26.9 °C, 3 m/s, 51.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavas muzejā izbūvē liftu
Jelgavas muzejā izbūvē liftu
21/05/2021

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā sākta lifta izbūve uz otro stāvu, uzlabojot ēkas vides pieejamību. Būvdarbus veic SIA “Latbūvnieks”, informē muzeja direktore Gita Grase. Darbiem jābūt pabeigtiem astoņu mēnešu laikā.

“Muzejā lifts ir nepieciešamība, jo galvenās aktivitātes parasti notiek ēkas otrajā stāvā, kur nokļūt ir sarežģīti ne tikai cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai ratiņkrēslā, bet arī daudziem gados vecākiem apmeklētājiem. Savulaik muzejs bija iegādājies paceļamo platformu, taču tā lietošanā izrādījās neērta,” skaidro G.Grase, turpinot: “Sākotnēji bijām iecerējuši liftu izbūvēt no pirmā stāva ieejas vestibila uz otrā stāva vestibilu, taču griestu konstrukcija šādu projekta izpildi nepieļāva, tādēļ nācās meklēt citu risinājumu. Izvēlējāmies liftu ierīkot ēkas labajā spārnā, tādējādi pārbūves rezultātā zaudēsim trīs darba kabinetus. Klātienes darba apstākļos tajos strādā četri mūsu speciālisti, kuriem pielāgojam telpas Krājumu nodaļas ēkā Raiņa ielā 6.”

 

Projekta izstrāde bijusi sarežģīta, jo muzeja ēkai ir valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statuss un nācies ievērot virkni priekšnosacījumu. Būvprojektu 2020. gadā izstrādāja SIA “Arhitektūra un vide”, bet 2021. gada sākumā tika izsludināts būvdarbu iepirkums. Darbi uzsākti 28. aprīlī, un tie jāpabeidz astoņu mēnešu laikā. Iekļaujot projekta izstrādi, ekspertīzi, autoruzraudzību, būvuzraudzību un būvniecību, projekta kopējās izmaksas ir 106 521,35 eiro.

 

Muzejs kopš 20. gadsimta vidus ir Otrajā pasaules karā iznīcinātā Kurzemes Provinces muzeja – otra vecākā muzeja Latvijā – tradīciju turpinātājs un mantojuma glabātājs, kas jau vairāk nekā 40 gadu lepojas ar izcilā latviešu gleznotāja Ģ.Eliasa vārdu. Tā pastāvīgās ekspozīcijas vēsta par Jelgavas pilsētas un Zemgales reģiona vēsturi no aizvēstures līdz mūsdienām, Kurzemes un Zemgales hercogistes laikiem, karu un karavīriem laiku lokos, latviešu dzīvi zem svešām varām, kā arī mākslinieka Ģ.Eliasa dzīvesgājumu un daiļradi. Muzeja ēka, kas pazīstama ar vēsturisko nosaukumu “Academia Petrina”, ir viena no retajām celtnēm, kas Jelgavā saglabājusies pēc Otrā pasaules kara. Tā celta 1775. gadā pēc pēdējā Kurzemes un Zemgales hercoga Pētera Bīrona ierosmes agrākās hercogu pilsētas pils vietā.

 

Ēkā savulaik atradusies pirmā augstskola Latvijas teritorijā, kurā mācījies gan Lietuvas, gan Latvijas pirmais prezidents.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē