22.8 °C, 1.4 m/s, 75 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaLai stiprinātu sadarbību, Jelgavas skolu vadība iepazīst Meža fakultāti
Lai stiprinātu sadarbību, Jelgavas skolu vadība iepazīst Meža fakultāti
23/03/2022

Lai stiprinātu pilsētas izglītības iestāžu sadarbību zinātniski pētniecisko darbu izstrādē, skolotāju tālākizglītībā un karjeras izglītībā, šodien Jelgavas skolu direktori un viņu vietnieki tikās seminārā LLU Meža fakultātē. Tās laikā pedagogi iepazinās ar fakultāti, kas pēdējo gadu laikā piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas un ieguvusi gan jaunu ārējo veidolu, gan modernizētu studiju vidi, studiju iespējām mežsaimniecības nozarē, kā arī pārrunāja turpmākās sadarbības iespējas.

LLU Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis uzsver: “Mēs esam atvērti, gatavi gan skolās, gan fakultātē stāstīt par mežsaimniecību, meža apsaimniekošanu, kokapstrādi, par studijām, rādīt savu mācību vidi, ar kādām tehnoloģijām darbojas studenti.” Dekāns pārliecināts, ka izpratni par nākotnes profesiju ir būtiski veidot nevis 9. vai 11. klasē, kad jaunietis jau domā par skolas beigšanu, bet daudz agrāk, līdz ar to fakultāte ir ieinteresēta sadarbībai jebkurā izglītības pakāpē. “Galvenais ir atrast vecumam atbilstošas metodes, lai bērniem būtu interesanti. Skaidrs, ka visa klase nestrādās meža nozarē, bet, ja tie būs kaut daži, arī tas būs ieguvums,” tā L.Sisenis. Meža fakultāte skolēniem vienmēr ir piedāvājusi savu atbalstu zinātniski pētniecisko darbu izstrādē, un dekāns arī katru gadu recenzē kādu no pētījumiem. Viņš gan pārliecināts, ka pētījumu varētu būt vairāk, vēršot uzmanību uz to, ka Jelgavas skolēniem ir lieliska iespēja izmantot arī fakultātes tehnisko bāzi, saņemt akadēmiskā personāla palīdzību un atbalstu darba izstrādē. Jebkurš skolēns var vērsties fakultātes dekanātā, lai saņemtu palīdzību. L.Sisenis mudināja neuzspiest bērniem mācīties to, ko vēlas vecāki, svarīgi ir apzināt bērna intereses. “Ar to mēs saskaramies ikdienā. Pirmajā kursā iestājas teju 200 studentu, bet augstskolu absolvē vidēji puse no viņiem, un liela daļa ir tādu, kuri studiju laikā atzīst, ka izvēlēties šo profesiju pierunājuši vecāki, taču pašam tā nemaz neinteresē,” pieredzē dalās dekāns. Tāpat viņš aicināja vispārējās izglītības iestādēs stiprināt skolēnu latviešu valodas zināšanas un zināšanas eksaktajos priekšmetos.     

 

Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza norāda, ka līdz šim Jelgavas skolām jau ir veidojusies veiksmīga sadarbība arī ar citām LLU fakultātēm. “Mums šī sadarbība ir ļoti būtiska zinātniski pētniecisko darbu izstrādē, padziļināto kursu izveidē skolās, un mums ir jāizmanto iespēja, ka tepat blakus ir viena no lielākajām Latvijas universitātēm. Šai sadarbībai viennozīmīgi ir potenciāls,” pārliecināta G.Auza.

 

Jāpiebilst, ka Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijai jau vairākus gadus ir veiksmīga sadarbība ar meža nozarē strādājošo valsts uzņēmumu AS “Latvijas valsts meži” (LVM). Proti, skola kopā ar uzņēmumu 2019. gadā uzsāka jaunu mācību programmu “Skolas mežs” ar pārliecību par to, ka daba ir vislabāk aprīkotā klase skolēnu intereses radīšanai par dabas procesiem. Programmas īstenošanai LVM atvēlējusi mežu Jelgavas novada Glūdas pagastā, kurā skolēniem tiek aizvadītas stundas dažādos mācību priekšmetos – matemātikā, sportā, bioloģijā un vizuālajā mākslā –, tos sasaistot ar dabu. Šī programma ir iekļauta vispārizglītojošajā mācību procesā, un tās mērķis ir palīdzēt skolēniem apgūt ne tikai mācību priekšmetu standartos iekļautās zināšanas un prasmes, bet arī kompetences, kas saistītas ar mežu un tā apsaimniekošanas procesiem.

 

Šogad janvārī LVM kopā ar Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāziju izdeva mācību līdzekli “Skolas mežs”, kurā apkopota ģimnāzijas uzkrātā pieredze. Šajā mācību līdzeklī ir ieteikumi, kā pilnvērtīgi iespējams nodrošināt skolēnu saikni ar dabu, vienlaikus sasniedzot kvalitatīvu mācību rezultātu. Lai līdzeklis noderētu kā piemērs un iedvesma arī pārējām Latvijas skolām, materiāla pilnveidē iesaistīts Latvijas Universitātes Starpnozaru izglītības inovāciju centrs. “Skolas mežs” veicina kompetenču izglītību kā vide, kur iespējams nodrošināt mācību saikni ar reālo dzīvi atbilstoši “Skola 2030”, mācību procesā integrējot gan dabaszinātņu, gan matemātikas, gan sporta un veselības jomas uzdevumus. Mācību līdzeklis bez maksas ir pieejams elektroniskā veidā LVM mājaslapā ŠEIT.

 

Spīdolas Valsts ģimnāzijas direktore Ilze Vilkārse skaidro: “Skolas mežs” ir iespēja parādīt, ka tas, ko mācās skolas solā, ir vērojams dabā. “Tas, ko redzam skolas mikroskopā, ir tepat noplūcams. Visas formulas taču ir ņemtas no dabas! Mēs saviem bērniem gribam iemācīt atbildīgu attieksmi pret vidi. Tāpēc mēs viņus mācām mežā.” Direktore piebilst, ka jau drīzumā iecerēts dalīties pieredzē arī ar citu Latvijas skolu pedagogiem, apmācot viņus, kā strādāt dabā un sasaistīt vairākas stundas. “Šī ir ļoti veiksmīga sadarbība ar “Latvijas valsts mežiem”, parādot bērniem, ka varam mācīties arī citādāk, un jāatzīst, ka viņi rod daudz jaunu atklāsmju,” tā direktore.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē