18.1 °C, 4.5 m/s, 77.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaMeklē skolēnu dziesmu un deju svētku atribūtikas foto
Meklē skolēnu dziesmu un deju svētku atribūtikas foto
23/01/2021

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori aicina ikvienu iepriekšējo svētku dalībnieku pārskatīt, vai mājās ir saglabājusies atribūtika ar aizvadīto svētku logotipiem, piemēram, karogi, nozīmītes, cepures un citi. Akcija svētku “Facebook” lapā noris jau vairāk nekā mēnesi, piedāvājot atskatīties šo nozīmīgo svētku vēsturē.

Jaunatnes dziesmu un deju svētki Latvijā līdz šim notikuši 11 reizes, pirmos svētkus aizvadot 1960. gadā. Kopš 1995. gada svētki notiek reizi piecos gados, un nākamie – XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki – paredzēti 2021. gada vasarā, jo aizvadītajā gadā epidemioloģiskās situācijas apsvērumu dēļ tie nevarēja notikt. Svētku gaidās organizatori savā “Facebook” lapā komentāros aicina dalīties ar atribūtikas foto, kuros redzami aizvadīto svētku logotipi. Fotogrāfijas var būt uzņemtas gan tagad, nofotografējot atribūtiku, gan svētku laikā, daloties gūtajos iespaidos. Tāpat tiek pieņemti foto ar zonālo skolēnu dziesmu un deju svētku atribūtiku.

 

Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki ir pasaulē atzīts izcils un ilglaicīgs kultūras notikums Latvijā, būtiska latviskās identitātes daļa. Šim notikumam ir divi savstarpēji cieši saistīti aspekti: Dziesmu un deju svētki kā festivāls un kā kultūras process. Jau sākot ar X svētkiem, to norisē tika iekļauti deju kopu koncerti, sportistu un mākslas vingrotāju demonstrējumi, bērnu un skolēnu dziedāšanas un dejošanas priekšnesumi. Patstāvīgi Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki pirmoreiz notika dažas nedēļas pirms XIII Vispārējiem latviešu dziesmu un IV Deju svētkiem, savukārt 2005. gadā tika pieņemts Dziesmu un deju svētku likums. Tā mērķis ir saglabāt, attīstīt un nodot tālāk nākamajām paaudzēm dziesmu un deju svētku tradīciju. Likumā kā šīs tradīcijas divas sastāvdaļas ir iekļauti Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos aktīvi piedalās arī Jelgavas jauniešu kolektīvi.

 

 

Foto: Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē