19.1 °C, 2.4 m/s, 73.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaPiena, maizes un medus svētki un Piena paku laivu regate Jelgavā
Piena, maizes un medus svētki un Piena paku laivu regate Jelgavā
26/08/2021

28. augustā jau 21. reizi Jelgavā norisināsies Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki. Hercoga Jēkaba laukumā un skvērā aiz kultūras nama vienkopus varēs satikt maizes cepējus, biteniekus un siera ražotājus no visas Latvijas. Arī šogad aktivitāšu programmu papildinās Latvijas novadu Siera diena, iepazīstinot ar vairāk nekā 70 dažādiem sieriem. Savukārt no pulksten 18 Driksas ūdeņos norisināsies 19. “Baltais” piena paku laivu regate – svētku atraktīvākais notikums.

Lai nodrošinātu pēc iespējas plašāku pasākuma teritoriju un pievērstu uzmanību katrai svētku produktu grupai, aktivitātes notiks divos sektoros – Hercoga Jēkaba laukumā būs izvietojušies maizes un medus ražotāji, bet skvērā aiz kultūras nama notiks tirgošanās un dažādas aktivitātes ar siera un piena produktiem.

 

Hercoga Jēkaba laukumā no pulksten 9 līdz 15 uz degustācijām un iepirkšanos aicinās vairāk nekā 30 bitenieki, medus tirgotāji un maiznieki, kas maizi cep gan pēc sentēvu metodēm, gan izmantojot mūsdienīgus risinājumus. Svētku tirgū varēs iegādāties visdažādākos sierus – svaigos un nogatavinātos, tos, kam garšu piešķīrusi marināde, smaržīgs dūms vai visdažādākās piedevas. Vieta atvēlēta arī koka, keramikas, audēju un citu amatnieku darinājumiem.

 

Tirgus laikā jelgavnieki un pilsētas viesi varēs iesaistīties dažādos konkursos un citās izzinošās aktivitātēs kopā ar Latvijas Maiznieku biedrību, Jelgavas Amatu vidusskolu un Latvijas Biškopības biedrību.

 

Līdztekus citām svētku aktivitātēm Jelgavā notiks Latvijas novadu Siera diena, kas ir biedrības “Siera klubs” ievērojamākais gada notikums. Siera diena sāksies pulksten 11 ar siera karaļa kroņa maiņas ceremoniju, bet jau pulksten 11.45 apmeklētājus gaidīs siera restorāns “Zem Jelgavas debesīm”. Neiztrūkstoša siera svētku aktivitāte būs spēkošanās paraugdemonstrējumi, kas sāksies pulksten 14.15. Latvijas spēkavīrs vairākkārtējs čempions un vicečempions Didzis Zariņš demonstrēs savu spēku, velkot 15 tonnas smagu piena mašīnu, ceļot baļķi un 22 kilogramus smagus siera rituļus.

 

! Ieeja teritorijā pie skatuves Hercoga Jēkaba laukumā uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu. Ņemot vērā šī brīža valstī spēkā esošos epidemioloģiskās situācijas ierobežojumus, šis nosacījums attiecas uz ikvienu pasākuma apmeklētāju.

 

“Baltais” piena paku laivu regati, kas notiks jau 19. Reizi, īpaši azartisku padara tas, ka piena paku plostus atļauts darbināt tikai ar cilvēka spēka palīdzību. Domājot par nerealizētā iepakojuma otrreizēju izmantošanu un vienlaicīgi atbalstot vienu no atraktīvākajiem pasākumiem Jelgavā, galveno būvmateriālu – 30 000 piena paku – nodrošina AS “Tukuma piens”.

 

Regate sāksies pulksten 18 ar peldlīdzekļu prezentāciju, pēc tam būs ātruma braucieni. Sacensībās tiks apbalvota ne tikai ātrākās laivas komanda – pēc žūrijas vērtējuma tiks pasniegta naudas balva arī nominācijās “Unikālākā laiva” (regates “Grand Prix” balva), “Inovatīvākā laiva”, “Treknākais piena plosts”, “Kvalitatīvākais dizains”, “Pilnīgs sviests” un “Komanda ar spēcīgāko vēstījumu”.

 

Informējam, ka katrā upes krastā skatītājiem būs pieejama gan zaļā, gan dzeltenā zona.

 

Zaļajā zonā – ieeja teritorijā, uzrādot derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai tā pārslimošanu. Šis nosacījums attiecas uz ikvienu pasākuma apmeklētāju – arī uz bērniem! Tādējādi šādu pasākumu, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu, var apmeklēt TIKAI bērni, kuri ir vakcinēti (no 12 gadu vecuma) vai pārslimojuši Covid-19 infekciju. Kopā ar sertifikātu obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Teritorijā nav jāievēro distance, un nav jālieto sejas maskas.

 

Dzeltenajā zonā – Ieeja teritorijā uzrādot derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, kurš apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai tā pārslimošanu pēdējo 6 mēnešu laikā. Vai apliecinājums par pēdējo 48 stundu laikā pirms pasākuma laboratoriski veiktu Covid-19 testu, vai pēdējo 6 stundu laikā veiktu Covid-19 ātro antigēnu testu kurš ir negatīvs. Kopā ar sertifikātu obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Bērniem līdz 12 gadu vecumam sertifikāts nav nepieciešams. Teritorijā jāievēro droša 2 metru distance, sejas maskas nav jālieto.

 

Savukārt pulksten 19 sāksies vakara koncertu programma brīvdabas koncertzālē “Mītava” ar “Sunny Groove Dixie”, “Citi zēni”, “Sudden lights” un Patrishu. Ieejas maksa koncertos ir 5 eiro, un biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties www.bilesuparadize.lv, kultūras nama kasē, kā arī pasākuma dienā pie ieejas koncertzāles teritorijā.

 

! Ieeja brīvdabas koncertzālē “Mītava” – uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu. Ņemot vērā šā brīža valstī spēkā esošos epidemioloģiskās situācijas ierobežojumus, šis nosacījums attiecas uz ikvienu pasākuma apmeklētāju.

 

Organizatori vērš uzmanību, ka atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī, var būt izmaiņas festivāla norisē.

 

Pasākuma apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma.

 

Par aktuālajiem satiksmes ierobežojumiem svētku laikā uzzini ŠEIT.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē