22.7 °C, 5.7 m/s, 65.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiVecpilsētā sagaidīti ziemas saulgrieži
Vecpilsētā sagaidīti ziemas saulgrieži
21/12/2022

Ar bluķa vilkšanu, tradicionālajām saulgriežu rotaļām, dziesmām un nerātniem ķekatniekiem 21. decembrī latvisko tradīciju garā līksmi un ar dažādām aktivitātēm Dzīvesziņas un arodu sētā Vecpilsētas ielā 2 nosvinēti ziemas saulgrieži. Svinību galvenā nozīme bija auglības piesaukšana – atgriežas saule, sākas jauns cikls gan dabā, gan cilvēkos. 

2022. gadā astronomiskā ziema sākas 21. decembrī pulksten 23.48. Šis īpašais laiks, kad diena ir īsākā un nakts garākā, tiek dēvēts par ziemas saulgriežiem. Tas iezīmē laiku, kad dienas sāk kļūt garākas un tumsa lēnām atkāpjas. Ziemas saulgriežos mūsu senči veica dažādus rituālus, kas nesa laimi, pārticību un bagātību. Otrs populārākais nosaukums ziemas saulgriežiem ir Bluķa vakars, jo senie latvieši ticēja, ka bluķis, kas tiks vilkts cauri visam ciemam un pēc tam sadedzināts, palīdzēs atvairīt badu, aukstumu, sliktās domas un darbus. Tieši tāpēc Vecpilsētā vispirms kopā ar folkloras kopu  “Dimzēns” notika bluķa vilkšana visā Vecpilsētas kvartāla garumā.

 

Ziemas saulgriežu sagaidīšana turpinājās Dzīvesziņas un arodu sētas pagalmā. Skanēja latviešu saulgriežu tautasdziesmas un svētku dalībnieki gāja tradicionālajās Ziemassvētku rotaļās – par saulīti un mēnesi, peli, kā arī grieza dančus ar Rīgas Danču kluba dalībniekiem.

 

Aktīvākie saulgriežu pasākuma apmeklētāji un īpaši bērni varēja piedalīties darbnīcās, veidojot māla Ziemassvētku piemiņas veltes, puzurus, Ziemassvētku rotājumus no dabas materiāliem un izgreznojot savu piparkūku.

 

Pasākuma apmeklētāji bija aicināti ierasties tautiskās maskās un atraktīvākie masku īpašnieki saņēma veicināšanas balvas no Jelgavas reģionālā Tūrisma centra.

 

Turpat pagalmā kurējās ugunskurs un varēja baudīt karstu zupu.

 

 

Foto un informācija: Sabiedrisko attiecību pārvalde