15.7 °C, 3 m/s, 51.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaIepazīsti tuvplānā kultūras nama starmešus!
Iepazīsti tuvplānā kultūras nama starmešus!
12/03/2022

Jelgavas kultūras namā atklāta interaktīva izstāde Iepazīsti tuvplānā Jelgavas kultūras nama starmešus un to vēsturi, skatītājiem ļaujot aplūkot gaismas, pultis un prožektorus, kādi izmantoti kultūras namā no tā uzcelšanas brīža līdz mūsdienām.

Izstādes idejas autori un iniciatori ir pašvaldības iestādes “Kultūra” gaismotāji Kārlis Freibergs un Raitis Boss. Viņi pandēmijas laikā, kad dažādu ierobežojumu dēļ pasākumi nenotika, pārskatījuši un atjaunojuši kultūras nama vēsturiskās gaismas iekārtas. Uzsākot šo procesu, kultūras nama pagrabā nejauši izveidojies mazs muzejs. “Sapratām, ka neviens cits, izņemot mūs, šos eksponātus neredz, taču, mūsuprāt, arī plašākai sabiedrībai varētu būt interesanti uzzināt, kādas gaismas, pultis un prožektori ir izmantoti Jelgavas kultūras namā no tā uzcelšanas brīža. Idejai attīstoties, izstrādājām paplašinātu konceptu un sapratām, ka mums ir ko parādīt. Jāteic, ka šis ir pēdējais brīdis, kad varam ļaut apskatīt gaismas eksponātus, jo līdz ar ierobežojumu mazināšanu koncertu grafiks un zāļu noslogojums ļoti ātri aizpildās, tādējādi pavisam drīz lielākā daļa izstādē redzamās tehnikas atkal radīs vietu uz skatuves,” stāsta K.Freibergs.

 

Viņš piebilst, ka šajā izstādē aplūkojams arī prožektors no 1963. gada. Tas kultūras nama skatuvi izgaismojis kopš pašiem pirmsākumiem un joprojām ir darba kārtībā. Papildus iespējai iepazīties ar interesantiem eksponātiem un aizraujošiem faktiem izstādes apmeklētāji arī paši var ieslēgt daļu no apskates objektiem, izmantojot gaismas pulti, un redzēt gaismas, gaismas staru atšķirības.

 

Izstāde eksponēta kultūras nama 2. stāva foajē un apskatāma līdz 30. aprīlim. Ieeja kultūras namā – uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Bērniem līdz 17 (ieskaitot) gadu vecumam Covid-19 sertifikāts nav nepieciešams. Apmeklējuma laikā ir jālieto medicīniskā sejas maska vai FFP2 respirators un jāievēro divu metru distance.

 

 

Foto un informācija: iestāde “Kultūra”