20 °C, 2.9 m/s, 55.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaŠodien Jelgavā – mazākumtautību festivāls
Šodien Jelgavā – mazākumtautību festivāls
25/07/2021

Šodien,  14. augustā, Jelgavā visas dienas garumā notiks Latvijas mazākumtautību festivāls “Zeme zied”, kur plašā kultūras norišu programmā piedalīsies mazākumtautību mākslinieciskie kolektīvi, individuālie izpildītāji un amatu meistari – savas tautas tradicionālā kultūras mantojuma kopēji visā Latvijā. Svētku centrālā norises vieta būs Hercoga Jēkaba laukumā, taču nacionālajos tērpos saposušies cilvēki būs sastopami arī citviet pilsētā, lai iepazīstinātu ar savas tautas kultūras un lietišķās mākslas daudzveidību.  Festivāla norises apmeklētājiem ir bez maksas, bet tās varēs skatīties arī tiešraidē.

Dienas koncertprogrammā Hercoga Jēkaba laukumā laikā no pulksten11 līdz 20 ar daudzveidīgiem priekšnesumiem skatītājus priecēs lībiešu un dažādu mazākumtautību – baltkrievu, bulgāru, ebreju, lietuviešu, krievu, ukraiņu, vāciešu – folkloras kopas, vokālie un instrumentālie ansambļi, deju kopas un kolektīvi. Koncertprogrammu bagātinās muzikālā apvienība “Raxtu Raxti”. Pasākumā ietverta arī tautastērpu skate, kurā tiks rādīti ap 30 autentiski un stilizēti tautastērpi.

 

Pulksten 12 Jelgavas kultūras nama izstāžu galerijā tiks atklāta izstāde “Zeme zied”. Ekspozīcija atspoguļos dažādu tautu godu rotas un rotāšanās tradīcijas. Izstādi veidos tautas lietišķās mākslas meistaru un mazākumtautību pārstāvju lietišķās mākslas darbi, kas raksturo attiecīgo kultūru. Izstāde būs apskatāma līdz 15. septembrim.

 

Pulksten 17 brīvdabas koncertzālē “Mītava” skanēs Garīgās mūzikas koncerts. Tajā piedalīsies kori, folkloras kopas, vokālie un instrumentālie ansambļi un orķestris no Rīgas, Jēkabpils, Līvāniem, Liepājas un Naujenes. Koncertā skanēs garīgās dziesmas un skaņdarbi, psalmi, tautas dziesmas senslāvu, krievu, baltkrievu, poļu, latviešu un vācu valodās, kā arī citi muzikāli veltījumi skatītājiem.

 

Visas dienas garumā Hercoga Jēkaba laukumā notiks amatnieku gadatirgus, savukārt laikā no pulksten 10 līdz 16 darbosies Radošais kvartāls. Tur interesentiem tiks dota iespēja izmēģināt  prasmes amatu meistaru piedāvātajās radošajās darbnīcās.

 

Skvērā aiz Jelgavas Kultūras nama laikā no pulksten 10 līdz 16 būs vērojami mazākumtautību nacionālo virtuvju paraugdemonstrējumi. Ikvienam būs iespēja klātienē skatīt ēdiena pagatavošanas procesu, kā arī saņemt sagatavotu recepti ar sastāvdaļu sarakstu un pagatavošanas norādījumiem. Paraugdemonstrējuma noslēgumā klātesošie varēs degustēt pagatavoto ēdienu.

 

Festivāla ietvaros notiks četras meistarklases, kuras atvērtas visiem interesentiem – klātienē, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, un attālināti Zoom platformā. Plašāku informāciju par meistarklasēm iespējams skatīt ŠEIT. Ieeja meistarklasēs iepriekš piesakoties.

 

Sadarbībā ar muzikālo apvienību “Raxtu Raxti”, festivāla finālā skanēs kopdziesma “Pa saulei”, kurai tapis arī mūzikas video kā mazākumtautību māksliniecisko kolektīvu dāvana Latvijai, iezīmējot ceļu uz XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem.

 

Festivālu rīko Kultūras ministrija un Jelgavas valstspilsēta sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

 

Ieeja koncertos Hercoga Jēkaba laukumā un brīvdabas koncertzālē “Mītava”, uzrādot derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, kurš apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai tā pārslimošanu pēdējo 6 mēnešu laikā, vai to, ka 48 stundu laikā pirms pasākuma laboratoriski veiktais Covid-19 tests ir negatīvs.

 

Mazākumtautību festivāls tiek rīkots atbilstoši valstī aktuālajiem Ministru kabineta noteikumiem Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Organizatori vērš uzmanību, ka atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī, var būt izmaiņas festivāla norisē.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē