17.5 °C, 1.4 m/s, 96.5 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaJelgavas profesionālo skolu audzēkņi – starp labākajiem meistarības konkursā “SkillsLatvia 2021”
Jelgavas profesionālo skolu audzēkņi – starp labākajiem meistarības konkursā “SkillsLatvia 2021”
07/06/2021

Noslēgušies nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa “SkillsLatvia 2021” prasmju konkursi un noskaidroti uzvarētāji. Par labāko Latvijā prasmju konkursā “Datortīklu administrēšana” atzīts Jelgavas tehnikuma 3. kursa audzēknis Iļja Spirts, bet prasmju konkursā “Viesu uzņemšana” – Jelgavas tehnikuma 3. kursa audzēknis Tomass Lakotko. Jelgavas skolu jaunieši “SkillsLatvia” izcīnīja arī divas 3. vietas.

Nacionālais jauno profesionāļu meistarības konkurss “SkillsLatvia 2021” šogad norisinājās citādākā formātā nekā ierasts. Trīs mēnešu laikā konkursanti sacentās 21 prasmju konkursā gan attālināti, gan klātienē Latvijas profesionālās izglītības iestādēs. Dalībnieki vienas vai divu dienu laikā demonstrēs savas prasmes, veicot nozares ekspertu sastādītus darba uzdevumus. Konkurss nominācijā “Datortīklu administrēšana” aizvadītajā nedēļā notika Jelgavas tehnikumā.

 

Jelgavu konkursā ierasti pārstāvēja Jelgavas Amatu vidusskolas un Jelgavas tehnikuma audzēkņi, apliecinot savas prasmes dažādās specialitātēs. Vislabāk konkursā veicās diviem Jelgavas tehnikuma 3. kursa audzēkņiem. Nominācijā “Viesu uzņemšana” T.Lakotko divu dienu pārbaudījumā apliecināja, ka ir labākais jaunais profesionālis šajā nozarē. Viņa skolotāja Santa Miķelsone-Braže stāsta, ka šī bijusi grūta, bet tomēr pelnīta uzvara, ja ņem vērā attālināto mācību procesu un papildu ieguldītās pūles. “Konkurss norisinājās divas dienas. Pirmajā dienā attālināti Tomasam bija jāpieņem rezervācija, jāatbild uz viesu rezervācijām gan latviski, gan angliski, jāpiedāvā viesim papildus pakalpojumi, piemēram, ko Rīgā apskatīt un apmeklēt. Bet otrās dienas uzdevumi norisinājās klātienē. Tomasam bija jāreģistrē viesis, jāizraksta viesim rēķins un jānovada check in procedūra,” stāsta pasniedzēja, nenoliedzot, ka bijusi mazliet pārsteigta par rezultātu. “Ticējām, ka būsim pirmajā trijniekā, bet ziņa par 1. vietu bija negaidīta. Sajūtas, protams, labas un ceram, ka Tomasam arī izdosies tikt tālāk un Latviju pārstāvēt “EuroSkills” jauno profesionāļu meistarības konkursā, taču pagaidām vēl oficiālu apstiprinājumu neesam saņēmuši,” tā S.Miķelsone-Braže. Bet uzvaras laurus prasmju konkursā “Datortīklu administrēšana” izcīnīja Jelgavas tehnikuma audzēknis I.Spirts. Šajā konkursā jauniešiem bija jāsaliek “Windows” domēna serviss, jāizveido “MikroTik” savienojumu caur VPN, jārēķina IP adreses un citi uzdevumi.

 

Jelgavai jauno profesionāļu meistarības konkursā arī divas 3. vietas. Prasmju konkursā “Friziera darbi” 3. vietu izcīnīja Jelgavas Amatu vidusskolas 3. kursa audzēkne Kerolaine Pisarenkova. Konkursa dalībnieki uz sagatavotajām manekena galvām izpildīja divus uzdevumus pēc dotā parauga  –  veidoja sieviešu vakara frizūru un veica sieviešu ikdienas matu griezumu.

 

3. vietu prasmju konkursā “Mēbeļu izgatavošana” izcīnīja Jelgavas tehnikuma 3. kursa audzēknis Jānis Švēde. Mēbeļu izgatavotāji pierādīja savas spējas sekretera tipa mēbeles izgatavošanā atbilstoši tehniskajai dokumentācijai.

 

Jāpiebilst, ka “SkillsLatvia” ir ikgadējs nacionāla līmeņa profesionālās meistarības konkurss profesionālās izglītības audzēkņiem. Tajā jaunie profesionāļi demonstrē savu prasmju izcilību, savstarpēji sacenšoties par medaļām un iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajos meistarības konkursos “EuroSkills” un “WorldSkills”.

 

Valsts izglītības attīstības aģentūras pārstāve Alise Bērziņa informē, ka Eiropas jauno profesionāļu meistarības konkursa “EuroSkills 2021” norise šogad plānota no 22. līdz 26. septembrim Austrijā, Grācā, bet vēl jūnija vidū gaidāms organizatoru apstiprinājumu, ka konkurss notiks. “Jau pagājušajā gadā tika veikta jauno profesionāļu atlase, jo sākotnēji “EuroSkills” bija plānots 2020. gada rudenī, un sākti Latvijas komandas dalībnieku profesionālās pilnveides pasākumi, lai pilnvērtīgi pārstāvētu valsti Eiropā. Šī gada “SkillsLatvia 2021″ konkursantu atlase starptautiskajiem un pasaules konkursiem vēl notiks. Atlasē mēs sākumā aicinām piedalīties godalgotās vietas ieguvējus, taču ne visi to vēlas, tāpēc mēs uzrunājam visus finālistus, kuri ir ieguvuši pietiekami augstu vērtējumu, ir parādījuši augstvērtīgu sniegumu un atbilst konkursa prasībām, piemēram, vecuma ziņā, jo starptautiskajos konkursos var piedalīties jaunieši vecumā līdz 25 gadiem, bet pasaules konkursos līdz 22 gadiem,” skaidro A.Bērziņa, norādot, ka informācija par to, vai kāds Jelgavas jaunietis dosies pārstāvēt valsti kādā no šiem konkursiem, būs mazliet vēlāk.

 

 

Foto: Jelgavas Amatu vidusskola, Jelgavas tehnikums un no personīgā arhīva

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē