19.2 °C, 1.3 m/s, 91.4 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaJelgavnieks Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē izcīna sudraba medaļu
Jelgavnieks Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē izcīna sudraba medaļu
02/08/2021

Latvijas komanda, kuras sastāvā startēja arī Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas absolvents Roberts Ralfs Vārslavs, 4. Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē 44 komandu konkurencē izcīnīja 4. vietu, bet visi pieci komandas dalībnieki par individuālo sniegumu saņēma sudraba medaļu. Komandu kopvērtējumā 1. vietu ieguva Brazīlijas komanda, 2. – Kanādas, bet 3. – ASV komanda. Latvijas komanda no bronzas medaļas ieguvējiem atpalika tikai par vienu punktu. Jelgavnieks atzīst: “Piedalīšanās olimpiādē man nedos ierakstu CV vai papildu punktus, stājoties augstskolā, jo to jau esmu izdarījis, taču tā bija lieliska pieredze. Sagatavošanās posmā guvu zināšanas par to, kā pētīt problēmas, paskatoties uz tām no dažādiem skatpunktiem, kā nākotnē veidot investīcijas, un daudz ko citu. Šī pieredze ir neatsverama!”

Starptautiskā ekonomikas olimpiādē notika no 26. jūlija līdz 1. augustam, un to tiešsaistē rīkoja Latvija. Tajā piedalījās 44 komandas no visas pasaules. Latviju pārstāvēja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieki Andris Dalbiņš un Jēkabs Gritāns, Valts Vītums-Jaunzems no Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas, R.R.Vārslavs no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas un Emīls Šmits no Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas.

 

Individuālajā ieskaitē olimpiādē 15 skolēni saņēma zelta medaļu, 38 – sudraba medaļu, tostarp visi Latvijas komandas dalībnieki, un 54 skolēni ieguva bronzas medaļu.

 

Olimpiāde noritēja trīs daļās – pirmajās divās skolēni uzdevumus pildīja individuāli, krājot punktus komandai, bet trešajā daļā bija komandas darbs. R.R.Vārslavs stāsta, ka pirmajā daļā jaunieši piedalījās finanšu pratības jeb investīciju spēlē, kurā katram pašam bija jāizvēlas, vai naudu tikai tērēs vai tomēr veidos uzkrājumus akciju un nekustamā īpašuma veidā. Jelgavnieks izvēlējās investīciju uzkrājumu taktiku un rezultātā ieņēma 57. vietu starp 215 dalībniekiem. Otrais uzdevums bija ekonomikas zināšanu pārbaudījums, kas veidoja 50 procentus no olimpiādes vērtējuma. R.R.Vārslavs atklāj, ka šajā daļā bija jāatbild uz 20 testa jautājumiem, izvēloties pareizo no četriem atbilžu variantiem, un četriem izvērstajiem jautājumiem no pieciem piedāvātajiem. Viņa rezultāts bija 31. labākais 215 jauniešu konkurencē. “Uzdevumam bija dotas 2 stundas un 35 minūtes, un jautājumi nebija no vieglajiem, taču mums, ja tā var teikt, nejauši paveicās. Proti, daži dalībnieki, pildot uzdevumus, nebija pareizi elektroniski saglabājuši atbilžu variantus, tādēļ uzdevuma pildīšanai mums piešķīra papildu 40 minūtes. Jāatzīst gan, ka arī tas bija par maz, lai atbildētu uz pilnīgi visiem jautājumiem,” stāsta jelgavnieks, piebilstot, ka teorētiskie uzdevumi pildīti laikā, kad Latvijas 3×3 basketbola izlase aizvadīja fināla spēli, un īsi pirms atvērto jautājumu daļas no skolotājiem uzzinājuši, ka Latvijas komandas puiši izcīnījuši olimpisko zeltu. “Tas bija pacilājoši,” atklāj R.R.Vārslavs.

 

Trešajā daļā jaunieši komandās analizēja biznesa situācijas, ko izstrādāja uzņēmums “EY Latvija”. “Uzdevumam bija atvēlētas 24 stundas. To publicēja pulksten 3 naktī pēc Latvijas laika, mēs pie darba ķērāmies no rīta, līdz ar to kopumā strādājām kādas 16 stundas. Mūsu uzdevums: jauns uzņēmums ar Rīgas Autobusu fabrikas zīmolu vēlas veidot uzņēmumu, un mums bija jāizpēta, kādus transportlīdzekļus ražot, lai bizness būtu ilgtspējīgāks, kā ražot un kur ražotni būvēt. Ņemot vērā, ka Eiropas Savienībā līdz 2030. gadam par 30 procentiem jāsamazina izmešu daudzums, mūsu piedāvājums bija ražot elektromikroautobusus gan pasažieru, gan kravu pārvadāšanai, kas nākotnē noteikti būs konkurētspējīgāki,” stāsta jelgavnieks. Viņš atklāj, ka visus uzdevumus komandas biedri pildījuši klātienē Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, kur bija pieejama tehniskā bāze un palīdzība, ja nepieciešama.

 

“Šis bija ļoti vērtīgs pasākums man pašam, jo īpaši sagatavošanās posms, kurā guvu daudz jauna savai personīgajai izaugsmei, un to ļoti novērtēju. Reizē tā bija lieliska iespēja pārbaudīt zināšanas, lai sagatavotos augstskolai,” stāsta R.R.Vārslavs. Viņš šovasar absolvēja Spīdolas Valsts ģimnāziju un 23. augustā uzsāks studijas Rīgas Ekonomikas augstskolā (Stockholm School of Economics in Riga), lai iegūtu bakalaura grādu ekonomikā un uzņēmējdarbībā. Tiesa, jelgavnieks atzīst, ka olimpiādes dēļ no daudz kā nācies atteikties un viņam vasaras brīvlaiks tā pa īstam sākas tikai tagad.

 

Šogad Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē ar piecu skolēnu komandu piedalījās ASV, Albānija, Armēnija, Austrālija, Bangladeša, Baltkrievija, Brazīlija, Bulgārija, Kambodža, Kanāda, Ķīna, Kolumbija, Horvātija, Ekvadora, Gana, Grieķija, Hongkonga, Indija, Indonēzija, Irāna, Īrija, Kazahstāna, Kirgizstāna,  Latvija, Libāna, Lietuva, Malaizija, Meksika, Nepāla, Jaunzēlande, Nigērija, Polija, Portugāle, Rumānija, Krievija, Dienvidkoreja, Spānija, Šrilanka, Šveice, Taivāna, Taizeme, Turcija, Uzbekistāna un Vjetnama.

 

 

Foto: Nauris Osis; facebook.com/Atbalstsizcilībai

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē