22.1 °C, 2.4 m/s, 73 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī viesosies ilustratore Anita Paegle
Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī viesosies ilustratore Anita Paegle
31/05/2022

3. jūnijā pulksten 13 Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī būs iespēja satikt mākslinieci, grāmatu ilustratori Anitu Paegli.

Iepriekš vēstīts, ka līdz 7. jūlijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē apskatāma A. Paegles ilustrāciju izstāde “Pasaku dārzs”. Savukārt piektdien, 3. jūnijā, pulksten 13 ikviens mākslas cienītājs aicināts uz tikšanos ar ilustratori, māksliniece dalīsies stāstā par izstādē apskatāmajiem darbiem. Apmeklētājiem būs iespēja ļauties fantāzijas lidojumam un uzzīmēt pašiem savu iemīļotas grāmatas ilustrāciju.

 

Tornī apskatāmās ilustrācijas radītas grāmatai “Rožu spoks”, Ineses Zanderes dzejoļu krājumam “Kaķis uz klavierēm” un Māras Cielēnas pasaku grāmatai “Pulksteņu nakts gaitas”.  Katra no tām ir miniatūrs mākslas darbs, kas aizved īpašā tēlu pasaulē. “Ilustrācija ir brīnumains labirints, pa kuru lido mākslinieka sapņi. Process ir brīnišķīgs – meklējumi, šaubas, prieks,” tā māksliniece. Ar A. Paegles palīdzību skatītājam atveras acis – kustoņi, priekšmeti un lietas piepeši iegūst dvēseli, atdzīvojas. Māksliniece mums paver maģijas pasauli, kurā allaž esam gribējuši ielūkoties.

 

A.Paegle jau vairāk nekā 30 gadus veido ilustrācijas bērnu grāmatām, un ir viena no pazīstamākajām šīs jomas māksliniecēm Latvijā. Viņas zīmējumi ir izteiksmīgi un krāsaini, bet atainotie personāži – dzīvespriecīgi. Ilustrācijas darina akvareļa, krāsu zīmuļu un temperas tehnikā.

 

A.Paegle dzimusi 1956. gada 3. jūnijā Rīgā. Absolvējusi J.Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu, Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļu. Kopš 1986. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre. A.Paegles personālizstādes bija skatāmas Parīzē, Venēcijā, Rīgā, Talsos, Budapeštā un citur. A.Paegle bijusi bērnu žurnālu “Zīlīte” un “Ezis” ilustratore un žurnāla “Skola un Ģimene” mākslinieciskā redaktore. Ilustratore ir saņēmusi Pastariņa prēmiju, diplomu Tallinas ilustrāciju triennālē, J.Baltvilka balvu,  I.Zeberiņa prēmiju un grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābeles” balvu. Māksliniece ir iekļauta Pasaules bērnu un jauniešu literatūras padomes pasaules ilustratoru goda sarakstā. Tāpat ir konkursa “Gada skaistākā grāmata” laureāte, Latvijas Bankas 1 lata monētas “Šūpļa monētu”, pasaku monētas “Pieci kaķi”, kā arī Latvijas pasta pastmarku autore.

 

 

Foto un informācija: iestāde “Jelgavas reģionālais tūrisma centrs”