16.1 °C, 4.1 m/s, 83.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaNoslēdzies Jauniešu forums “Jelgavai zaļai būt!”
Noslēdzies Jauniešu forums “Jelgavai zaļai būt!”
05/12/2020

No 12. līdz 26. novembrim Jelgavas jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem tika aicināti piedalīties Jelgavas pilsētas organizētajā Jauniešu forumā Jelgavai zaļai būt!, kas šoreiz norisinājās attālināti. Tajā jaunieši tika iepazīstināti ar atskatu uz aizvadītā gada foruma ideju realizāciju, kā arī labākajām un interesantākajām idejām, kuras jaunieši iesūtījuši šogad, piedāvājot dažādus risinājumus kā Jelgavu darīt vēl zaļāku un videi draudzīgāku.

Kā informē Sabiedrības integrācijas pārvaldes jaunatnes lietu speciāliste Jeļena Grīsle, pateicoties aizvadītā gada Jelgavas Jauniešu foruma idejām, vairāk strādāts pie tā, kā Jelgavas jauniešus informēt par svarīgākajiem pasākumiem un aktualitātēm pilsētā. “Informācija ir vairāk pamanāma autobusu pieturās, sabiedriskajā transportā, skolās un sociālajos tīklos. Tāpat Jelgava kļūst zaļāka, jo vēl viens no foruma realizētajiem ierosinājumiem ir, ka noteiktās kafejnīcās dzēriens maksā lētāk, ja klients atnāk ar savu krūzi. Veiksmīgi ir uzlabota arī pilsētas infrastruktūra, domājot par gājēju un velobraucēju drošību un jaunieši ir augsti novērtējuši faktu, ka Jelgavu šobrīd var uzskatīt par mūsdienīgu IT risinājumu pilsētu, kurā ir 76 WI-FI brīvpiekļuves punkti un 200 videonovērošanas kameras,” stāsta J.Grīsle, piebilstot, ka pārmaiņas lielā mērā ir ietekmējuši arī paši jaunieši, kuri iesaistījušies pasākumu organizēšanā, piedalījušies tajos un reklamējuši tos vienaudžu vidū. Piemērs tam ir Jelgavas Jauniešu centra hobiju izstāžu cikls “YouthStyle” un jauniešu iniciatīvas pasākumu cikls “Varu un daru!”.

 

Līdz 26. novembrim jaunieši varēja paust savu viedokli par vides jautājumiem Jelgavā, kā arī idejas par vides uzlabošanu Jelgavā un Latvijā kopumā, aizpildot anketu internetā. “Jaunieši ir snieguši dažādus priekšlikumus par vides jautājumiem izglītības iestādēs un Jelgavā kopumā. Piemēram, Daniels no Jelgavas 5. vidusskolas piedāvājis realizēt vairākas savas idejas, tostarp pilnībā pāriet uz LED apgaismojumu pilsētas ielās, organizēt elektromobiļu nomu, katru gadu organizēt akciju “Iestādi kokus pilsētas parkos un alejās”, vākt vecās automobiļu riepas un pārveidot tās bērnu rotaļlaukuma pārklājumā, uzstādīt pilsētā atkritumu tvertnes, kuras ir paredzētas medicīniskajām sejas maskām,” ar jaunieša idejām iepazīstina J.Grīsle.

 

Inovatīvu ideju ir uzrakstījis jelgavnieks Kārlis, kurš šobrīd ir Latvijas Jūras akadēmijas students, proti, Jelgavā varētu izvietot dažādus trenažierus, kuri to izmantošanas laikā ražo elektrību, kas varētu tikt izmantota, piemēram, kādas ēkas, ielas vai skulptūras apgaismošanai. Savukārt Nils, kurš studē Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā “RISEBA” izsaka ideju izveidot finansiālu atbalsta sistēmu studentiem un skolēniem, kuri veido projektus vai rada idejas, kuras atbalsta vai popularizē dabas aizsardzību un saglabāšanu. Ričards no Jelgavas Valsts ģimnāzijas aicina izveidot mācību zonu, kura sniegtu iespēju mācīties svaigā gaisā. “Pirms dažiem gadiem, mācoties Rīgā, šāda mācību zona mums bija. Tie bija lieli soliņi, paredzēti līdz sešiem cilvēkiem un īpaši piemēroti mācībām,” stāsta jaunietis. Ar saviem novērojumiem un priekšlikumiem dalās arī Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolniece Elizabete: “Esmu ievērojusi, ka skolā daudziem patīk mest atkritumus grozā, iztēlojoties, ka paši spēlē basketbolu. Manuprāt, to ir iespējams attīstīt kā atkritumu šķirošanas veidu visā pilsētā – jāizveido tikai piemērots konteiners.”

Foruma gaitā jauniešus uzrunāja arī Zemgales reģionālās enerģētikas aģentūras (ZREA) direktore Inga Kreicmane, kura iepazīstināja ar informāciju par Jelgavas pilsētas Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu 2021.-2030. gadam un dalību Eiropas Savienības Pilsētu Mēra Paktā 2021.-2030. gadam.

 

Šogad Jauniešu forumā piedalījās 68 dalībnieki, no kuriem visaktīvākie jaunieši bijuši no Jelgavas tehnikuma, Jelgavas 5. vidusskolas un Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas. Piecu labāko vides uzlabošanas ideju un to realizēšanas piedāvājumu autori tika apbalvoti ar vērtīgām balvām. Jauniešu forums ik gadu tiek rīkots ar mērķi noskaidrot jauniešu viedokļus, vajadzības, vēlmes un vērtējumu par vides izaicinājumiem izglītības iestādēs un Jelgavā kopumā, lai vēlāk meklētu un atrastu labāko risinājumu to realizēšanai.

Foruma noslēguma ieraksts pieejams ŠEIT.

 

 

Foto: Pixabay.com

 

Informācija: Sabiedrības integrācijas pārvalde