27.3 °C, 2.4 m/s, 53.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaPašvaldības atvieglojumus pilsētas sabiedriskajā transportā var saņemt tikai tā persona, kurai tie piešķirti
Pašvaldības atvieglojumus pilsētas sabiedriskajā transportā var saņemt tikai tā persona, kurai tie piešķirti
25/03/2021

Izmantojot pašvaldības atvieglojumus pilsētas sabiedriskajā transportā, Jelgavā deklarētie pensionāri ar Jelgavas iedzīvotāja karti mēnesī var izmantot līdz 10 bezmaksas braucieniem, politiski represētās personas – līdz 20 bezmaksas braucieniem, bet skolēniem ar Jelgavas pilsētas skolēna apliecību ir pieejami četri bezmaksas braucieni dienā. Aizvien biežāk šis nodrošinātais pašvaldības atbalsts tiek izmantots negodprātīgi – personalizēto Jelgavas iedzīvotāja karti vai skolēna apliecību norēķiniem autobusā izmanto nevis iedzīvotājs, kuram atvieglojumi piešķirti, bet gan cita persona. SIA Jelgavas autobusu parks (JAP) uzsver: tas ir pārkāpums, jo personalizēto viedkarti ir aizliegts nodot citai personai.

JAP norāda, ka kontroles dienests šobrīd pievērš pastiprinātu uzmanību, lai pašvaldības atvieglojumi netiktu izmantoti ļaunprātīgi, jo šādi gadījumi tiek fiksēti aizvien biežāk. Pagājušajā nedēļā atklāti seši gadījumi, kad Jelgavas pilsētas skolēna apliecību norēķiniem pilsētas sabiedriskajā transportā izmantojis nevis apliecības īpašnieks, bet gan kāds no viņa ģimenes locekļiem, kā arī viens gadījums, kad Jelgavas pilsētas iedzīvotāja karti, kas pieder pensionāram, izmantojusi cita persona. “Saskaņā ar Jelgavas pilsētas saistošajiem noteikumiem personalizēto viedkarti – gan skolēna apliecību, gan arī iedzīvotāja karti – drīkst lietot tikai tā persona, kurai karte izsniegta un kuras dati ir norādīti uz tās, līdz ar to viedkartes nodošana trešajām personām – arī tad, ja tie ir ģimenes locekļi – ir nelikumīga,” uzsver JAP Pārvadājumu daļas vadītājs Gatis Dūmiņš.

 

Pārkāpuma gadījumā sabiedriskā transporta kontroles dienests atsavina skolēna apliecību vai iedzīvotāja karti un lūdz pasažierim samaksāt par braucienu pilnā apmērā vai izkāpt no sabiedriskā transporta. “Ir bijis, kad skolēna apliecība atņemta un vecāki interesējas par iespējām to saņemt atpakaļ, taču mēs informējam, ka visas šādi noņemtās kartes tiek nogādātas tajā iestādē, kas konkrēto izsniegusi karti,” skaidro G.Dūmiņš.

 

Atsavinātās skolēna apliecības JAP nogādā Jelgavas Izglītības pārvaldē, bet Jelgavas pilsētas iedzīvotāju kartes – Jelgavas Sociālo lietu pārvaldē. Jelgavas pilsētas domes apstiprinātie noteikumi “Par personalizētās viedkartes noformēšanas, izsniegšanas, lietošanas un deaktivizēšanas vai anulēšanas kārtību Jelgavas pilsētas pašvaldībā” paredz, ka iestāde, kura izsniegusi viedkarti, deaktivizē viedkarti vai konkrētos pašvaldības atvieglojumus un/vai pabalstus, ja sabiedriskā transporta kontroles dienests iesniedz pašvaldībai normatīvajos aktos noteiktā kārtībā aizturētu viedkarti.

 

 

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē