20.1 °C, 3 m/s, 77.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaJelgava no Ulda Rogas skata punkta akvarelī
Jelgava no Ulda Rogas skata punkta akvarelī
06/08/2021

Nākammēnes nozīmīgu dzīves jubileju – 80 gadus – svinēs Jelgavas mākslinieks un pedagogs Uldis Roga. 6. augustā viesnīcas “Jelgava” Zelta zālē atklāta mākslinieka jubilejai veltīta izstāde “Jelgava: cits skata punkts”, kurā eksponētajās gleznās atainoti atpazīstami pilsētas skati. Katrā darbā var saskatīt autora īpašo pilsētas izjūtu.

Tas, ka jubilejas izstāde eksponēta viesnīcā, ir likumsakarīgi – māksliniekam ar to ir cieša draudzība jau daudzu desmitu gadu garumā. Proti, teju katrā viesnīcas numuriņā, arī gaiteņos un zālēs izvietotas tieši U.Rogas radītās gleznas ar pilsētas skatiem – viesnīcas īpašumā ir 48 gleznas. Ikvienam viesnīcas klientam ir iespēja tvert mazu mirkli no izcilā akvarelista devuma un caur gleznām pastaigāties pa Jelgavas ielām un parkiem. Jāatzīst, ka mākslas aprindās visi ir vienisprātis – tik lielu daļu savas daiļrades tieši Jelgavai veltījis nav neviens cits. Lieliskais akvareļu meistars ataino mūsu pilsētu savās gleznās, un šajā izstādē apmeklētāji var palūkoties uz pilsētu gleznotāja acīm, pamanot nianses, kas, būdamas tepat, acu priekšā, tomēr palikušas it kā apslēptas.

 

Viesnīcas “Jelgava” direktore Sanita Kalvīte atzīst, ka U.Roga ir ļoti interesanta personība un izcils mākslinieks, ar kuru viesnīcai ir īpaša draudzība. “Tieši tādēļ radās doma nozīmīgajā jubilejā izstādi sarīkot arī pie mums, un tā ir kā ievads mākslinieka jubilejai un reizē pateicība par līdzšinējo sadarbību,” saka viesnīcas direktore, piebilstot, ka gleznas izstādei mākslinieks izraudzījies pēc saviem ieskatiem un to vienojošais motīvs ir Jelgava. Viņa atklāj, ka viesnīca apsver iespēju no mākslinieka iegādāties vēl kādu gleznu ar Jelgavas skatu, lai papildinātu to viesnīcas numuriņu interjeru, kuros vēl nav U.Rogas darbu. “Mums ir jālepojas ar savu pilsētu un jāatbalsta Jelgavas mākslinieki,” tā S.Kalvīte.

 

Izstāde atklāj pazīstamas Jelgavas ielas, nostūrus, ainavas no cita skata punkta – U.Rogas skata punkta. Gleznās U.Rogas acīm var aplūkot Pasta ielu, Mātera ielu, Vecpilsētas ielas kvartālu, Lielupi, pils parku, Šķūņa ielu, kā arī novērtēt mākslinieka pašportretu “Kungs ar mušu”, kas uzgleznots 2012. gadā.  

 

“Paldies par manu sumināšanu un viesnīcai par stutēšanu daudzu desmitu gadu garumā. Būsim godīgi – ja māksliniekiem neizdotos pārdot savas bildes, tad jau nekā nebūtu. Prieks, ka līdztekus muzejam ir vēl kāda vieta, kur manas bildes ir vienā čupiņā. Esmu iepriecināts par man izrādīto uzmanību,” tā U.Roga.

 

Cienījamā mākslinieka izstādes atklāšanā piedalījās arī vairāki viņa audzēkņi, tostarp Jelgavas gleznošanas studijas vadītāja un gleznotāja Anda Kalniņa, kura ir arī U.Rogas kolēģe Jelgavas kultūras namā, kur viņš vada zīmēšanas studiju. “Biju tava skolniece pirms vairāk nekā 40 gadiem, bet šobrīd mēs esam kolēģi. Tā tava mierpilnā, klusā darbība un nosvērtums blakus kabinetā rada izpratni, kādam ir jābūt pedagogam. Tavi audzēkņi, no kuriem ne viens vien guvis panākumus mākslas nozarē, tevi uzskata par ļoti labu pedagogu. Paldies par burvīgo smaidu pret līdzcilvēkiem, mīlestību un aizrautību par to, ko tu dari,” tā A.Kalniņa.

 

Izstāde viesnīcas Zelta zālē būs apskatāma līdz 20. augustam, apmeklētājiem ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības. Jāpiebilst, ka šī ir U.Rogas ievērojamās jubilejas pirmā izstāde. Mākslinieka darbus iecerēts eksponēt arī Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā.

 

80 gadi U.Rogam apritēs 28. septembrī. Gleznotājs un pedagogs dzimis Dobeles rajona Bukaišu pagastā. No 1962. līdz 1966. gadam mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā. Strādājis par mākslinieku noformētāju Jelgavas pilsētas kultūras namā (1966–1977), kopš 1977. gada ir zīmēšanas kursu vadītājs Jelgavas kultūras namā. U.Roga saņēmis Jelgavas augstāko apbalvojumu “Goda zīme” un 2015. gadā apbalvots ar Jelgavas pilsētas atzinības zīmi “Jelgava 750 – Vēstures griežos”.

 

Jāpiebilst, ka iepriekšējo reizi U.Rogas izstāde Jelgavā bija skatāma pagājušā gada vasarā Sabiedrības integrācijas pārvaldē. Tas bija veltījums savai pilsētai 755. jubilejā.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē