20.1 °C, 3 m/s, 77.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaMainot uzvārdu, Covid-19 sertifikātu ar jauno uzvārdu var saņemt pēc divām nedēļām
Mainot uzvārdu, Covid-19 sertifikātu ar jauno uzvārdu var saņemt pēc divām nedēļām
23/08/2021

Kāzu sezonā aktuāls kļūst jautājums, vai, mainot uzvārdu, nebūs problēmas ar Covid-19 sertifikātu, kurā norādīts pirmslaulību uzvārds. Nacionālajā veselības dienestā skaidro: mainot uzvārdu, pēc divām nedēļām iedzīvotājam ir jāpieslēdzas tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv, jāizdzēš esošais sertifikāts un jāpieslēdzas atkārtoti, lai izveidotu sertifikātu ar jauno uzvārdu. Ja Covid-19 sertifikāts nepieciešams agrāk, piemēram, ceļošanai, līdztekus personu apliecinošiem dokumentiem Dzimtsarakstu nodaļā par maksu jāizņem izziņa, kas apliecina uzvārda maiņu.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas komunikāciju konsultante Inga Vasiļjeva skaidro, ka pēc uzvārda maiņas Nacionālais veselības dienests no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informāciju saņem divu nedēļu laikā. “Pēc divām nedēļām iedzīvotājam ir jāpieslēdzas tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem, jāizdzēš esošais sertifikāts un jāpieslēdzas atkārtoti, lai izveidotu sertifikātu ar jauno uzvārdu,” stāsta I.Vasiļjeva, papildinot: ja jaunais sertifikāts vēl nav izveidots, bet ir nepieciešamība izmantot esošo sertifikātu, kopā ar sertifikātu līdzi ir jāņem personu apliecinošs dokuments un dokuments, kas apliecina uzvārda maiņu.

 

Veidlapu izziņai par civilstāvokļa akta reģistrāciju vai atkārtotai civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecībai var pieprasīt jebkuras pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā. Veidlapu var saņemt kādā no šīm valodām: angļu, bulgāru, čehu, dāņu, franču, gēlu, grieķu, horvātu, igauņu, itāļu, lietuviešu, maltiešu, nīderlandiešu, poļu, portugāļu, rumāņu, slovāku, slovēņu, somu, spāņu, ungāru, vācu, zviedru.

Veidlapas izsniegšana izziņai par civilstāvokļa akta reģistrāciju vai atkārtotai civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecībai ir maksas pakalpojums.

 

Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Diāna Pavlovska stāsta, ka arī Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļā vērsusies kāda sieviete ar lūgumu iztulkot laulības apliecību grieķu valodā, skaidrojot, ka, pēc laulības noslēgšanas mainot uzvārdu, nav iespējams izdrukāt vakcinācijas sertifikātu, kurā norādīts jaunais uzvārds. “Pirms plānot ceļojumu, cilvēki aicināti noskaidrot visus iespējamos ierobežojumus, kā arī termiņus personu apliecinošu dokumentu nomaiņai,” tā D.Pavlovska.

 

 

Foto: Nacionālais veselības dienests

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē