24.3 °C, 4.5 m/s, 52.7 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaPārtikas pētnieki raduši iespēju izmantot kartupeļus toršu izstrādē
Pārtikas pētnieki raduši iespēju izmantot kartupeļus toršu izstrādē
05/03/2022

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki kopā ar uzņēmējiem un Agroresursu un ekonomikas institūtu (AREI) šī gada februārī ir noslēguši kopīgu zinātnisko projektu, kura ietvaros tika pētītas 11 Latvijā audzētas kartupeļu šķirnes un to izmantošanas iespējas vārīto konditorejas krēmu, saldo un sāļo biskvītu ražošanā.

Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Tatjana Ķince stāsta, ka projekta ietvaros tika pētītas 11 Latvijā audzētas kartupeļu šķirnes to izmantošanas iespējas vārīto konditorejas krēmu, saldo un sāļo biskvītu ražošanā.

 

Galvenais ieguvums no pētījuma ir izstrādātās piecas saldo toršu un viena sāļas tortes receptūras, kurās ir ņemti vērā laboratoriskie atklājumi, ka izstrādātajiem konditorejas izstrādājumiem, atkarībā no izmantotajām izejvielām, iespējams uz iepakojuma norādīt, ka tie ir ar samazinātu cukura daudzumu vai augstu nepiesātināto taukskābju līmeni, kā arī informēt patērētāju, ka produkts ir proteīnu vai dzelzs avots.

 

Lai konditorejas izstrādājumi ir droši galapatērētājiem, būtisks aspekts ir izvēlētajam iepakojumam. Mūsdienās iepakojums ir gan forma, kas satur produktu, gan iespēju robežās pagarina realizācijas laiku, gan arī vienlaicīgi, ir mārketinga un vizualizācijas elements. Pēdējo gadu laikā ir būtiska nozīme arī iepakojuma ilgtspējai, kā arī dabas draudzīguma aspektam.

 

T.Ķince skaidro, ka pētījumā eksperimentāli noteikts izstrādāto produktu derīguma termiņš, tos uzglabājot kartona kārbās aukstuma kamerā. Izstrādāto kūku derīguma termiņš atkarībā no receptūrām svārstījās no četrām dienām sāļajai tortei līdz 7-14 dienām saldajām tortēm.

 

Projekts “Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem” tiek īstenots ar Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu. Projekts tika īstenots vairāk nekā divus gadus un noslēdzas šī gada martā.

 

 

Foto: www.pixabay.com

 

Informācija: www.llu.lv