16.8 °C, 3.7 m/s, 82.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaCovid-19 drošības pasākumus mazinās pēc “luksofora principa”
Covid-19 drošības pasākumus mazinās pēc “luksofora principa”
04/02/2021

Valdība 4. februārī atbalstīja Veselības ministrijas izstrādāto plānu Covid-19 drošības pasākumu mazināšanai pēc tā dēvētā “luksofora principa”. Lemt par pakāpenisku ierobežojumu mazināšanu varēs, kad esošie saslimstībās rādītāji samazināsies gandrīz trīs reizes, informē Ministru kabinetā (MK).

Pieņemtais “luksofora princips” sastāv no četrām riska pakāpēm:

  1. “tumši sarkanās gaismas” – ļoti augsta riska situācijas, kāda valda pašlaik, jo 14 dienās reģistrēti vairāk nekā 200 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju (precīzs rādītājs – 563,2);
  2. “sarkanās gaismas” – augsta riska situācijas, kurā 14 dienās reģistrē ne vairāk kā 200 jaunus saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Tikai tad pakāpeniski drošības pasākumus varēs sākt mazināt;
  3. “dzeltenās gaismas” – vidēja riska situācijas, kurā 14 dienās reģistrē ne vairāk kā 100 jaunus saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju;
  4. “zaļās gaismas” – zema riska situācijas, kurā 14 dienās reģistrē 20 jaunus saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Tas ļaus atgriezties pie ikdienas dzīves bez būtiskiem ierobežojumiem.

 

Sasniegtā riska pakāpe ļaus prognozēt, kā varētu mazināt piesardzības pasākumus. Piemēram, augsta riska situācijā varēs pulcēties pieci un, iespējams, vairāk cilvēku, bet pasākumi joprojām būs aizliegti. Tie varētu atsākties, ja saslimstība samazinātos, sasniedzot vidēja riska līmeni. Arī izklaides vietas pakāpeniski varētu atsākt darbu tikai tad, ja būtu vidēja riska situācija. Tas pats attiecas uz sporta grupu nodarbībām iekštelpās.

 

Kā skaidro MK, katrai riska pakāpei rekomendētie drošības pasākumi tiks ieviesti pakēpeniski, vadoties no situācijas, nevis vienlaikus. Mazinot drošības pasākumus, svarīgi ir nepieļaut atkārotu vīrusa izplatības pieaugumu un slimnīcu noslodzes palielināšanos.

 

Paredzēta arī rīcība, ja situācija krasi pasliktināsies. To noteiks pēc vismaz viena no trīs kritērijiem, kuriem izpildoties, varētu lemt par stingrāku drošības pasākumu ieviešanu. Plašāka informācija pieejama MK apstiprinātajā dokumentā, kas pieejams ŠEIT.

 

Kā uzsver MK, lai nepieļautu situācijas pasliktināšanos un ievērojami mazinātu Covid-19 izplatību, vajadzīgs aizliegt maznozīmīgus ceļojumus un ieviest pienākumu deklarēt ceļojuma mērķi; pārskatīt un samazināt personu grupas, kurām, ieceļojot Latvijā un ievērojot pašizolāciju, ir noteikti izņēmumi Covid-19 testu veikšanai; pastiprināt atbildību un kontroli par “Covidpass” aizpildīšanas kvalitāti un pašizolācijas prasību ievērošanu; nekavējoties pastiprināt epidemioloģiskās drošības prasību kontroli un atbildību par prasību neievērošanu. Efektīva minēto pasākumu ieviešana un vīrusa izplatības mazināšanās sabiedrībā, ļautu mainīt atsevišķus drošības pasākumus, piemēram, atjaunot klātienes mācības 1. – 2. klašu skolēniem, pieļaut individuālas konsultācijas vai pārskatīt tirdzniecības ierobežojumus. Par konkrētu drošības pasākumu pastiprināšanu vai mazināšanu lēmumus pieņems valdība.

 

 

 

Foto un informācija: Ministru kabinets