26 °C, 2 m/s, 49.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNo 1. decembra jāievēro ziemas braukšanas nosacījumi
No 1. decembra jāievēro ziemas braukšanas nosacījumi
01/12/2020
No 1. decembra līdz nākamā gada 1. martam visiem transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Braucējiem ieteicams ņemt vērā riepu vecumu un protektora dziļuma atbilstību prasībām, atgādina Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD).

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka vieglo automobiļu ziemas riepu minimālais protektora dziļums ir 4 milimetri. Turklāt šādam dziļumam jābūt ne tikai sezonas sākumā, kad riepas tiek uzmontētas, bet arī sezonas izskaņā.

Uzmanība jāpievērš arī riepu vecumam – nav ieteicams izmantot riepas, kas vecākas par 5-6 gadiem. Jāņem vērā, ka pārvietojoties ar auto, nodilst gan protektors, gan ar “vecumu” riepu gumija zaudē savas īpašības. Savukārt uz riepas norādīts arī izgatavošanas laiks – nedēļa un gads. Piemēram, 3920, kas nozīmē, ka riepa izgatavota 2020. gada 39. nedēļā (novembrī).

Tāpat jāņem vērā, ka vienam automobilim nedrīkst būt gan radžotas, gan neradžotas riepas, tai skaitā, nedrīkst būt atšķirīgas riepas uz priekšējās un uz aizmugurējās ass. Tāpat valdības pieņemtie noteikumi nosaka, ka kravas automobiļiem un autobusiem ar pilnu masu virs 3,5 tonnām, uz priekšējās ass liegts likt atjaunotas riepas.

CSDD atgādina, ka ziemas riepas nodrošina labāku saķeri ar ceļu un samazina slīdēšanu. Ziemas periodā, kad uz ceļiem veidojas apledojums, ļoti svarīgi ievērot arī laikapstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un drošu distanci. Vadītajiem jāaizvairās no straujas manevru veikšanas un jābūt vērīgiem. Tāpat autovadītāji aicināti sekot līdzi laika prognozei un pārliecināties, lai gaisa spiediens riepās atbilst ražotāja norādītajām prasībām.

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs

 

Informācija: Ceļu satiksmes drošības direkcija