24.7 °C, 4.4 m/s, 44.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrība“Europeana” – brīvpieejas resursi par Jelgavu un Latviju
“Europeana” – brīvpieejas resursi par Jelgavu un Latviju
15/03/2021

Jelgavas pilsētas bibliotēkā uzsākta jauna rubrika par Jelgavas un apkārtnes ievērojamām personām, zināmiem un mazākzināmiem notikumiem, aizraujošiem faktiem un jaunumiem Jelgavas un tās apkārtnes novadpētniecības jomā. Rubrikā bibliotēka iepazīstina ar “Europeana” – brīvpieejas resursiem par Jelgavu un Latviju.

“Europeana” ir Eiropas digitālā bibliotēka, muzejs un arhīvs vienuviet. Tā ir digitālā platforma, kas nodrošina bezmaksas tiešsaistes piekļuvi vairāk nekā 62 miljoniem digitalizētu priekšmetu, tajā skaitā grāmatām, gleznām, filmām, skaņas ierakstiem, fotogrāfijām, arhīvu ierakstiem un citiem materiāliem. Informāciju platformā ievietojušas vairāk nekā 2300 sadarbības organizācijas 29 valodās no visām Eiropas dalībvalstīm.

 

Par Jelgavu Eiropas digitālajā bibliotēkā pieejami vairāki simti fotogrāfiju, Jelgavas laikrakstu sējumi, Jelgavā izdotas un jelgavnieku sarakstītas grāmatas, gleznas, dokumenti, sadzīves priekšmeti un citi materiāli. Unikāla kataloga funkcija ir arī iespēja redzēt, kas kaimiņvalstīs Lietuvā, Igaunijā un visā Eiropā uzkrāts par Jelgavu, piemēram, ļaujot apkatīt Jelgavas pilsētas plānu ŠEIT, kas glabājas Bavārijas Valsts bibliotēkā, Lietuvas Bankas Naudas muzejā pieejamo Jelgavas pilsētas valdes trīskapeiku banknoti ŠEIT, Igaunijas laikrakstu rakstīto par Jelgavu ŠEIT.

 

Jelgavas vēstures interesenti aicināti izmantot skenētos Jelgavas laikrakstus, lasīt tekstus senā un mūsdienu drukā, skatīt attēlus, reklāmas, dodoties aizraujošā ceļojumā laikā un telpā, piedzīvojot simts un vairāk gadu senus notikumus tepat Jelgavas ielās.

 

Par Latviju informāciju pievienojuši muzeji, iekļaujot materiālus no Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga (ŠEIT) un Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālās kolekcijas (ŠEIT). Eiropas digitālajā bibliotēkā ir pievienoti arī unikāli resursi, piemēram, Jelgavas periodiskie izdevumi, kas elektroniskā formā ir apskatāmi tikai “Europeana”.

 

“Europeana” digitālā platforma pieejama ŠEIT (pamata versija) un ŠEIT  (jaunā versija). Abās platformas versijās ir vienāds informācijas daudzums, bet atšķiras informācijas meklēšanas un atlases iespējas. Jaunajā versijā ērti atlasīt informāciju pēc pievienotājvalsts un priekšmeta, piemēram, var atlasīt visas grāmatas latviešu valodā, visus latviešu laikrakstus, visas fotogrāfijas par Latviju, kā arī vispārīgi meklēt par Jelgavu, par Mītavu.

 

Eiropas digitālo bibliotēku “Europeana” ir dibinājusi Eiropas Komisija, ar mērķi dot cilvēkiem iespēju iepazīt Eiropas kultūras bagātības un sekmēt inovācijas kultūras mantojuma jomā.

 

Jelgavas pilsētas bibliotēka, aicinot izzināt digitālās bibliotēkas materiālus, piedāvā iepazīties ar atlasītiem Jelgavā izdotiem laikrakstiem no 20. gadsimta pirmās puses:

  • Jelgavas 1924. gada laikraksti “Patiesība” (kopā 146 numuri) ŠEIT;
  • Jelgavas 1905. gada laikraksti “Spēks” (11) ŠEIT;
  • Jelgavas 1905. gada laikraksti “Tēvija”(52) ŠEIT;
  • Jelgavas 1941.-1944. gada laikraksti “Zemgale” (894) ŠEIT;
  • Jelgavas 1924-1940 gada laikraksts “Zemgales Balss” (3640) ŠEIT;
  • Jelgavas 1919-1924 gada laikraksts “Zemgalietis” (1411) ŠEIT.

 

Foto un informācija: Jelgavas pilsētas bibliotēka