17 °C, 2.5 m/s, 64.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavas pilsētas slimnīca tuvu ārkārtas stāvokļa izsludināšanai; pārslogota Terapijas nodaļa
Jelgavas pilsētas slimnīca tuvu ārkārtas stāvokļa izsludināšanai; pārslogota Terapijas nodaļa
01/10/2021

Jelgavas pilsētas slimnīca ir tuvu ārkārtas stāvokļa izsludināšanai, jo pēdējo dienu laikā slimnīcā strauji pieaudzis ne tikai uzņemto Covid-19 pacientu skaits, bet būtiski pieaudzis arī terapeitisko pacientu skaits. Terapijas nodaļas kapacitāte šobrīd ir izsmelta. Mēs darām visu iespējamo, lai spētu uzņemt pacientus – esam izvietojuši papildu terapijas gultas citās slimnīcas nodaļās, bet visticamāk, ka arī ar to nepietiks, jo citu profilu noslodze ir augsta, un būs jāpieņem lēmums pat par atsevišķu gultasvietu izvietošanu slimnīcas gaiteņos un atpūtas telpās, uzsver Jelgavas slimnīcas valdes loceklis Kārlis Smilga, piebilstot, ka citas nodaļas slimnīcā pagaidām darbu turpina ierastajā režīmā.

Ja ierasti Jelgavas pilsētas slimnīcā ikdienā ir aizņemtas 55 Terapijas nodaļas gultasvietas, tad šobrīd nodaļā ārstējas 62 terapeitiskie pacienti un skaits turpina pieaugt. “Līdzīga situācija terapijas nodaļās ir arī citās Latvijas slimnīcās – Ogrē, Dobelē, Jūrmalā, Rīgā, kur noslodze tuvojas simts procentiem. Šādi mēs izjūtam iepriekšējā Covid-19 viļņa sekas, kas šobrīd parādās kā akūti hronisko slimību saasinājumi, radot pacientu pieplūdumu,” tā K.Smilga.

 

Tāpat slimnīcā strauji pieaudzis Covid-19 pacientu skaits – šobrīd aizpildītas jau 30 gultasvietas un pacientu skaits turpina augt. Vienlaikus slimnīcai, atbilstoši Latvijas likumdošanai, ir jāsniedz akūtā un neatliekamā palīdzība visiem pacientiem, kuri nogādāti slimnīcā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādēm vai vērsušies Uzņemšanas nodaļā.

 

Jāuzsver, ka “Katastrofu medicīnas sistēmas organizēšanas noteikumi” paredz “ārkārtas medicīniskā situācija ārstniecības iestādē, pašvaldības administratīvajā teritorijā vai valstī ir tādā gadījumā, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam.”

 

“Šajā epidēmijas laikā mēs īpaši aicinām pacientus tikai neatliekamos gadījumos apmeklēt slimnīcas Uzņemšanas nodaļu, savukārt citās situācijās vispirms vērties pie sava ģimenes ārsta,” uzsver K.Smilga.

 

Brīvdienās, kad ģimenes ārsti nav pieejami, pacienti aicināti zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis izveidots kā medicīnisko padomu tālrunis, kura mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespējas ārpus ģimenes ārstu darba laika saņemt medicīniskas padomus, kā rīkoties vienkāršu saslimšanu gadījumos, kuru risināšanai nav nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē