26.2 °C, 1.7 m/s, 64.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJaunajam gadam par godu tapis ledus vides objekts “Alnis 2021 un draugi”
Jaunajam gadam par godu tapis ledus vides objekts “Alnis 2021 un draugi”
31/12/2020

Sākot ar vecgada pēdējo dienu Pasta salā apskatāma īpaša Jelgavai un jelgavniekiem veltīta ledus skulptūru kompozīcija. Tēlnieka Kārļa Īles vadībā mākslinieku komanda ir radījusi ledus vides objektu Alnis 2021 un draugi, kas saistās ar Jelgavas pilsētas un gadu mijas tēmu. Skulptūra individuālam apmeklējumam ir pieejama tik ilgi, kamēr laikapstākļi to atļaus.

“Šis pandēmijas laiks ir grūts jebkuras mākslas pārstāvjiem – teju visa darbība ir apstājusies. Un tomēr mēs, skulptori, esam visai pateicīgā pozīcijā, jo mūsu radošās izpausmes neprasa tiešu kontaktu ar skatītāju. Tāpēc šajā decembrī jau otro reizi Jelgavā ir skatāms Latvijas tēlnieku veidots ledus mākslas darbs,” stāsta K.Īle.

 

Apjomīgā ledus skulptūra veidota no vairākiem atsevišķiem ledus blokiem, tajā atveidojot vārdu “Jelgava”, gadskaitli “2021”, Jelgavas ģerboņa simbolu alni, kā arī citus meža zvērus. Skulptūra ir Jelgavas pilsētas pašvaldības, iestādes “Kultūra” un ledus tēlnieku sveiciens jelgavniekiem Jaunajā gadā.

 

Jāpiebilst, ka pilsētas iedzīvotāji ar unikālu skulptūru tika iepriecināti arī Ziemassvētkos, kad Hercoga Jēkaba laukumā tika uzstādīta ledū atveidota Bētlemes aina. K.Īle piebilst, ka vides objekts “Bētlemes brīnums” ir apjomā līdz šim lielākais ledus mākslas darbs, kāds Jelgavā jebkad ir tapis. Tā joprojām atrodas Hercoga Jēkaba laukumā.

 

Pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics uzsver, ka skulptūras ir ārtelpā izstādīti mākslas objekti, kas apskatāmi jebkurā laikā, tāpēc iedzīvotāji ir aicināti nepulcēties. Apskatot skulptūru kompozīciju, ikvienam jāievēro divu metru distance no citiem, kā arī, saskaņā ar valdības 22. decembra lēmumu, arī pie vides objektiem ārtelpās ir jāvalkā sejas maska.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta, iestāde “Kultūra”

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē