrāfiju un dabas zinības. Izstādes tapšanā savu artavu devis arī Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, kas nodrošinājis bibliotēku ar specializētām vitrīnām eksponātu uzglabāšanai.

 

Svarīgi piebilst, ka sabiedrības veselības drošības nolūkos bibliotēkā ir jāievēro divu metru distance no apkārtējiem, savukārt visiem, kas vecāki par 13 gadiem, jālieto sejas aizsargmaska. Bibliotēkā tiek nodrošināta iespēja nomazgāt un dezinficēt rokas, kā arī regulāri tiek vēdinātas telpas un dezinficētas virsmas. Ar visiem ierobežojumiem un izmaiņām apmeklētāju apkalpošanā ārkārtējās situācijas laikā var iepazīties mājaslapā www.jelgavasbiblioteka.lv.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija: Jelgavas pilsētas bibliotēka