16.4 °C, 2.3 m/s, 59.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaMāras iela 5 pretendē uz titulu “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021”
Māras iela 5 pretendē uz titulu “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021”
21/06/2021

Konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021” saņemti 29 pieteikumi, no tiem lielākā daļa – 20 – pretendē uz uzvaru nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020”. Šo pretendentu vidū par uzvaru cīnīsies arī renovētais daudzdzīvokļu nams Jelgavā Māras ielā 5, informē Ekonomikas ministrija.  

Konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā” tiek organizēts jau 10 gadus. Konkurss tika izsludināts šā gada martā un pieteikumus konkursam piecās kategorijās varēja iesniegt līdz šā gada 18. jūnijam.

 

Jelgavu šogad konkursā pārstāv tikai Māras ielas 5. nams, kura atjaunošanas darbi tika pabeigti aizvadītajā gadā. Daudzdzīvokļu namam veikta sienu siltināšana, pēdējā stāva un pagraba pārseguma siltināšana, jumta seguma nomaiņa, logu nomaiņa un ārdurvju atjaunošana, iekšējo inženiertīklu nomaiņa, apkures sistēmas pilnīga nomaiņa, ierīkojot divcauruļu sistēmu ar individuālu siltuma patēriņa uzskaites iespēju katram dzīvokļu īpašumam atsevišķi, un kāpņu telpas remonts, kā arī nomainot logus, tie aprīkoti ar gaisa pieplūdes vārstiem “VentSys”, kas nodrošina nepieciešamo gaisa pieplūdi ventilācijas sistēmas darbībai.

 

Jāpiebilst, ka šī konkursa mērķis ir veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par labbūtību, ēku siltumnoturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

 

Konkursa komisija šobrīd ir uzsākusi pieteikumu vērtēšanu, un vasarā tiks veikta ēku apsekošana to atrašanās vietās. Plānots, ka konkursa komisija darbu beigs augusta beigās. Noslēguma pasākums un konkursa laureātu paziņošana plānota 23. septembrī.

 

Konkursu organizē Ekonomikas ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar žurnālu “Būvinženieris”. Sīkāka informācija par konkursu pieejama interneta vietnē www.energoefektivakaeka.lv.  

 

 

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē