24.5 °C, 1.3 m/s, 69.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaSejas aizsargmaskas jālieto arī dabas takās un pie vides objektiem
Sejas aizsargmaskas jālieto arī dabas takās un pie vides objektiem
23/12/2020

Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdē nolemts, ka no 23. decembra līdz 4. janvārim tiek pārtraukta plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu, valsts līdzfinansēs Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās. Sēdē nolemts arī tas, ka gadumijas svētkos pašvaldībām ir aizliegts rīkot uguņošanas, kā arī valdības lēmums paredz, ka sejas aizsargmaskas ir jālieto arī dabas takās un pie vides objektiem.

Uz divām nedēļām pārtrauks plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu

 

Veselības ministrija informē, lai slimnīcas varētu nodrošināt papildus resursi Covid-19 pacientu ārstēšanai, tai skaitā pārprofilēt jaunas gultas vietas un novirzīt mediķus Covid-19 pacientu ārstēšanai, pieņemts lēmums no 23. decembra līdz 4. janvārim slimnīcās nesniegt plānveida stacionāros pakalpojumus. Līdz šim ārstniecības iestādēm bija iespēja par pakalpojumu ierobežošanas apmēru lemt pašām, pielāgojoties situācijai, tagad pieņemts stingrāks lēmums.

 

Būtiski uzsvērt, ka daudzi veselības aprūpes pakalpojumi netiks pārtraukti. Arī turpmāk tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas. Netiks atceltas arī onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte.

 

Tāpat iepriekšējā apjomā tiks sniegti ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā speciālistu konsultācijas. Slimnīcām uzdots tās iespēju robežās nodrošināt attālināti. Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu, ja kāds pakalpojums tiks atlikts.

 

Sejas aizsargmaskas būs jālieto arī dabas takās un pie vides objektiem

 

Valdība otrdien arī lēma, ka sejas maskas ikvienam no 7 gadu vecuma būs jāvalkā dabas takās, muzeju ārtelpās un pie vides un dabas objektiem, ja tur atrodas  liels skaits cilvēku. Pēdējā laikā ir novērojama tendence, ka cilvēki aktīvi izmanto iespējas apmeklēt dažādas apskates vietas, kā rezultātā notiek cilvēku drūzmēšanās un ir apgrūtināti ievērot distanci. Konkrētā objekta īpašniekam šādas situācijas būs jāparedz un jāizvieto norādes par sejas maskas obligātu lietošanu.

 

Aizliegti tādi klātienes fotopakalpojumi, ko viena fiziska persona par samaksu sniedz citai fiziskai personai

 

Valdība 22. decembra sēdē veica precizējumus normatīvajā regulējumā, kas laika periodā līdz 2021. gada 11. janvārim paredz mutes un deguna aizsegu lietošanu tiešraižu translāciju un ierakstu veikšanā. Tāpat precizēts skaidrojums par fotopakalpojumu sniegšanas un fotogrāfu darba nosacījumiem. Plašāku informāciju par to var iegūt ŠEIT.

 

Valsts līdzfinansēs Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās

 

Kā liecina Veselības ministrijas dati, lielākā daļa jeb 38 procenti saslimst ar Covid-19, inficējoties no ģimenes locekļiem. Tādēļ, ar mērķi ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību un samazināt inficēšanās risku mājsaimniecībās, vienlaikus nodrošinot plašam cilvēku lokam iespējas mājas karantīnai un izolācijai, kas nerada risku citiem, Ministru kabinets 22. decembra sēdē apstiprināja Ekonomikas ministrijas un Veselības ministrijas piedāvāto atbalsta mehānismu izmitināšanas pakalpojumiem.

 

Covid-19 slimnieku kontaktpersonām, Covid-19 pacientiem ar viegliem slimības simptomiem, kā arī Covid-19 pacientiem pēc ārstēšanās stacionārā, kam vēl saglabājas simptomi, valsts segs 80 procentus no kopējās izmitināšanas pakalpojuma summas, bet ne vairāk kā 35 eiro, savukārt personai būs jāsedz līdzmaksājums 20 procentu apmērā.

 

Savukārt personām, kuras atgriezušās Latvijā no ārvalstīm valsts noteiktajā repatriācijas kārtībā, valsts segs 100 procentu no kopējās izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojuma summas, bet ne vairāk kā 45 eiro diennaktī. Plašāka informācija pieejama ŠEIT.

 

Gadu mijas svētkos pašvaldībām aizliedz rīkot uguņošanas

 

Tuvojoties gadu mijas svētkiem, pašvaldībām ir aizliegts rīkot uguņošanas, otrdien pēc Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele. Viņa skaidroja, ka šāds lēmums kopsēdē pieņemts divu iemeslu dēļ. Viens no tiem ir cilvēku pulcēšanās ierobežošana. Tāpat par šādu soli valdība vienojusies, jo katrs cilvēks, kurš var gūt savainojumu uguņošanas laikā, ir jāstacionē. Tādējādi pacients gan pats tiek pakļauts riskam inficēties ar Covid-19, gan noslogo slimnīcu resursus. I.Viņķele uzsvēra, ka lēmums attiecas tikai uz pašvaldībām, un privātpersonas tas neskar.

 

 

Foto: pixabay.com

Informācija: Veselības ministrija, Ministru kabinets