18.1 °C, 3.8 m/s, 84.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaSvētku laikā aicina izmantot “Ēkultūras piedāvājumu”
Svētku laikā aicina izmantot “Ēkultūras piedāvājumu”
30/12/2020

Svētku laikā Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu apstākļos Latvijas iedzīvotājiem ir dažādas iespējas lasīt e-grāmatas, skatīties koncertus un Latvijas kino klasiku, iepazīstinot ar resursa “#Ēkultūra” piedāvājumu, pauž kultūras digitālo resursu turētāji.

Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) pārstāve Ilma Elsberga piedāvā izmantot iespēju bez maksas lasīt e-grāmatas latviešu valodā tīmekļvietnē “3td.lv”. Patlaban platformā ir pieejamas 450 grāmatas, no kurām divas trešdaļas ir latviešu autoru oriģināldarbi. Divu gadu “3td.lv” pastāvēšanas laikā, bibliotēka iekarojusi zināmu popularitāti un lasītāju skaits sasniedz jau vairāk par 11 500. Pēc KISC pārstāves paustā, lasītāju skaita ziņā “3td.lv” ir viena no lielākajām bibliotēkām Latvijā. E-bibliotēkā var lasīt dažādu žanru un kategoriju grāmatas, piemēram, vēsturiskus romānus, biogrāfijas, garīgo literatūru, darbus bērniem un jauniešiem, kriminālromānus, dāmu romānus un citus. I.Elsberga skaidro, ka, lai kļūtu par “3td.lv” lasītāju, jāsazinās ar tuvāko pašvaldības publisko bibliotēku un jākļūst par tās lasītāju. Tad bibliotekārs iedos autorizācijas datus “3td.lv” bibliotēkai. Vairāk par iespējām izmantot digitālos resursus ar Jelgavas pilsētas bibliotēkas starpniecību, lasi ŠEIT.

 

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pārstāve Dagnija Segliņa informē, ka tradicionālais Vecgada izskaņas koncerts notiks arī šogad, bet digitālajā formā. Koncerts būs pieejams no 31. decembra pulksten 16 LNSO mājaslapā. Biļetes uz Vecgada koncertu var iegādāties “Biļešu paradīzes” tīklā. Tāpat Digitālajā koncertzālē LNSO tīmeļvietnē un LMT “Straumē” ir pieejami divi bezmaksas bērnu pasākumi, no kuriem viens ir “Lenesons un Mocarta opera”, bet otrs – muzikālā izrāde “Zenīts”.

 

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma informē, ka platformā “filmas.lv” visiem interesentiem ir pieejama Latvijas klasisko filmu programma, kur skatāma 21 restaurēta kinolente ar titriem angļu valodā. Viņa atzīmē, ka kopš decembra sākuma šīs filmas ir skatītas ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Kanādā, Zviedrijā, Austrālijā, Igaunijā, Norvēģijā, Lietuvā un citviet. Izlasē iekļautas ne tikai spēlfilmas, bet arī dokumentālās un animācijas filmas.

 

Savukārt Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) mārketinga un komunikācijas direktore Monta Tīģere norāda, ka LNOB Ziemassvētku programmā iekļāvis divas izrādes un vienu koncertu, proti, austriešu komponista Johana Štrausa opereti “Sikspārnis”, krievu komponista Pētera Čaikovska baletu “Riekstkodis” un Gadumijas koncertu operā. Biļetes uz pasākumiem var iegādāties “Biļešu paradīzes” tīklā un skatītājiem tie būs pieejami līdz 10. janvārim.

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts uzsver, ka bibliotēka piedāvā 12 digitālās bibliotēkas kolekcijas un vairākus desmitus datu bāzu, no kurām vislielāko popularitāti iematojusi “periodika.lv” un “gramatas.lndb.lv”. Šie resursi būs pieejami bez maksas neatkarīgi no atrašanās vietas tik ilgi, kamēr bibliotēkās pastāvēs Covid-19 ierobežojumi. Zilberts norādīja, ka “periodika.lv” dienā apmeklē 3000 unikālo skatītāju, savukārt grāmatu portālu – 1500. Viņš īpaši izceļ Nacionālo enciklopēdiju, kas svin savu otro dzimšanas dienu. LNB pārstāvis norāda, ka aizvadīto gadu laikā enciklopēdijas saturs tīmekļvietnē “enciklopedija.lv” ir audzis un palielinājusies arī tā auditorija.

 

 

Foto un informācija: Kultūras ministrija