24.7 °C, 4.7 m/s, 49.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiUzņēmējdarbībaTrīs Jelgavas uzņēmumi kļūst par “Gada uzņēmēju Zemgalē 2021”
Trīs Jelgavas uzņēmumi kļūst par “Gada uzņēmēju Zemgalē 2021”
15/11/2021

Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) šodien, 15. novembrī, paziņojis konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē 2021” laureātus. Viņu vidū ir arī trīs Jelgavas uzņēmumi: akciju sabiedrība “PET Baltija”, SIA “Universāls LTD” un SIA “Central Cafe”.

Nominantus konkursam izvirzīja Zemgales pašvaldības, un tos akceptēja ZPR Attīstības padome. Šādu konkursu ZPR sadarbībā ar pašvaldībām organizē jau kopš 2016. gada, kad pirmo reizi titulu “Gada uzņēmējs Zemgalē” saņēma viena vidējā vai mazā uzņēmuma īpašnieks katrā no reģionā ietilpstošajām pašvaldībām. Šogad, ņemot vērā valstī notikušo Administratīvi teritoriālo reformu, nedaudz mainīts konkursa nolikums, proti, katra no sešām Zemgales pašvaldībām apbalvojumam izvirzīja pa vienam pretendentam trīs dažādās nominācijās – “Gada jaunais uzņēmējs ar pieredzi līdz trim gadiem”, “Gada mikro vai mazais uzņēmējs ar ne vairāk kā pussimts darbiniekiem un ar apgrozījumu ne lielāku par 10 miljoniem eiro gadā”, kā arī “Gada vidējais vai lielais uzņēmējs ar vairāk nekā pussimts darbiniekiem un apgrozījumu lielāku par 10 miljoniem eiro gadā”.

 

Savukārt apbalvojuma pretendentu vērtēšanas kritēriji arī Covid-19 pandēmijas apkarošanas apstākļos saglabājušies iepriekšējie. Nolikums paredz, ka šādu atzinību var saņemt uzņēmumu īpašnieki, kuru uzņēmums reģistrēts vai veic saimniecisko darbību konkrētās pašvaldības teritorijā. Turklāt pretendentiem nedrīkst būt nodokļu vai nodevu parādu, kā arī pārkāpumu darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Pārējo kritēriju starpā minēta uzņēmuma darbības pozitīvā ietekme uz novada vai pilsētas, kā arī reģiona ekonomisko izaugsmi un sociālo problēmu risināšanu. Līdztekus tam pretendentam jāveic videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešana, ar savu produkciju jābūt aktīvam vietējā vai ārzemju tirgus dalībniekam, bet īpaši augstu tiek vērtēts radošums uzņēmumā un sabiedriskā aktivitāte. Visiem laureātiem, kuru pulks kopš minētās tradīcijas iedibināšanas jau sasniedzis 128 uzņēmumus, piešķirs ZPR augstākais apbalvojums – “Atzinības raksts”, piemiņas velte ar Zemgalei raksturīgo vējdzirnavu atveidu un naudas balva 500 eiro apmērā, informē ZPR sabiedrisko attiecību speciālists Juris Kālis.

“Gada uzņēmējs Zemgalē 2021” Jelgavas laureāti

 

SIA “Central Cafe”

“Gada jaunais uzņēmējs ar pieredzi līdz trim gadiem”

 

 

Uzņēmums darbu sāka 2020. gada 13. jūlijā, un tas ir ieņēmis stabilu vietu pārējo Jelgavas ēdināšanas uzņēmumu vidū. To izveidojis profesionāls pavārs Sergejs Markovs – jelgavnieks, kurš, sākot darbu, guvis plašu pieredzi, izejot visus posmus – no palīga virtuvē līdz šefpavāram – un guvis pārliecību par savu ceļu uzņēmējdarbībā. Savā profesionālajā darbībā viņš iesaistījies dažādos radošos projektos ēdināšanas jomā, tādējādi iegūstot popularitāti ne tikai Jelgavā, bet arī citās Latvijas vietās. Uzņēmējs vienmēr ir gatavs dalīties savās zināšanās. Tiekoties ar topošajiem pavāriem, viņš uzsver: “Galvenais ir atcerēties, ka kaut ko sasniegt var, tikai daudz strādājot!”

 

 

SIA “Central Cafe” darbību sāka krīzes laikā, veidojot jaunas darbavietas pašā pilsētas centrā. Uzņēmums aktīvi sadarbojas ar profesionālajām izglītības iestādēm, atbalsta topošos pavārus, nodrošinot tiem prakses iespējas. Pozitīvi, ka uzņēmums sadarbojas ar vietējiem zemniekiem, iepērkot produktus. Tāpat SIA “Central Cafe” atbalsta ar izbraukuma ēdināšanu tādas tūrisma mītnes, kurām nav savu ēdināšanas pakalpojumu, piemēram, “Lizari” un “Pilsrundāles dzirnavas”. Izveidota veiksmīga radošā sadarbībā ar SIA “Pasta Hause”, izstrādājot pusdienu komplektu, kas viegli pagatavojams mājās. Radošs ir atvērtās virtuves princips kafejnīcā, ļaujot klientam vērot virtuvē notiekošo, komunicēt ar šefpavāru, redzēt gatavošanas procesu. Uzņēmums sadarbojas arī ar dažādiem māksliniekiem, kafejnīcā izvietojot vietējo mākslinieku gleznas, kas ik pa laikam tiek nomainītas.

SIA “Universāls LTD”

“Gada mikro vai mazais uzņēmējs ar ne vairāk kā 50 darbiniekiem un apgrozījumu ne lielāku par 10 miljoniem eiro gadā”

 

Uzņēmums savu profesionālo darbību – mikroautobusu pārbūvi – uzsāka 1989. gadā, bet tikai 1992. gada jūnijā tas tika oficiāli reģistrēts. Uzņēmuma darbinieki bija bijušie mikroautobusu rūpnīcas RAF speciālisti. Sākotnēji galvenokārt tika pārbūvēti mikroautobusi RAF, taču, Latvijas tirgū ienākot importēto automobiļu piegādātājiem, uzņēmums pakāpeniski pārstrukturēja darbību uz “Mercedes-Benz” un “Volkswagen” mikroautobusu pārbūvi. 2013. gadā tika sertificētas “MB Sprinter” automašīnas un saņemts apstiprinājums, kas ļauj autobusus ar COC sertifikātu reģistrēt jebkurā ES dalībvalstī bez citu dokumentu sagatavošanas. 2014. gadā uzņēmums uzsāka ražot jaunu taksometru Zviedrijas tirgum, bet 2019. gadā uzsākta priekšējās zemās grīdas autobusu piegāde Vācijas un Austrijas klientiem. 2021. gadā ar “Altum” zaļo finansējumu Latvijā saražoti pirmie elektriskie mikroautobusi pasažieru pārvadāšanai, bet kopumā uzņēmums attīstībā investējis 1,3 miljonus eiro.

 

 

Uzņēmums nepārtraukti attīstās. Palielinoties ražošanas jaudai, katru gadu tiek radītas jaunas darba vietas, maksātas lielākas algas un nodokļi, kā rezultātā tiek veicināta pilsētas iedzīvotāju labklājība. Arī Covid-19 apstākļos visas darba vietas saglabātas. SIA “Universāls LTD” veiksmīgi sadarbojas ar valsts un pašvaldību iestādēm, Nacionālajiem bruņotiem spēkiem, tūrisma jomas uzņēmējiem, auto un moto sporta entuziastiem un organizācijām, autobusu parkiem un pasažieru pārvadātājiem, kopīgi risinot dažādas autoparku problēmas. Tāpat uzņēmumā nepārtraukti tiek ieviestas dažādas inovācijas – gan darba organizācijas procesā, gan veidojot jaunus produktus, piemēram, izstrādāti jauna modeļa ergonomiski sēdekļi; projektēti un sākti ražot jauni taksometru modeļi; izstrādāts projekts un pagarināts pirmais “MAN/VW” autobuss; izveidots jauns zemās grīdas autobusa dizains un patentēts speciāls pasažieru krēslu dizains, kas piemērots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Kā vienu no interesantākajiem pasūtījumiem uzņēmums atzīst iespēju pārveidot lidmašīnas “AN-24” salonu, bet pārsteidzošākais – mobilā rentgena kabineta izstrāde un realizēšana.

 

Uzņēmums ir zaļi domājošs, tādēļ savā darbībā izmanto tikai jaunākās automašīnas, kas atbilst “Euro 6” emisiju līmenim. “Universāls LTD” ražotie elektroautobusi būtiski samazina pilsētvides piesārņojumu – troksni un autotransporta izmešus. Pasažieru pārvadājumiem tos izmantos gan Liepājā, gan Ventspilī.

 

 

Katru gadu Jelgavā tiek saražots līdz 200 transportlīdzekļu, un 70 procenti no tiem tiek eksportēti uz Skandināvijas valstīm, Vāciju un Austriju. Pēdējo 10 gadu laikā uzņēmums katru gadu palielina ražošanas jaudu par 20–25 procentiem. Uzņēmums ir saņēmis sertifikātu no “Mercedes-Benz VanPartner”, kas apliecina uzņēmuma produkcijas atbilstību “Mercedes-Benz” prasībām un standartiem. Tāpat ir iegūts sertifikāts ISO 9001. 2017. gadā, veidojot Latvijas Biznesa gada pārskatu un apkopojot uzņēmuma galvenos rādītājus, iegūta 1. vieta nozarē “Auto ražošana”, bet 2019. gadā VID padziļinātās sadarbības programmas ietvaros uzņēmums iekļuva bronzas līmeņa dalībnieku sastāvā. Vairākkārt uzņēmums piedalījies autobusu nozares pasākumos un izstādēs Beļģijā, Vācijā, Dānijā. Lai palielinātu ražošanas jaudu un nodrošinātu stabilas piegādes, 2021. gadā uzbūvēta papildu rūpnīca 2000 kvadrātmetru platībā, kā arī plānots uzsākt neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu ražošanu.

 

Akciju sabiedrība “PET Baltija”

“Gada vidējais vai lielais uzņēmējs ar vairāk nekā 51 darbinieku un apgrozījumu lielāku par 10 miljoniem eiro gadā”

 

 

“PET Baltija” ir viens no lielākajiem PET pudeļu pārstrādes uzņēmumiem Ziemeļeiropā, un tas ietilpst holdinguzņēmumā “Eco Baltia”. Tā ir lielākā vides pārvaldības uzņēmumu grupa Baltijas valstīs, kas apvieno atkritumu apsaimniekošanas, izejmateriālu savākšanas un izlietotā iepakojuma pārstrādes uzņēmumus.

 

 

Uzņēmumā strādā 240 darbinieki – gan jelgavnieki, gan arī novada iedzīvotāji. “PET Baltija” ir sociāli atbildīgs uzņēmums – katru gadu vairāki desmiti tūkstošu eiro tiek ieguldīti darbinieku darba un sadzīves apstākļu uzlabošanā, palielināts atjaunojamo energoresursu izmantošanas apjoms, samazināts vidē nonākošo atkritumu apjoms.

 

“PET Baltija” popularizē Jelgavas vārdu pasaulē – Jelgavā ražotā produkcija katru mēnesi nonāk vairākos desmitos pasaules valstu Eiropā un Āzijā. Uzņēmums regulāri piedalās arī dažādās starptautiskās izstādēs un konferencēs.

 

“PET Baltija” ir ilggadēja sadarbība ar Jelgavas Izglītības pārvaldi, un katru gadu tiek pasniegtas naudas balvas Jelgavas skolu dabaszinātņu priekšmetu izcilniekiem. Gan uzņēmums, gan tā darbinieki aktīvi iesaistās Jelgavas organizētajos pasākumos un veic arī izglītojošu darbu, organizējot ekskursijas uzņēmumā par atkritumu otrreizējo pārstrādi un atkritumu šķirošanas nozīmīgumu tīras vides saglabāšanā.

 

Tāpat regulāri tiek veikti pētījumi par dažādu polimēru fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām ar mērķi atrast aizvien jaunus, līdz šim nezināmus pārstrādāta polimēra izmantošanas veidus. Uzņēmuma devīze – “Atrodi vērtību katrā lietā!”.

 

 

Foto: Jelgava.lv un uzņēmēju arhīvs.

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē