26.1 °C, 5.1 m/s, 48.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSociālais atbalstsJelgavā nodrošina 40 dažādus sociālos pakalpojumus; gada budžets – 3,6 miljoni eiro
Jelgavā nodrošina 40 dažādus sociālos pakalpojumus; gada budžets – 3,6 miljoni eiro
28/03/2022

Mūsu pilsētā ir vairāki tūkstoši cilvēku, kuri ikdienā saņem sociālo atbalstu. Tās ir maznodrošinātas un trūcīgas personas, vientuļi un veci seniori, cilvēki ar īpašām vajadzībām, ģimenes ar bērniem. Viņiem tiek sniegta gan materiāla palīdzība pabalstu veidā, gan sociālie pakalpojumi jeb pasākumu kopums, kas vērsts uz personu sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanu vai uzlabošanu, lai nodrošinātu viņu iekļaušanos sabiedrībā. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums paredz, ka valsts finansē tikai piecus sociālos pakalpojumus atsevišķām iedzīvotāju grupām, bet pašvaldība var ieviest arī savus sociālos pakalpojumus. Jelgavas pašvaldības sociālo pakalpojumu grozs ir viens no lielākajiem Latvijā – papildus tiek nodrošināti vēl 35 sociālie pakalpojumi, tostarp ļoti specifiski, konkrētām iedzīvotāju grupām. 2021. gadā sociālo pakalpojumu budžets bija 3 580 662 eiro, un tas ir par 6,8 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš.

“Jāatzīst, Jelgava ir celmlauzis un savā ziņā apsteigusi valsts sociālās palīdzības sistēmu. Valstiskā līmenī tikai pašlaik tiek veidots minimālais sociālo pakalpojumu grozs, kas būtu jānodrošina katrā pašvaldībā, lai starp pašvaldībām nebūtu tik lielas atšķirības. Taču Jelgava praktiski visu šajā grozā iecerēto saviem iedzīvotājiem nodrošina jau šobrīd, un tiek apzinātas jaunas vajadzības, lai papildinātu pakalpojumu klāstu,” stāsta Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes (JSLP) vadītājas vietniece Jeļena Laškova, uzsverot, ka ir būtiski atrast veidus, kā piesaistīt jaunus sociālā darba speciālistus, ceļot jomas prestižu un paaugstinot atalgojumu. Tieši darbinieku trūkums ir aktuāla problēma valstiskā līmenī. JSLP un tās struktūrvienībās strādā vairāk nekā 50 sociālā darba speciālistu – sociālie darbinieki, sociālie aprūpētāji un sociālie rehabilitētāji, bet jau ilgāku laiku aktuālas ir vairākas vakances. Turklāt, lai vēl mērķtiecīgāk attīstītu sociālos pakalpojumus, pārvalde aicina darbā arī vadītājas vietnieku tieši sociālo pakalpojumu jomā. 

 

Katra pakalpojuma ieviešana – pārdomāts solis

 

Sociālo pakalpojumu klāsts 21 gada laikā, kopš Jelgavā tika izveidota JSLP, ir būtiski attīstījies. Lielākā daļa no pakalpojumiem ir vērsti uz to, lai jelgavnieks ciešā sadarbībā ar sociālā darba speciālistu pārvarētu krīzes situāciju un pilnvērtīgi atgrieztos dzīvē. “Katra pakalpojuma ieviešana ir bijis pārdomāts solis, ņemot vērā konkrētā laika aktuālākās vajadzības,” saka J.Laškova, papildinot, ka katrs pakalpojums tiek sniegts pēc individuālo vajadzību un resursu izvērtējuma, nosakot, kas personai ir nepieciešams.

 

Senākais sociālais pakalpojums mūsu pilsētā ir aprūpe mājās, un tas joprojām ir viens no pieprasītākajiem – 2021. gadā tas piešķirts 262 senioriem. “Pilsētā ir aptuveni 12 000 pensionāru, un tā ir liela mērķgrupa. Diemžēl ir situācijas, kad nav tuvinieka, kas par senioru vecumdienās parūpējas. Nav bērnu vai tie devušies uz ārzemēm, nav citu radinieku. Šādās situācijās iesaistās pašvaldība, nodrošinot aprūpi mājās. JSLP ir noslēgusi līgumu ar Latvijas Samariešu apvienību, kas palīdz Jelgavas vientuļajiem senioriem ikdienas solī, piemēram, atnes no veikala pārtiku, pavada uz ārstniecības iestādi, izmazgā apģērbu un uzkopj māju, ja seniors pats to vairs nespēj,” stāsta J.Laškova.

 

No Jelgavas mācās

Jelgava ir viena no pirmajām vietām Latvijā, kur tika izveidoti dienas aprūpes centri personām ar garīgās un psihiskās attīstības traucējumiem, – 2003. gadā atvēra dienas centru “Integra”, bet gadu vēlāk centru “Atbalsts”. “Tie cilvēkiem ar īpašām vajadzībām profesionāļu uzraudzībā ļauj saturīgi pavadīt laiku un būtiski maina dzīvi arī viņu ģimenes locekļiem, kuri var atgriezties darba tirgū. Pieprasījums pēc šī pakalpojuma gadu gaitā nav mazinājies. Kad izveidojām abus centrus, daudzas Latvijas pašvaldības brauca pie mums pieredzes apmaiņā, lai izprastu centru darbu, darbā izmantotās metodes. Tikai tad tie sāka attīstīties valstī,” stāsta J.Laškova. Izprotot ģimenes, kurās aug jau pilngadīgi bērni ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, JSLP 2019. gadā atvēra dienas centru “Harmonija”, lai arī šo bērnu vecākiem sniegtu iespēju strādāt algotu darbu un justies droši, ka dienas laikā viņu bērns būs pieskatīts un speciālistu komanda kopā ar bērnu attīstīs viņa spējas.

 

Jelgavā pastiprināti tiek strādāts, lai personas ar garīgās attīstības traucējumiem nenonāk institūcijā, bet spēj patstāvīgi dzīvot neatkarīgu dzīvi un integrēties sabiedrībā. “Jau vairāk nekā desmit gadus šai mērķgrupai tiek nodrošināts grupas dzīvokļa sociālais pakalpojums, un mēs esam viena no retajām pašvaldībām, kurās tāds ir. Šobrīd 16 personas dzīvo grupu dzīvokļos Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, bet, paplašinot pakalpojumu, 16 vietas paredzētas arī Stacijas ielā 13, kur noslēgumam tuvojas rekonstrukcija. Tas nozīmē, ka cilvēks ar garīgās attīstības traucējumiem var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi – viņam ir sava dzīvesvieta, viņš maksā rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem, plāno savu budžetu, strādā algotu darbu,” stāsta J.Laškova.

 

Ne viss der visiem

 

Jelgava viena no pirmajām izveidoja arī ģimenes asistenta pakalpojumu, kurā sociālais darbinieks ar ģimeni izvērtē tās problēmas – vai tās ir bērnu aprūpē, finanšu pratībā, vai sadzīvē – un kopā tās cenšas novērst. “Ierasti šī palīdzība nepieciešama sociālā riska ģimenēm. Asistenta galvenais uzdevums ir sniegt atbalstu, palīdzēt, lai risinātu ģimenes problēmas,” papildina J.Laškova. Viņa uzsver, ka katrs gadījums, kad JSLP vēršas pēc palīdzības, tiek vērtēts individuāli, lai rastu vispiemērotāko pašvaldības atbalstu. “Cilvēki ir dažādi, un ne viss der visiem. Ir gadījumi, kad nepieciešams ieviest specifisku sociālo pakalpojumu, piemēram, terapeitiskās spēles, sensorās un motorās attīstības nodarbības, kanisterapiju. Lai gan cilvēku, kas to saņēmuši, nav daudz, šie pakalpojumi ir vajadzīgi,” tā J.Laškova, papildinot, ka mūsu pašvaldība arī unikāla ar to, ka nodrošina uzvedības sociālās korekcijas programmu nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem – ar bērniem strādā sociālo darbinieku un psihologu komanda, lai viņi atkārtoti nekļūtu par pārkāpējiem.

 

Sociālā palīdzība tiek sniegta ne tikai maznodrošinātajiem, trūcīgajiem, invalīdiem un veciem cilvēkiem, bet arī pilngadīgajiem, kuri palikuši bez noteiktas dzīvesvietas, nonākuši krīzes situācijā un īslaicīgi var izmantot naktspatversmi. Šobrīd tajā uzturas vidēji 10 cilvēku. Tāpat arī šīs mērķgrupas iedzīvotājiem pieejami Higiēnas centra pakalpojumi – duša, veļas mazgāšana un žāvēšana. Tie gan ir maksas pakalpojumi pēc noteikta cenrāža.

 

Svarīgi apzināt vajadzības

 

“Sociālajā darbā pilnveidošanas iespējas ir neizsmeļamas, tāpēc svarīgi ir apzināt vajadzības. Šobrīd saredzam, ka nepieciešams attīstīt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu klāstu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, un tas tiks darīts, kad noslēgsies Sociālo pakalpojumu centra bērniem Zirgu ielā 47A rekonstrukcija, bet Stacijas ielā 13 tiks izveidoti grupu dzīvokļi un jauns pakalpojums – specializētās darbnīcas pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, lai attīstītu šo personu darba prasmes un iemaņas,” stāsta J.Laškova. 

 

Lai saņemtu kādu no pakalpojumiem, personai jāvēršas JSLP Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9, Informācijas kabinetā, ar rakstisku iesniegumu. Ar JSLP var sazināties pa tālruni 63048914, 63007224.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē