11.8 °C, 0.8 m/s, 70.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiCeļojošā plakātu izstāde “Poszterra”
Ceļojošā plakātu izstāde “Poszterra”
21/11/2021

Trāpīgi, asi un kodolīgi pasniegta informācija, dekoratīvs un košs vizuālais risinājums, dažādi mākslinieciskie rokraksti – tas viss ir apskatāms Višegrādas grupas valstu (Ungārija, Polija, Slovākija un Čehija) mākslinieku plakātu izstādē, ko sagatavojusi Ungārijas mākslas akadēmija. Izstāde Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā atvērta pateicoties sadarbībai ar Ungārijas vēstniecību Latvijā.

Kā pastāstīja Ungārijas vēstniecības Kultūras atašeja Annamārija Bāņai-Balāža (Bányai-Balázs Annamária), izstādē apskatāmi četru valstu divpadsmit grafiķu 56 plakāti. Darbu tematika pārstāv lielākās plakātu grupās – tie ir kultūras plakāti, plakāti ar politisku un sociālo problemātiku. Ar plakātu starpniecību māksliniekiem ir iespēja nekavējoties reaģēt uz konkrētā laika notikumiem un problēmām.

 

“Bija laiks, kad mākslinieki savā starpā sazinājās ar vārdnīcas palīdzību, reizēm mēģināja komunicēt krievu vai angļu valodā, bet drīz vien atklāja, ka viņiem ir  kopīga valoda –  plakāts. Viens attēls var izstāstīt to, ko grūti izskaidrot pat ar tūkstoš vārdiem. Pasaules tendence: plakāti izzūd, vismaz sabiedriskajās vietās, tie atkāpjas un nokļūst uz muzeju un galeriju sienām. Čehijā, Slovākijā, Polijā un Ungārijā plakāti vēl joprojām ir manāmi arī uz reklāmas stabiem. Lai gan tiek apgalvots, ka tagad ir mūsdienīgāki un daudz lētāki saziņas veidi, plakāts tomēr atrod savu vietu pilsētvidē un varbūt iemājo arī garāmgājēju sirdīs?” izstādes ievadā raksta viens no tās dalībniekiem Ištvāns Oross (IstvánOrosz).

 

Izstāde apskatāma līdz 2022. gada 2. janvārim.

 

Muzeju apmeklējot, jāuzrāda sertfikāts par vakcināciju pret Covid-19 vai pārslimošanu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Apmeklējuma laikā ir jālieto mutes un deguna aizsegi.

 

Jāpiebilst, ka Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs atvērts no otrdienas līdz svētdienai no pulksten 10 līdz 17.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē