15 °C, 3.2 m/s, 56.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaLatvijā izsludināta gripas epidēmija; Jelgavā saslimstība vēl nav konstatēta
Latvijā izsludināta gripas epidēmija; Jelgavā saslimstība vēl nav konstatēta
17/03/2022

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) no šodienas, 17. marta, Latvijā izsludinājis gripas epidēmiju. Jelgavā oficiāli vēl nav reģistrēts neviens saslimšanas ar gripu gadījums, taču SPKC gripas monitoringā iegūtie dati liecina, ka šobrīd mūsu pilsētā ir augsta saslimstība ar augšējo elpceļu slimībām, turklāt saslimušo skaits turpina augt.

“Šosezon Jelgavā nevienam pacientam nav konstatēta gripa, taču salīdzinājumā ar situāciju nedēļu iepriekš ir pieaudzis to slimnieku skaits, kuriem ir konstatēta kāda no augšējo elpceļu infekcijas slimībām,” stāsta SPKC Zemgales reģionālās nodaļas epidemioloģe Irina Antoņenko, piebilstot, ka pagājušajā nedēļā Jelgavā reģistrēts 1029,1 augšējo elpceļu gadījums uz 100 000 cilvēkiem. Visvairāk slimo bērni līdz 14 gadiem. Tāpat pilsētā pagājušajā nedēļā nav reģistrēts neviens pneimonijas gadījums.

 

“Būtiski uzsvērt, ka monitoringā no visiem Jelgavas ģimenes ārstiem iesaistīti tikai divi un aktuālos datus veido pacienti, kas reāli ir vērsušies pie ārsta,” skaidro epidemioloģe, aicinot iedzīvotājus parūpēties par profilaksi. Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas dažu dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst līdz maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, īpaši, ja gaidāma plānveida operācija, ārstēšanās stacionārā vai plānots saņemt citus veselības aprūpes pakalpojumus. Šobrīd vakcināciju pret gripu valsts apmaksā ikvienam iedzīvotājam.

 

Tāpat SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus, kuriem parādījušies augšējo elpceļu slimību simptomi – klepus, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, stipras galvassāpes, nespēks, iesnas –, uzreiz nedoties uz ārstniecības iestādi, bet gan sazināties ar ārstu telefoniski, tādējādi mazinot risku aplipināt citus.

 

SPKC atgādina, ka vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām – sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

 

Lai izvairītos no inficēšanās, jāievēro vispārīgie pasākumi – pēc iespējas retāk apmeklēt publiskas vietas, kur pulcējas daudz cilvēku, retāk izmantot sabiedrisko transportu, pareizi lietot sejas masku (nosedzot degunu un zodu), regulāri vēdināt telpas, bieži un rūpīgi mazgāt rokas. Saslimšanas gadījumā jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

 

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem (ja reģistrētais pacients dzīvo ārsta pamatdarbības teritorijā). Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa – 2,85 eiro.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē