16.5 °C, 0.5 m/s, 93.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSportsReinis Bērziņš: “Gūtās emocijas nevar salīdzināt ne ar ko citu”
Reinis Bērziņš: “Gūtās emocijas nevar salīdzināt ne ar ko citu”
10/02/2022

“Lai gan negāja tik labi, kopumā man ir gandarījums par savu startu un rezultātu Pekinas olimpiskajās spēlēs,” teic Jelgavas sporta kluba “Zemgale” šorttrekists Reinis Bērziņš, kurš debijas olimpiskajās spēlēs 1500 metru distancē izcīnīja 15. vietu.

“Pirmais skrējiens 1500 metru distancē man taktiski izdevās ļoti labs. Pusfinālā pēdējos trīs apļus nācās slidot ar defektu kreisajai slidai, tāpēc nesanāca tik labi, kā vēlējos. Savukārt B finālā noslidoju taktiski nepareizi – kad biju izvirzījies priekšā, sāku slidot pārāk plati, palaižot garām konkurentus. Tomēr debijas olimpiskajās spēlēs iekļūt top15 – tas ir labs rezultāts,” Jelgavas pašvaldības iestādei “Sporta servisa centrs” norāda šorttrekists. Tāpat viņš ir gandarīts par iespēju piedalīties spēļu atklāšanas ceremonijā, kur guvis neaizmirstamas un ne ar ko citu nesalīdzināmas emocijas.

 

Jāatgādina, ka ceturtdaļfinālā Reini, viņam esot skrējiena priekšgalā, amerikāņu sportists apdzenot pagrūda. Viņš vēlāk tika diskvalificēts, bet Reinis ar tiesnešu lēmumu pārcelts uz pusfinālu. “Negribas, negribas pagrūst konkurentu, kad viņš apdzenot uzgrūžas virsū. Tā kā šorttreks ir bezkontakta sports, tajā brīdī, kad amerikānis mani aizskāra, es uzreiz sapratu – ir liela iespēja, ka tikšu tālāk, un vajag tikai finišēt,” taktiskos sporta veida smalkumus atklāj R.Bērziņš.

 

Pekinas olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēja divi šorttrekisti – Reinis Bērziņš un ventspilnieks Roberts Krūzbergs, kurš startēja 500, 1000 un 1500 metru distancēs un sacensības sāka pirmais. Pēc komandas biedra pirmā starta, ko Reinis vēroja klātienē, viņš pauda bažas, ka ledus kvalitāte nav pārāk laba. “Izskatījās, ka ledus ir ļoti mīksts, un tas apgrūtina apdzīšanu no aizmugures. Tas nozīmē, ka jau no skrējiena sākuma jācenšas būt priekšā,” stāstīja R.Bērziņš. Turklāt, esot skrējiena priekšā, ir arī vieglāk izmantot konkurentu kļūdas. Tomēr pēc sava starta Reinis ar atvieglojumu secināja, ka ledus nav tik slikts, kā izskatījās pēc Roberta pirmajiem skrējieniem. “Es uz ledus biju mierīgs, man izdevās pārvarēt stresu, man bija vajadzīgā enerģija, un esmu labā formā,” Reinis mēģina formulēt sava panākuma atslēgu. Reinis ir priecīgs, ka savā distancē aizvadīja maksimālo skrējienu skaitu, iegūstot lielāku pieredzi un arī motivāciju gatavoties jau nākamajām ziemas olimpiskajām spēlēm, kas notiks 2026. gadā Itālijā.

 

Kā zināms, arī 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēja divi Jelgavas sportisti – Jelgavas Ledus sporta skolas daiļslidotāja Diāna Ņikitina, kura īsajā programmā izcīnīja 26. vietu un izvēles programmai nekvalificējās, un sporta kluba “Zemgale” šorttrekists Roberts Zvejnieks, kurš 500 metru distancē izcīnīja 10. vietu un 1000 metru distancē – 15. vietu. Diemžēl šorttrekists drīz pēc olimpiskajām spēlēm savu sportisko karjeru noslēdza, savukārt daiļslidotāja guva nopietnu traumu un arī viņai nācās likt punktu sportistes karjerai.

 

Jau rīt R.Bērziņš atgriezīsies Nīderlandē, kur turpinās trenēties un gatavoties pasaules čempionātam, kas notiks martā Kanādā.

 

Foto: LOK/Klaviņš, Pālēns