17.7 °C, 3.9 m/s, 78.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrība“Purvīša balvu” par mūža ieguldījumu saņems Maija Nora Tabaka
“Purvīša balvu” par mūža ieguldījumu saņems Maija Nora Tabaka
28/01/2021

Paziņoti “Purvīša balvas 2021” fināla pretendenti – astoņi mākslinieki vai mākslinieku grupas. Savukārt balva par mūža ieguldījumu šogad tiks pasniegta Jelgavā dzimušajai gleznotājai Maijai Norai Tabakai.

Balvas pretendenti ceturtdien, 28. janvārī, nosaukti tiešsaistes preses konferencē no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, un tos paziņoja muzeja direktore Māra Lāce. Turpinot pirms diviem gadiem aizsākto tradīciju, arī šogad tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā un to saņems Jelgavā dzimusī Maija Nora Tabaka par uzticību glezniecībai mūža garumā un figurālās glezniecības gara uzturēšanu Latvijas mākslā. Lēmumu par to, kuram māksliniekam piešķirt balvu, pieņem “Purvīša balvas” komiteja.

Maija Nora Tabaka dzimusi 1939. gada 5. novembrī Jelgavā. Pēc Otrā pasaules kara ģimene pārcēlusies uz Rīgu. 1969. gadā māksliniece pabeigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu un kopš 1970. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre. 2000. gadā apbalvota ar Triju zvaigžņu ordeni, 2008. gadā saņēmusi Latvijas Republikas Kultūras ministrijas gada balvu par mūža ieguldījumu nacionālās kultūras kopšanā un 2017. gadā – Latvijas Republikas Ministru kabineta balvu par ieguldījumu Latvijas mākslā un starptautiskajiem sasniegumiem. “Es piedzimu Jelgavā, vēl labajos miera laikos. Daudzkārt esmu domājusi, kāda būtu mana dzīve, ja Latvijā viss būtu palicis, kā tolaik. Iespējams, ka es nebūtu māksliniece, bet kā bagātnieku bērns aizietu pa citu līniju,” reiz atzinās Maija Nora Tabaka. Jāpiebilst, ka vēl pavisam nesen Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī bija skatāma mākslinieces izstāde “Dzimusi Jelgavā”.

Līdz ar balvas par mūža ieguldījumu ieguvēju paziņoti arī astoņi “Purvīša balvas 2021” fināla pretendenti. Viņu vidū arī Māris Subačs, kura sienu zīmējumi skatāmi Jelgavas Pārlielupes bibliotēkā, par mobilo izstādi “Laika ģeometrija” un tēlnieks Gļebs Panteļejevs par izstādi “Hormonija” galerijā “Māksla XO” – viņa darbu var novērtēt uz Lielupes tilta Jelgavā, kuru grezno skulptūru grupa “Zemgales piktogrammas”. Pilns finālistu saraksts pieejams ŠEIT.

Balvas kandidātu darbu izstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē būs skatāma no 2021. gada 4. jūnija. “Purvīša balvas 2021” laureāts tiks paziņots 11. jūnijā. Izstādes norises laikā skatītāji varēs balsot arī par savu favorītu, kas tiks paziņots izstādes noslēgumā.

 

“Purvīša balva” tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro, savukārt balvas par mūža ieguldījumu finansiālais apjoms ir 10 000 eiro. “Purvīša balva” ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

 

 

Foto: Youtube.com: “Latvijas Mākslas izstāžu hronikas”

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē