19.9 °C, 1.8 m/s, 84.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaDebatēs iezīmē Zemgales reģiona aktivitātes “zaļajā transportā”
Debatēs iezīmē Zemgales reģiona aktivitātes “zaļajā transportā”
02/10/2017

Turpinot pasākumus “zaļā transporta” jomā, Zemgales Plānošanas reģiona rīkotajā domnīcā par atjaunojamo energoresursu izmantošanu iesaistītie eksperti pārrunājuši reģionam aktuālākos risinājumus.

 

Lai gūtu precīzāku ieskatu esošajā situācijā, Satiksmes ministrijas (SM) Autosatiksmes departamenta Autotransporta nodaļas vecākais referents Jānis Kalniņš klātesošos pirms debatēm iepazīstināja ar alternatīvo degvielu attīstības plānu, kā arī informējai, ka SM un Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) rīcību koordinē 2014. gadā pieņemtā direktīva, kurā noteikti specifiski parametri elektromobiļu un ar ūdeņradi un saspiesto un sašķidrināto dabasgāzi darbināmu auto uzlādes punktu blīvumam.

“Baltijas vides foruma” pārraudzītajā diskusijā par galveno tematu tika izvirzīti pārstāvēto pušu – valsts institūciju, plānošanas reģionu, pašvaldību, biedrību, zinātnieku un autopārvadātāju – mērķi vai interese un rīcība atjaunojamo energoresursu un alternatīvās degvielas izmantošanas jomā.

Secināts, ka valsts iestādēm jāturpina darbs pie ilgtspējīgas transporta attīstības, kas ir gan ekoloģiskāka, gan drošāka, tomēr tika atzīts, ka tas ir vairāku desmitgažu plāns.

Tāpat diskusijās spriests par elektromobīļu pielietojumu. Statistika liecina, ka Latvijā 25% auto dienā pārvietojas līdz 100 kilometriem, un šie autovadītāji jau šodien varētu “pārsēsties” uz teju jebkuru elektromobili.

Diskusijas noslēgumā dalībnieki grupās piedāvāja savu vīziju Zemgales reģiona alternatīvās enerģijas plānam, sniedzot priekšlikumus gan e-transporta uzlādes punktu izvietojumam, gan biodegvielas ražotņu izvietojumam, kā arī akcentējot ģeotermālo resursu iespējas.

Sanāksmes prezentācijas ar plašāku informāciju lejupielādēt iespējams Zemgales Plānošanas reģionala mājaslapā (Zemgale.lv) sadaļā “Lejupielādes”.

 

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē