15.8 °C, 2 m/s, 86.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaNorisināsies pārgājiens “Dzelzceļš – pilsētas attīstītājs. Jelgavas piemērs”
Norisināsies pārgājiens “Dzelzceļš – pilsētas attīstītājs. Jelgavas piemērs”
22/04/2021

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs 24. aprīlī un 1. maijā pulksten 10 rīkos pārgājienus “Dzelzceļš – pilsētas attīstītājs. Jelgavas piemērs”, kuros tiks stāstīts par dzelzceļa līnijas Rīga–Mītava vēsturi, Jelgavas apbūves saistību ar dzelzceļu un citiem Jelgavas vēstures līkločiem, kuros būtisku lomu spēlējusi dzelzceļa attīstība. Lai tiktu ievēroti nepieciešamie epidemioloģiskās drošības nosacījumi, pārgājiena dalībnieku skaits ir ierobežots un tam iepriekš jāpiesakās.

Kā informē organizatori, nepilnus 8 kilometrus garajā pārgājienā tiks iepazīta gan dzelzceļa darbībai nepieciešamā infrastruktūra: Jelgavas stacija, Lietuvas šosejas viadukts, lokomotīvju depo, tilti pār Lielupi, gan dzelzceļnieku dzīvojamo māju rajoni Prohorova, Cepļu, Zirgu, Pasta un Mātera ielā, kā arī Baltijas dzelzceļa sabiedriskās ēkas – Jelgavas mezgla dzelzceļnieku klubs, slimnīca, universālveikals.

 

Pārgājienā līdzās mūsdienu ainai nostāsties vēsturiskie foto, pērles no dažādu laiku un politisko iekārtu preses rindām, emocionālas atmiņas un īpaši stāsti no sociālantropoloģiskā pētījuma “Kā dzelzceļnieki dzīvojuši, strādājuši un mīlējuši Jelgavā”. Savukārt lokomotīvju depo palīdzēs iztēloties dzelzceļnieka sūro ikdienas darbu un tehnikas attīstību cauri laikiem. Jāpiebilst, ka lokomotīvju depo iekštelpu apskate saskaņā ar Covid–19 epidemioloģiskajiem ierobežojumiem uz laiku liegta.

 

Pārgājiens saturiski piemērots dažādām interesentu grupām. Tā laikā varēs gan kavēties atmiņās par dzīvi sociālisma valstī vai uzzināt to, kā un kāpēc “dzīvokļa jautājums” varēja ietekmēt karjeras izvēli un kādi labumi padomju laikā tika Baltijas dzelzceļā strādājošajiem, gan veidot izpratni par pilsētas apbūves īpatnībām, sociālā nodrošinājuma sistēmu un sadzīvi padomju laikā.

 

Saskaņā ar epidemioloģiskajiem ierobežojumiem Covid–19 mazināšanai pārgājiena laikā grupas lielums var būt ne vairāk kā 10 cilvēki, neskaitot speciālistus un darbiniekus, grupas vadītāju, instruktoru vai gidu. Apmeklētāji var ierasties tikai individuāli, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus. Pārgājiens tiks organizēts pēc iepriekšēja pieraksta, dalībnieku dati (vārds, uzvārds un telefona numurs) tiks uzglabāti 30 dienas. Pārgājiena apmaksa tiek veikta, izmantojot rēķinu un tajā nedrīkst piedalīties personas, kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai izolācija vai kurām ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes. Svarīgi piebilst, ka pārgājiena laikā būs jāievēro visi epidemioloģiskās drošības pasākumi, tostarp jāievēro distance un jāvalkā sejas maska.

 

Dalībai pārgājienā ir obligāta iepriekšējā pieteikšanās pa tālruni 20034850. Pārgājiena cena ir 8 eiro pieaugušajiem un 4,50 eiro bērniem.

 

 

Foto un informācija: Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs