7.1 °C, 3.7 m/s, 87.9 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi“Altum” sāk pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai
“Altum” sāk pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai
26/05/2021

Rīt, 27. maijā, sāksies pieteikumu pieņemšana attīstības finanšu institūcijas “Altum” jaunajā atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai. Atbalsts tiks sniegts garantiju, tehniskās palīdzības un grantu veidā. Lai palīdzētu privātmāju īpašniekiem sagatavoties pieteikumu iesniegšanai, “Altum” savā “Facebook” profilā 27. maijā pulksten 13 aicina piedalīties tīmekļseminārā “Soli pa solim: Uzlabo privātmājas energoefektivitāti ar valsts atbalstu”.

Pieteikumu atbalsta saņemšanai un dalībai jaunajā programmā var iesniegt no 27. maija pulksten 13 portālā mans.altum.lv.

 

“Altum” informē, ka privātmāju energoefektivitātes atbalsta programma paredz atbalstu divos veidos un pieteikties var gan katram atsevišķi, gan abiem kopā viena pieteikuma ietvaros. Turklāt programmai tiek aicināti pieteikties arī tie, kuri iepriekš ir saņēmuši “Altum” garantiju privātmājas iegādei.

 

Pirmais atbalsta veids ir “Altum” garantija bankas aizdevumam līdz 30 procentiem no aizdevuma summas, nepārsniedzot 20 000 eiro. Šādas garantijas termiņš ir desmit gadi, un uz to var pretendēt jebkura fiziska persona, kuras īpašumā ir ekspluatācijā nodota privātmāja, kurā netiek veikta saimnieciskā darbība un kura atbilst viena dzīvokļa mājas klasei saskaņā ar būvju klasifikāciju.

 

Savukārt otrs atbalsta veids ir grants līdz 5000 eiro ar nosacījumu, ka tas nepārsniedz aizdevuma sākotnējo pamatsummu, kā arī atbalsts 1000 eiro apmērā privātmājas energoefektivitātes pasākumu tehniskās dokumentācijas izstrādei. Grants un tehniskā palīdzība ir pieejama iedzīvotajiem, kuru apgādībā un kopā dzīvo vismaz trīs vai vairāk bērnu vai divi bērni un tiek gaidīts trešais, vai ja privātmāja atrodas ārpus Rīgas un Jūrmalas un tām piegulošo novadu administratīvās teritorijas – Mārupes, Olaines, Ķekavas, Salaspils, Ropažu un Ādažu. Būtiski, ka gan tehniskā palīdzība, gan grants tiks izmaksāts tikai pēc energoefektivitātes pasākumu īstenošanas, ja rezultātā tiek paaugstināta privātmājas energoefektivitātes klase vismaz līdz C līmenim un apkures patēriņš samazināts par 20 procentiem.

 

Pirmais solis pirms pieteikuma iesniegšanas ir vērsties pie savas komercbankas, paužot vēlmi piedalīties programmā un izvērtēt savas iespējas saņemt aizdevumu. Otrais solis – e-paraksta noformēšana, kas veicinās ātrāku dokumentu apriti, kā arī ļaus bez maksas reģistrēties «Altum» attālināto darījumu sistēmā mans.altum.lv, kur varēs iesniegt pieteikuma dokumentus un sazināties ar iestādi.

 

Kopā ar pieteikumu jāiesniedz arī zemesgrāmatas apliecība vai kopīpašuma gadījumā visu mājas kopīpašnieku piekrišana.

 

“Altum” atbalstu varēs izmantot tikai tādiem pasākumiem, kas rezultēsies energoefektivitātes ietaupījumā, piemēram, būvdarbu veikšanai dzīvojamās mājas norobežojošajās konstrukcijās; apkures un ventilācijas iekārtu iegādei, atjaunošanai, pārbūvei vai izveidei; jaunas ūdens sildīšanas iekārtas iegādei un uzstādīšanai; mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai, lai nodrošinātu siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un siltuma vai elektroenerģijas piegādi, kā arī citiem pasākumiem, ja tie nepieciešami dzīvojamās mājas energoefektivitātes paaugstināšanai vienlaikus ar minētajiem pasākumiem.

 

Pēc pieteikuma iesniegšanas “Altum” to izvērtēs un iesniedzējam sniegs atbildi. Ja tā būs pozitīva, “Altum” slēgs līgumu ar atbalsta saņēmēju, un nākamais solis būs izvēlēties kādu no “Altum” apstiprinātajiem pakalpojuma sniedzējiem, kas palīdzēs sagatavot privātmājas energoefektivitātes novērtējumu, piedāvās energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus un sagatavos nepieciešamo dokumentāciju.

 

Ja pakalpojuma sniedzēja piedāvātie energoefektivitātes uzlabošanas risinājumi un to izmaksas apmierina un ir parakstīts atbilstošs līgums, jādodas uz banku pēc aizdevuma, jānoslēdz aizdevuma līgums un jāsāk īstenot savas privātmājas energoefektivitātes projektu. Pēc tam, kad visi darbi pabeigti, pakalpojuma sniedzējs sagatavos mājas pagaidu energosertifikātu un ievadīs to Valsts būvniecības informācijas sistēmā, skaidro “Altum”.

 

Plašāka informācija par jauno atbalsta programmu, kā arī informācija par “Altum” izraudzītajiem pakalpojuma sniedzējiem un programmas sadarbības bankām garantiju izsniegšanā publicēta mājaslapā altum.lv.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē