26 °C, 3.3 m/s, 52.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaEpidemioloģiskās prasības vēlēšanu laikā
Epidemioloģiskās prasības vēlēšanu laikā
30/05/2021

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) apstiprinājusi ieteikumus, kas būs jāievēro, lai mazinātu vīrusa infekcijas izplatības riskus 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās. Noteikumi būs jāievēro gan vēlētājiem, gan vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem un darbiniekiem, gan arī vēlēšanu novērotājiem.

Kas jāievēro vēlētājiem

 

Vēlēšanu iecirknī vēlētājiem obligāta būs sejas maska, lai pasargātu sevi un citus no riska inficēties ar Covid-19. Izņēmums būs personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai veselības traucējumiem, kā arī vēlētāju bērni līdz septiņu gadu vecumam. Vēlēšanu iecirkņos būs arī jānodrošina, ka vēlētāji, kuriem sejas maskas nav, to var saņemt pie ieejas vēlēšanu iecirknī. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas. Tāpat vēlētāji iecirknī tiks aicināti izmantot savu pildspalvu. Ja šādas iespējas nebūs, iecirkņa darbinieki izsniegs dezinficētu pildspalvu.

 

Vēlēšanu iecirkņa ierīkošana

 

Vēlēšanu iecirkņos būs jānodrošina vismaz divu metru distance starp vēlētāju reģistrācijas galdiem, vēlēšanu kabīnēm un aizslietņiem, kā arī būs jānosaka maksimālais apmeklētāju skaits iecirknī, vienai personai nodrošinot četru kvadrātmetru lielu platību. Lai vēlētāji ievērotu noteikto distanci un nedrūzmētos, iecirkņu komisijām būs jāseko līdzi un jāorganizē vēlētāju plūsma. Reģistrējot vēlētājus, balsotāju saraksta veidlapā būs jānorāda veidlapas aizpildīšanas laiks, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams veikt epidemioloģisko izmeklēšanu un brīdināt vēlētājus, kuri varētu būt bijuši saskarē ar Covid-19 inficētu personu.

 

Ieteikumi paredz arī veikt regulāru iecirkņa telpu vēdināšanu un uzkopšanu, ar dezinfekcijas līdzekļiem apstrādājot koplietošanas virsmas, durvju rokturus, galdu virsmas, krēslu roku balstus. Balsošanai jāizmanto vēlēšanu kabīnes bez auduma aizkariem, jo aizkari ir virsma, kurai pieskaras vēlētāji un kuru nav iespējams atbilstoši dezinficēt. Balsošanas aizklātumu paredzēts nodrošināt, izkārtojot kabīnes un aizslietņus ar ieeju pret sienu vai pret blakus esošās kabīnes vai aizslietņa slēgto daļu.

 

Kas jāievēro vēlēšanu komisijai, darbiniekiem un novērotājiem

 

Individuālie aizsarglīdzekļi obligāti būs jāvalkā arī vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem, darbiniekiem un novērotājiem. Tāpat, uzturoties vēlēšanu iecirknī, jābūt pieejamam roku dezinfekcijas līdzeklim, bet iecirkņu darbiniekiem, kuri skaitīs balsis, būs jālieto gumijas cimdi.

 

Vēlēšanu iecirkņos vai izbraukumā pie vēlētājiem būs aizliegts piedalīties cilvēkiem ar elpceļu infekcijas pazīmēm vai uz kuriem attiecas pašizolācijas, karantīnas vai stingrās izolācijas nosacījumi. Tādēļ, veidojot vēlēšanu iecirkņu komisijas, katram iecirknim jānodrošina arī rezerves darbinieki – vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļu pienākumu izpildītāji, kurus būtu iespējams nekavējoties iesaistīt vēlēšanu nodrošināšanā situācijā, ja iepriekšējās balsošanas dienās vai vēlēšanu dienā slimības vai noteiktās karantīnas, pašizolācijas dēļ vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļi vai darbinieki nevarēs ierasties darba vietā.

 

Drošība, organizējot mājas balsošanu

 

Īpaši drošības pasākumi būs jāievēro arī, nodrošinot balsošanu vēlētāja atrašanās vietās, kā arī slimnīcās un sociālās aprūpes namos. Tam pēc iespējas jānorīko tie vēlēšanu komisijas locekļi, kuriem ir laba veselība un kuri ir saņēmuši vakcīnu pret Covid-19.

 

Vēlētāju atrašanās vietā balsošana pēc iespējas organizējama tā, lai izvairītos no tieša kontakta starp vēlēšanu komisijas locekli un vēlētāju. Savukārt, ja drošu attālumu vēlēšanu materiālu saņemšanai un nodošanai nav iespējams ievērot, vēlēšanu komisijas locekļiem, uzturoties vēlētāja atrašanās vietā, jālieto respirators, virsvalks, gumijas cimdi un, ja iespējams, arī aizsargbrilles.

 

Ierobežojumi iecirkņiem publiskās ēkās

 

Ievērojot Slimību profilakses un kontroles centra ieteikumus, vēlēšanu iecirkņi netiks izvietoti  ēkās, kurās uzturas vīrusa Covid-19 visvairāk apdraudētās grupas, – ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs. Tāpat plānots nodrošināt, ka izglītības iestādēs izvietotajos vēlēšanu iecirkņos laikā, kad iecirknis atvērts vēlētājiem, neuzturas audzēkņi, skolēni, studenti. Gan vēlēšanu dienā, gan iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi izvietojami pēc iespējas plašākās telpās ar iespēju tās regulāri vēdināt.

 

Jelgavas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics uzsver, ka mūsu pilsētā ir daži vēlēšanu iecirkņi, kuru darbu nebūs iespējams apvienot ar citu iestāžu darba tajā pašā ēkā. “Piemēram, viens no šaurākajiem vēlēšanu iecirkņiem atrodas Miezītes bibliotēkā, un jau šobrīd ir skaidrs, ka laikā, kad tur darbosies vēlēšanu iecirknis, bibliotēka apmeklētājiem būs slēgta. Tāpat visos iecirkņos pēc iespējas būs īpaši domāts par apmeklētāju vienvirziena plūsmu. Tā kā ir noteikts maksimālais cilvēku skaits, cik vienlaikus drīkst uzturēties vēlēšanu iecirknī, pie vēlēšanu iecirkņiem var veidoties rindas. Tāpēc īpaši aicinu vēlētājus izmantot iespēju šajās vēlēšanās nobalsot jebkurā vēlēšanu iecirknī – ja pie viena veidojas rindas, doties balsot uz citu tuvāko vēlēšanu iecirkni,” uzsver J.Dēvics.

 

Konkrēto drošības pasākumu īstenošana gan vēl var mainīties atkarībā no epidemioloģiskās situācijas valstī un speciālistu ieteikumiem.

 

 

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē