18.1 °C, 3.8 m/s, 84.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaNesteidzīgas pastaigas pilsētvidē
Nesteidzīgas pastaigas pilsētvidē
24/12/2020

Sagaidot gada nogales svētkus, pilsēta jelgavniekiem piedāvā doties nesteidzīgās pastaigās un izbaudīt izrotātās ielas, parkus un skvērus, kā arī Ziemassvētku noskaņu, ko uzburs vides objekts – Bētlemes aina. 

Svētku laikā jelgavniekiem ir iespēja izstaigāt trīs piedāvātos maršrutus pilsētas izziņai – Stacijas loku (3 km garumā), Centra loku (5 km garumā) un Upju loku (6 km garumā), kā arī noklausīties 24 audiogida stāstus un aplūkot pilsētvidē izvietotos svētku rotājumus.

 

Pastaigu maršruts Stacijas loks ietver tādus nozīmīgus objektus, kā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja Jelgavas ekspozīcija, Lāčplēša piemineklis, Sv. Jāņa luterāņu baznīca, Raiņa parks, Piemineklis Latvijas Republikas pirmajam prezidentam Jānim Čakstem, Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs un Zemgales prospekta nami. Centra lokā iekļauti tādi objekti, kā Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis, Hercoga Jēkaba laukums, Piemiņas zīme dziedātājai Norai Bumbierei, Sv. Annas luterāņu baznīca, Dobeles vārti, Vecpilsētas ielas kvartāls, Vides objekts “Laika rats 100”, Ozolskvērs, Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs, Jelgavas Romas katoļu Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrāle un Sv. Simeona un Sv. Annas pareizticīgo katedrāle. Maršrutā var iekļaut arī Ezera vārtus un Mīlestības aleju. Izstaigājot Upju loku, redzēsiet Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torni, Skulptūru – strūklaku “Jelgavas students”, Mītavas tiltu, Pasta salu, Jelgavas pili un Kārļa Īles skulptūru “Sirdsputns” Lielupes promenādē. Maršrutā var iekļaut arī Lielupes palienes pļavas. Garākai pastaigai maršrutus ir iespēja arī apvienot.

 

Pastaigas svaigā gaisā var papildināt ar interesantiem faktiem, izmantojot audiogidu. Kartē atzīmēti 24 objekti, par kuriem pieejams audiogida stāsts. Stāstus var nosklausīties bez maksas Jelgavas reģionālā tūrisma centra tīmekļa vietnē www.visit.jelgava.lv sadaļā “Audiogids”.

 

Savukārt svētku noskaņu radīs pilsētvidē izvietotie gaismas dekori, kurus var apskatīt Stacijas parkā, Raiņa parkā, Mīlestības alejā, Ozolskvērā, Driksas ielā, pie Jelgavas Kultūras nama un Lielās ielas garumā.

 

Hercoga Jēkaba laukumā atrodas centrālais svētku objekts – pilsētas egle, kas, rotāta zelta, sudraba un bronzas krāsās, slejas 18 metru augstumā.

 

24. decembrī Hercoga Jēkaba laukumā apskatei tiek izvietots arī vides objekts – Bētlemes aina, kas atveido Kristus dzimšanas ainu, kas iedzīvotājiem atgādinās par Ziemassvētku patieso nozīmi.

 

“Ledū attēlota klasiskā un labi zināmā Kristus dzimšanas aina ar Jāzepu, Mariju un jaundzimušo Jēzu, trīs gudrajiem, eņģeli, Bētlemes zvaigzni un dzīvniekiem,” stāsta mākslas darba koncepcijas autors tēlnieks Kārlis Īle, piebilstot, ka tas, cik ilgi mākslas darbs būs apskatāms, lielā mērā atkarīgs no laikapstākļiem.

 

Laikā, kad svarīgi ir ievērot sociālo distancēšanos, nevar aizmirst par pastaigu nozīmi svaigā gaisā veselības uzlabošanai. Būsim atbildīgi un ievērosim piesardzības pasākumus, neapdraudot savu un citu veselību!

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē