25.4 °C, 3.3 m/s, 39.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavā aizvadītas Zemessardzes 30. gadadienas svinības
Jelgavā aizvadītas Zemessardzes 30. gadadienas svinības
21/08/2021

21. augustā Jelgavā norisinājās Zemessardzes 30. gadadienas svinības, kas sākās ar svinīgo brīdi un ziedu nolikšanu pie Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa un dievkalpojumu Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Tāpat svinīgās programmas ietvaros notika militārā parāde pilsētas centrā, koncertuzvedums un Zemessardzes vienību militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma izstāde pļavā pretī Jelgavas pilij.

Militārā parāde no Hercoga Jēkaba laukuma virzījās pa Lielo ielu līdz pļavai pretī Jelgavas pilij. Parādi komandēja Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis un tajā piedalījās aptuveni pusotrs tūkstotis karavīru un zemessargu no visām četrām Zemessardzes brigādēm – 1. Rīgas brigādes, 2. Vidzemes brigādes, 3. Latgales brigādes un 4. Kurzemes brigādes, kā arī karavīri un zemessargi no Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljona un Militārās policijas. Atbalstu sniedza Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona un Nodrošinājuma pavēlniecības karavīri. Kaimiņvalstis parādē pārstāvēja viesi no Lietuvas brīvprātīgās militārās organizācijas KASP un Igaunijas Zemessardzes jeb brīvprātīgās Aizsardzības līgas “Kaitseliit”. Parādē piedalījās aptuveni 100 militārās tehnikas vienības, kas tiek izmantotas Zemessardzes vienībās dažādu uzdevumu veikšanai. Muzikālo noformējumu nodrošināja Zemessardzes orķestris, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris un Jūras spēku orķestris.

 

“Dzimtenes mīlestība ir cilvēka dvēseles stāvoklis, piederības un atbildības izjūta pret savu valsti. Tieši ticība neatkarīgai valstij bija tā, kas savulaik palīdzēja atbrīvot Latviju no iebrucējiem. Ticība palīdzēja mums izcīnīt brīvību un tās dēļ mums ir tagadne un arī nākotne. Mums ir sava neatkarīga valsts. Mūsdienās vairāk nekā 8300 Latvijas pilsoņu no savas pamatnodarbošanās brīvajā laikā ir apguvuši un turpina pilnveidot prasmes un iemaņas, kas nepieciešamas mūsu valsts aizsardzībai. Un tas ir apliecinājums, ka esam savas valsts patrioti. Šogad aprit 30 gadi kopš dibināta Latvijas Republikas Zemessardze, un tā ir izveidojusies par valsts sauszemes teritorijas aizsardzības pamatu un lielāko Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļu. Vēlos pateikties visiem parādes dalībniekiem par ticību un drosmi, palīdzot nodrošināt mieru pasaulē, Eiropā un Latvijā. Šī ir svētku diena pilsētai un visai Latvijai. Tikai, kopīgi darbojoties, varam panākt mūsu galveno mērķi – mūsu valsts drošību. Esmu pārliecināts, ka šis pasākums ikvienam atgādinās par mūsu pienākumiem, uzdevumiem, mūsu ticību sev un valstij,” Zemessardzes 30. gadadienā teica Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

 

Jelgavas pils pagalmā izskanēja koncertuzvedums “Mūsu zeme. Mūsu tauta”. Tajā tika iesaistīti mūziķi, aktieri un citi mākslinieki, kuri savā brīvajā laikā ir zemessargi. Koncertuzvedumā piedalījās Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris “Stars” un deju kopa “Bramaņi”, solisti zemessargi Luīze Krasta, Jānis Igaunis un Atis Ieviņš, solisti Antra Stafecka, Emīlija Pavlovska un Jānis Stībelis, kā arī repa mākslinieks R.2.R.S., kurš pārstāv repa apvienību “Kreisais krasts”, bet ikdienā ir Militārās policijas karavīrs. Koncertuzvedumu vadīja aktieris zemessargs Gundars Silakaktiņš, mākslinieciskais vadītājs – kapteinis Andis Karelis.

 

Savukārt pļavā pretī Jelgavas pilij ikvienam bija iespēja aplūkot Zemessardzes vienību militāro tehniku, ieročus un ekipējumu un izpletņlēcēju grupas nolaišanos.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē